Він жив багатьма життями, долями і характерами

27 Липня 2012
10422
27 Липня 2012
08:08

Він жив багатьма життями, долями і характерами

10422
Він жив багатьма життями, долями і характерами

Винесли зі сцени елегантну труну із земним костюмом Богдана Ступки. Пішов за нею натовп чоловіків і жінок, що плакали. Лишився порожній простір партеру без крісел, відкрита чорна сцена і величезний портрет Актора - хитро-примруженого і глибоко задумливого. Хтось вийшов прибиратись... І от тоді унаочнився велетенський масштаб того, хто пішов зі сцени не в гримерку, а в дальню путь, із якої немає вороття. Війнуло холодом Вічності.

 

Він був людиною не без слабостей - як і ми, грішні! Не нам його обговорювати, понижуючи до власного недолугого рівня - йому суддя Бог. Наразі у людини на ім'я Богдан, сина Сильвестра з кумедним, таким українським прізвищем Ступка, був Дар, якого нам не дано - жити багатьма життями, долями, характерами, Геній Актора. Що нас і вражало, і потрясало, і захоплювало. А ми віддавали йому за це свою любов і вдячність. І хто згадає через сто років, якою людиною він був. Хоч би ідеальною. Пам'ятатимуть вічно Актора, видатного українського митця другої половини двадцятого століття, що гідно увійшов у століття двадцять перше.

 

Мене особисто пов'язує зі Ступкою «Украдене щастя» Івана Франка. Знаменита франківська вистава з акторською тріадою Ужвій - Добровольський - Бучма (мій дід) довго трималася в репертуарі театру. Мінялися її виконавці й часи, мінялись у світі засоби театральної виразності, а вистава, народжена 1940 року, катастрофічно застарівала. На цей класичний канон ніхто не наважувався підняти руку, перечитати по-іншому, свіжим оком. Наважився неофіт, мій чоловік, Заболотний Олександр Самсонович, у провінційному Волинському театрі. Львів'яни Сергій Данченко і Богдан Ступка приїхали до Луцька, подивилися виставу з пересічними акторами і прекрасним оформленням учениці Лідера Лариси Чернової (це був її дебют), проговорили всю ніч, та й собі наважились.

 

Львівська вистава стала легендарною. Аж ось С.Данченка, разом зі Б.Ступкою та В.Розстальним, переводять у Київ. Влітку, напередодні переїзду, заньківчани працюють на гастролях у Житомирі. І я їду туди дивитись їхнє «Украдене щастя», бо інакше не побачу його взагалі. Вдень перед виставою ми з Богданом сидимо в готельному буфеті й розмовляємо про Миколу Задорожного у виконанні Бучми. Хлопчиком Богдан бачив його у Львові з оркестрової ями театру. З розмови я переконуюсь, що Ступка напам'ять знає весь малюнок ролі Бучми до дрібниць, деталей та інтонацій! Ввечері на виставі бачу, що Богдан не повторив свого кумира аж ні в чому. Знайшов свої власні пристосування, модуляції голосу, пластику! І це було до нестями талановито, точно, виразно!

 

Першою виставою, яку Сергій Данченко поставив у Києві, було «Украдене щастя». Воно було дещо інше, ніж у Львові, з трьома виконавицями ролі Анни і двома - Михайла, але цілком новим щодо шедевру Г.Юри. Мій О. Заболотний працював над цією виставою як режисер-стажер. На прем'єрі я вийшла на сцену з трояндами для трьох головних героїв. Як мене потім лаяли консервативні колеги! І буцімто зрадила пам'ять діда, і що ця вистава не гідна франківців... Знаю, що діставалось і Богдану. Я навіть писала йому втішного листа з цього приводу.

 

А не так давно франківці поновлювали «Украдене щастя» для телебачення. Я не знаю, скільки сотень разів Богдан Ступка виходив на сцену в образі Миколи Задорожного. Але на тій виставі він був живішим і природнішим від своїх молодших партнерів... Бо він був Геніальним Актором, а вони - просто талановитими. Добре, що збереглась на кафедрі театрознавства дипломна робота Б.Ступки «Мій Микола Задорожний»...

 

Спорожніла без тебе земля, Богдане. Осиротіла Україна. Але тебе збереже Історія і наша пам'ять.

 

Валентина Заболотна, театрознавець, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Заболотна, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10422
Читайте також
30.07.2012 14:48
Ирина Гордейчук
для «Детектор медіа»
11 186
27.07.2012 08:17
Христина Стебельська, «День»
9 826
27.07.2012 08:11
Микола Жулинський, «День»
9 921
25.07.2012 08:14
Юліана Лавриш, Ніна Поліщук, Анна Журба, Тетяна Авдашкова,«День»
10 677
25.07.2012 07:55
Валентина Клименко, «Україна молода»
10 022
24.07.2012 07:54
Людмила Олтаржевська, «Україна молода»
11 426
23.07.2012 09:07
для «Коммерсантъ Украина»
9 371
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду