Голова моральної комісії закликав президента України не підписувати мовного закону

2 Серпня 2012
6244
2 Серпня 2012
17:05

Голова моральної комісії закликав президента України не підписувати мовного закону

6244
Бо це загрожує соборності України, її незалежності та демократичним засадам розвитку
Голова моральної комісії закликав президента України не підписувати мовного закону

Голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький звернувся до президента України Віктора Януковича з проханням не допустити підписання закону «Про засади державної мовної політики», бо він суперечить національним інтересам українського народу, загрожує громадянському миру, злагоді, стабільності в Україні, породжує сепаратистські настрої, суперечить інтересам національної безпеки України та ставить під загрозу збереження соборності України, її незалежності та демократичних засад розвитку. Про це йдеться на сайті комісії.

 

«Утверджуючи українську мову як державну, ми підіймаємо в кожного українця дух національної свідомості, гідності, патріотизму, утверджуємо Україну на світовій арені й зберігаємо себе як європейську націю», - йдеться в заяві.

 

За словами Василя Костицького, Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі, згідно з чинним законом «Про захист суспільної моралі», покликана протидіяти національній та релігійній ворожнечі, зміні шляхом насильства конституційного ладу або територіальної цілісності держави. «Цей законопроект містить ряд норм, які суперечать Конституції України (ст. 6, 8, 10, 156, 157). Прийняття зазначеного закону відбувалося також і з порушенням як Конституції України, так і Закону України "Про Регламент Верховної Ради України". Його реалізація призведе до обмеження мовних прав українців, витіснення української мови з усіх сфер суспільного життя», - зазначає голова НЕК.

 

На його думку, ситуація, що склалася в країні у зв'язку з ухваленням Верховною Радою цього закону, активізувала протистояння політичних сил, підняла громадськість на захист цінностей, здобутих за роки незалежності та негативно позначилася на рівні досягнутої у суспільстві злагоди.

 

«Жодна країна світу, мабуть, не дозволила б нікому зневажати, принижувати, визнавати другорядною свою мову», - зауважує пан Костицький.

 

Нагадаємо, голова Верховної Ради Володимир Литвин 31 липня підписав і передав на підпис президенту закон «Про засади державної мовної політики», ухвалений 3 липня. Закон було ухвалено в редакції першого читання, незважаючи на те, що до нього було подано понад 1000 поправок і тривав його розгляд у комітеті, про що після погоджувальної ради заявляв журналістам Володимир Литвин. Крім того голосування за закон відбувалося з порушенням норм регламенту, про що заявили представники опозиції.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6244
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Злой
4297 дн. тому
Дуже тупа заява. Занимались бы моралью.
Той, що прагне правди
4297 дн. тому
Дуже мудра заява виваженої високоосвіченої людини! Національній комісії з моралі - БУТИ!!! Бо це богоугодна справа!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду