detector.media
03.08.2012 13:55
«Відео Інтернешнл – Пріоритет» поскаржився на Україну до Європейського суду з прав людини
Звинуватив в упередженості український суд, що виносив рішення на користь «1+1»

Колишня дочірня компанія російської групи «Відео Інтернешнл» «ВІ Пріоритет», яка до 2008 року займалася продажами реклами на телеканалі «Студія 1+1», звернулася до Європейського суду з прав людини, звинувативши в упередженості український суд, що виносив рішення на користь «1+1». Про це повідомила газета «Коммерсантъ», посилаючись на квартальний звіт корпорації Central Media Enterprises (СМЕ; володіла каналом до 2010 року).

 

Старший юрист адвокатського бюро «Єгоров, Пугинський, Афанасьєв і партнери» Арсеній Мілютін, який захищає інтереси «ВІ Пріоритет», уточнив виданню, що компанія подала скаргу 8 червня. У прес-службі «1 +1» «Детектор медіа» повідомили, що ніяких офіційних повідомлень про цю скаргу не отримували, оскільки компанія не є стороною процесу.

 

«Пріоритет» судиться зі «Студією 1+1» з 2009 року, і поки жодного рішення на його користь суд не прийняв. Компанія була ексклюзивним продавцем реклами на каналі, але у 2008 році «Студія 1+1» достроково розірвала договір, заявивши, що буде продавати рекламу самостійно. Відразу після цього материнська компанія «Відео Інтернешнл» звернулася в Лондонський міжнародний третейський суд, зажадавши від СМЕ за дострокове розірвання контракту компенсацію в $ 58,5 млн, але програла. У 2010 році канал купив підприємець Ігор Коломойський, і розгляди припинилися.

 

Однак на початку 2011 року «ВІ Пріоритет» також змінив власника. Про це повідомили у «Відео Інтернешнл», не уточнивши, кому саме зараз належить компанія. Новий власник найняв адвокатське бюро і звернувся до Господарського суду міста Києва з вимогою до «1+1» виплати 201 млн грн (близько $ 25,5 млн). З липня по грудень минулого року «ВІ Пріоритет» встиг пройти всі інстанції українського суду, ані разу не вигравши, а в червні 2012 року Вищий господарський суд відмовив йому у праві подати скаргу до Верховного суду України.

 

У компанії «ВІ Пріоритет» вважають, що український суд діяв упереджено, говорить пан Мілютін. «Ми наводили безліч аргументів, але суд їх ніби не чув, вони не відображені в жодному рішенні. Такі дії суду суперечать ст. 6 Європейської конвенції - права на справедливе судочинство», - відзначив він.

 

У «Студії «1+1» вважають претензії «ВІ Пріоритет» необґрунтованими: «У 2011 році господарськими судами вже було розглянуто на користь"Студії 1+1 "аналогічний позов. Подальші претензії до нас з їхнього боку ми вважаємо необгрунтованими і впевнені у своїй правовій позиції».

 

Європейський суд з прав людини не може скасувати рішення українського суду - лише констатувати порушення і вимагати від держави виправити ситуацію. «Ми розраховуємо в разі виграшу подати позов до Верховного суду і пройти всі інстанції заново, але вже зі справедливим суддівством», - сказав Арсеній Мілютін.

 

Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини при Міністерстві юстиції Назар Кульчицький заявив, що державі хвилюватися поки рано - 90% господарських скарг суд відхиляє. «Якщо ж скарга і дійде до нас, то тільки через три роки - такого роду справи розглядаються довше за все, в першу чергу йдуть кримінальні та цивільні справи», - додав він.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY