Мій Ступка

27 Липня 2012
9825
27 Липня 2012
08:17

Мій Ступка

9825
Мій Ступка

Якби не хвороба, скільки років земного життя відвів би йому Господь? Я думаю над цим. Ще років десять, щонайменше...

 

У труні лежав зовсім інший Богдан Сильвестрович - важко було вгадати у ньому силу і велич по всіх світах знаного українця. Ми звикли: Ступка тримає удар, міцно стискає в кулаку саму долю.

 

Смерть від тяжкої хвороби не можна вважати звичайною. Її перемога над тілом, де кожна здорова клітина бореться за життя, важка і лиш поверхова - вона не паплюжить душу. Духовний дар з душею залишаються.

 

Колись ми повинні були його відпустити, але цього літа я запитувала саму себе: чому так рано Господь його забрав? Чому його - найкращого? Несправедливо рано. Фізично гаснув, а сприйняття світу залишалося спраглим. До кінця хотів, щоб його оточували рідні. До останнього був у доброму гуморі, жартував, надихав їх словами: «Усе буде добре!». Як це на нього схоже. І розмовами про дітей та родину він прощався. Оте бажання «дожити до дня смерті мами», тобто до 23 липня, свідчить, як міцно усі ми навіки з'єднані з рідними. А надто - сини. У справжнього сина відчуття матері загострене до крайньої межі. Майже так склалося, як йому думалось - відійшов Богдан Сильвестрович 22 липня 2012-го. Але дата народження у нього з мамою одна - 27 серпня.

 

Минуло... коли ми насолоджувалися його грою на сцені. Тепер це історія у відео-, кіно-, фотокадрах Першого Національного. І, звісно, не тільки державного телебачення.

 

Я знайома з його творчістю давно. З юначих літ пам'ятаю Ступку дуже енергійним і талановитим. Виставу «Украдене щастя» за його участю я бачила разів з двадцять, і моє перше «браво!» прозвучало понад тридцять літ тому. Я досі приголомшена його старечими слізьми, неповторною інтонацією в діалогах. Богдан Ступка був дуже органічним Богданом Хмельницьким, вправно зіграв Тараса Бульбу, ні з ким не сплутаєш його Тев'є, а по його ролі Короля Ліра, як за підручником, можна було вивчати: як грати, з якими емоціями... За чотири години, без перерви, така віддача, що я тоді схвильовано, прости Господи, подумала: він колись на сцені, як не вмре, то дістане інфаркт. Своїми ролями він не лише зігрівав душу, а й допомагав змужніти і навчав, як любити театр. Окрім Гната Юри, тільки Богдан Ступка в ролі Миколи Задорожного («Украдене щастя») ТАК володів глядачем! На виставах Ступки я сиділа виключно у першому ряду - ніщо не мусило розділяти мене з його грою, тому, мабуть, і відчуття так глибоко закарбувалися в пам'яті.

 

Здавалося, що йому все легко вдавалося: грати на сцені, керувати театром, товаришувати з міжнародним зубрами кіно, а ще - бути перфектним батьком, дідусем, майстром-наставником, «мудрим мольфаром»... Усе тому, що володів геніальним відчуттям людей. Багатьом був міцною опорою.

 

Я запримітила його дискомфорт у появі на публічних офіціозах, хоч він і завжди влучно жартував, аби не показувати, що на душі. Захисна реакція людини зі смаком до життя. Тільки очі зрідка видавали отой прихований сум. Розпізнавати добро і зло завжди нелегко. Мабуть, увесь той тягар він забрав у могилу. Та жодні розмови про «роздвоєння душі» не обходили його, бо жив вічними цінностями... А творча заздрість, трата сил на випадкових людей - хіба це несподіванка для Майстра?

 

Нині його цитує світ:

«Ви думаєте, грати - це радість? Це - мука»,

«Сам я нічого не ставлю, не хочу поповнювати когорту бездарних режисерів»,

«Роби справу чесно, з душею - і твоє до тебе прийде»,

«Я людина без слабостей. Курити покинув, об'їдатися ніколи не любив... сала не їм, горілку не вживаю. Скучно навіть»,

«Головне, синку, дотягнути до 70-ти, а потім - живи, скільки хочеш».

 

У свої сімдесят він читав Шевченка на Першому Національному, брав участь у записах телевистав, річниць Кобзаря, знімався, озвучував, організовував фестивалі... він і далі був нам близький. Тепер ми розуміємо, що у роликах із видами мальовничого Дніпра пан Богдан прощався з глядачем. Осмислював, може, вже відчував... Він любив Україну.

 

Провели Богдана Сильвестровича в останню дорогу, як і належить християнину. Відправили парастас у греко-католицькому храмі на Аскольдовій могилі у Києві. До рук покійного вклали символи тих самих вічних цінностей - хрестик і образок. У ногах - хліб та розп'яття. Люди прощалися живими квітами, запалювали свічки. Мабуть, чи не кожен тієї доби молився Богові за пана Богдана, хтось запізно просив у актора прощення. Серця стогнали, але трагізму не було, був сонячний день і тихий вечір. Заснуло тіло, а душа продовжує жити.

 

Коли ми заспівали «Вічная пам'ять», дружина Богдана Сильвестровича - Лариса - заплакала, плакали усі. Але це були сльози полегшення, що він відійшов у кращі світи, туди, де немає лицемірства, де панує правда.

 

Його душа дивилася на нас нетлінними очима і, як птах, мандрувала улюбленими місцями. Вона, як і ми всі, теж чула грім оплесків у рідному Театрі І. Франка, на вулицях Городецького та Хрещатику. Вона бачила і запалені свічки у домівках театралів, і той сніп жита, який хтось щиросердо поклав йому у труну, і вдячних шанувальників із квітами, які встеляли останній шлях актора та підніжжя пам'ятників його незабутніх вчителів - Гната Юри, Миколи Яковченка... Хтось приніс калину, хтось соняхи, троянди, чорнобривці, волошки, гладіолуси. Алеї вінків, корзин... і двох одиноких жоржин. Тиша у кілометрових чергах розказала найбільше про шляхетну шану до актора. Пішов із життя, але не з нашої любові. Він переміг, бо погляд мимоволі летів до афіш театру, його театру!

 

Геніальний українець Богдан Ступка відійшов за обрій, а наше відчуття аури Метра лише розгорається. Я співчуваю нам - його шанувальникам. Зі смертю улюбленого актора зник окремий світ. І мені дуже цікаво, яку роль відведе йому Всевишній за небосхилом? Хай Господь прийме його земні старання. Він зробив для нас усе, що міг. За нами - безконечна світла пам'ять, яка долає забуття.

 

Христина Стебельська, головний редактор НТКУ, «День»

Фото - donbass.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Христина Стебельська, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9825
Читайте також
05.08.2012 10:01
Семен Случевський
для «Детектор медіа»
10 860
30.07.2012 14:48
Ирина Гордейчук
для «Детектор медіа»
11 184
27.07.2012 08:11
Микола Жулинський, «День»
9 920
27.07.2012 08:08
Валентина Заболотна, «День»
10 422
25.07.2012 08:14
Юліана Лавриш, Ніна Поліщук, Анна Журба, Тетяна Авдашкова,«День»
10 677
25.07.2012 07:55
Валентина Клименко, «Україна молода»
10 022
24.07.2012 07:54
Людмила Олтаржевська, «Україна молода»
11 426
23.07.2012 09:07
для «Коммерсантъ Украина»
9 371
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ніби вчора
4241 дн. тому
Прочитав, згадав Богдана Ступку, його ролі і наші посиденьки під театром. Досі не віриться, що вже нема.
So fast...
4280 дн. тому
Кожне слово - просто в душу....
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду