Публіка прийшла вклонитися

25 Липня 2012
10023
25 Липня 2012
07:55

Публіка прийшла вклонитися

10023
Тисячі людей учора попрощалися з Богданом Ступкою. Актором, людиною і символом
Публіка прийшла вклонитися

Театр імені Івана Франка звик до черг і ажіотажу. Народного артиста України Богдана Ступку не здивуєш оберемками квітів - його обожнювали у Києві, Москві, Львові, Нью-Йорку - скрізь, де він тільки виходив і починав казати текст ролі. Але такої кількості квітів, як українці принесли до труни головного актора України, художнього керівника Театру імені Франка, не бачила жодна зірка. Оберемками і попонами виносили їх через службовий вхід, а люди все несли і несли нові, побожно кладучи біля підніжжя сцени. У спальному районі Позняки, купуючи близько 11-ї ранку парну кількість гладіолусів, я почула від продавчині: «Ви до Ступки? У мене сьогодні цілий ранок купують для нього квіти». В метро ближче до станції «Хрещатик» люди з квітами були дороговказом до театру. Молода жінка з червоними трояндами в руках, вибачаючись, попросила провести до місця прощання. Ми познайомились, Маша приїхала з Івано-Франківська у справах і не змогла не попрощатися з великим актором. Одна черга шанувальників Богдана Ступки починалася на Городецького навпроти виходу з метро, інша - з вулиці Заньковецької. У натовпі - обличчя відомих режисерів, акторів, письменників і звичайних театралів, шанувальників акторського таланту Богдана Сильвестровича. Повертаються із заплаканими очима від театру Роман Балаян і вдова Сергія Параджанова Світлана Щербатюк , на службовому вході, де через рамку пропускають журналістів та урядовців, намагаються пройти кінорежисер Сергій Буковський із польськими кінематографістами і вдовою Івана Миколайчука Марією, біля входу бачу Ольгу Сумську.

 

Глядацьку залу, яку Ступка щоразу заповнював вібраціями свого голосу й енергією своєї душі, наповнював своєю присутністю, навіть якщо сидів за склом у кабіні звукорежисера, звільнили від крісел, на закриту оркестрову яму безкінечна ріка людей викидала квіти. Ступка був на сцені. На портреті - живий і великий. У труні - змучений і змалілий. Як завжди, поруч сім'я - дружина Лариса, син Остап із дружиною Іриною, старший онук Дмитро. На чорному заднику сцени - зорі у вигляді карти України, що переходить у Чумацький шлях, і одна найбільша зірка. Напевне, та, на яку переселилася душа великого актора. І рефреном лунає мелодія романсу «Ой ти, дівчино, з горіха зерня». Колеги з різних театрів, поклонившись, стають у почесну варту з траурною пов'язкою. Солдати з почесного караулу карбують крок. Біля тіла великого Ступки об'єдналися партії і театри, кіно і телебачення, влада і народ. Хоч у цьому випадку держава в особі Президента Віктора Януковича вчинила по совісті по відношенню до генія: коли стало відомо про хворобу актора, в січні 2011 року уряд оплатив дорогу операцію і лікування актора в Мюнхені, так само держава взяла на себе витрати на похорон Героя України Богдана Ступки. Три президенти України - Леонід Кучма, Віктор Ющенко і Віктор Янукович - прийшли попрощатися з тим, хто уособлював на сцені й екрані український характер і українську долю. Президенти Росії і Білорусі Володимир Путін та Олександр Лукашенко висловили співчуття з приводу смерті актора.

 

Цю величну багатогодинну сцену прощання народу зі своїм великим актором фіксували всі телеканали України і центральні канали Росії. Камери «Укркінохроніки» знімали також відспівування актора в церкві Святого Миколая на Аскольдовій могилі, чотири години прощання в театрі ім. Івана Франка, похорон на Байковому кладовищі. «Богдан років 25 тому подарував мені свою фотографію з кінопроб, вона стояла в мене на кухні, і кожного ранку я з ним здоровалася, - каже головний редактор редакції «Літопис» Олена Завгородня. - Коли я дізналася, що Ступка помер, одразу подзвонила на студію, щоб дали камеру. І, знаєте, там ще трохи думали.... Богдан Ступка помер, а іншого, хоча б приблизно такого за рівнем таланту і масштабом особистості, я і близько не бачу. Навіть приміряти не хочеться цю величину - ні на кого». Відомий фотограф Василь Артюшенко розповідає: «Три місяці тому, коли відкривали малу сцену театру Франка, я дивувався молодим колегам, які поклацали три рази, зробили кілька карточок і байдуже пішли далі на завдання. Я щасливий, що встиг тоді назнімати Богдана Сильвестровича, це були останні знімки великої людини. Ти помічаєш, як усе дрібнішає в сучасному житті - і актори, й журналісти!»

 

Три години, відведені на прощання з актором, добігали кінця, і ті, хто не встигав попрощатися, зчинили ґвалт біля входу. Починалися істерика і паніка, тож прощання продовжили на годину, і всі бажаючі востаннє вклонилися великому актору. Труну з тілом покійного винесли з театру під оплески і вигуки «Браво», а дорогу до катафалка вірні глядачі закидали квітами. На Байковому цвинтарі прощалися з промовами.

 

...Зі скверу пішли люди. Відчуття пустки і втрати тепер довго витатиме навколо Театру. І хто пояснить, звідки у дорослих людей з'являється відчуття осиротілості, коли помирає людина, яка просто грала свої ролі? Великі щоразу забирають цю таємницю з собою.

 

Валентина Клименко, «Україна молода»

Фото - «Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Клименко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10023
Читайте також
30.07.2012 14:48
Ирина Гордейчук
для «Детектор медіа»
11 187
27.07.2012 08:17
Христина Стебельська, «День»
9 827
27.07.2012 08:11
Микола Жулинський, «День»
9 922
27.07.2012 08:08
Валентина Заболотна, «День»
10 424
25.07.2012 08:14
Юліана Лавриш, Ніна Поліщук, Анна Журба, Тетяна Авдашкова,«День»
10 678
24.07.2012 07:54
Людмила Олтаржевська, «Україна молода»
11 427
23.07.2012 09:07
для «Коммерсантъ Украина»
9 372
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду