Портніков: закон «регіоналів» - Дамоклів меч і попередження журналістам

24 Липня 2012
28400
24 Липня 2012
09:39

Портніков: закон «регіоналів» - Дамоклів меч і попередження журналістам

28400
Портніков: закон «регіоналів» - Дамоклів меч і попередження журналістам

Чинна влада робить усе можливе, щоб остаточно знищити свободу слова в Україні.

 

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів головний редактор каналу ТВі Віталій Портніков.

 

«Регіонал» Віталій Журавський пропонує ввести кримінальну відповідальність і саджати журналістів на 3-5 років за наклеп і особисту образу публічних людей. Чи не означатиме це негласну цензуру для ЗМІ?

- Ви б мали переконатися, що чинна влада робить все можливе, щоб обмежити свободу слова в Україні будь-якими засобами. І те, що для цього використовується законодавство, в цьому немає для мене нічого дивного. Для української влади закон - це лише знаряддя, щоб продовжити своє панування, і найпершим доказом цього є ситуація, коли Верховна Рада ухвалила закон, за яким тендери перед Євро-2012 дозволила проводити за участі одного учасника. Фактично беззаконня приймає характер законності. І потім, коли говориш людям, що вони вчиняють протиправні дії, вони показують тобі низку законодавчих актів і говорять, що вони діють абсолютно чесно. Це як в такій оруелівській країні (Джордж Оруел - письменник-фантаст -ред.), де добро є злом, зло є добром, закон є безправ'ям, а безправ'я виглядає, як закон. В такій ситуації звичайно ж потрібно ухвалити деякі статті, які б дозволили людям, які мають депутатську недоторканість, подавати в суд на людей, які не мають недоторканості з тією метою, щоб ці люди не розповсюджували інформацію про їх участь у знищенні цієї країни. Якщо цей закон буде ухвалений, він мені здаватиметься логічним продовженням кроків влади по знищення українських засобів масової інформації і в результаті української державності. Бо я абсолютно певний, що в результаті діяльності чинної влади, продовження існування української державності знаходиться під великим питанням.

 

Чому цей документ з'явився саме зараз, перед виборами?

- Саме тому він і з'явився перед виборами - це попередження журналістам.

 

Чи встигнуть його прийняти?

- Навіть якщо вони його не встигнуть прийняти, він буде як Дамоклів меч висіти над українським журналістським співтовариством, нагадуючи, що можуть бути будь-які санкції - якщо воно буде вести себе необережно, рука законодавця його дістане.

 

Автор наголошує, що він наслідував європейський досвід. Чи так це на Вашу думку?

Поза сумнівом, у європейському законодавстві є статті, які не дозволяють звинувачувати людей безпідставно, вимагають відповідальності як ЗМІ, так і людей, які там працюють. Але знаєте, що ще є в Європі? Там є незалежні суди. Всі ці статті написані для незалежного судочинства. А от уявіть собі, як будуть діяти подібні статті в ситуації, коли українські суди повністю підзвітні владі, або корумповані. Хто виграє, або програє суд? Журналіст, або депутат? Журналіст, або прокурор? Журналіст, або президент? Таким чином, навіть найцивілізованіша стаття закону в руках влади, яка фактично знищила українське судочинство, є лише методом покарання, а не методом правосуддя.

 

Як можна врегулювати це питання в Україні?

- В Україні треба врегульовувати не це питання. Треба починати з побудови державності. Тобто держави, в якій буде незалежний суд, в якій буде шанована Конституція, а не змінена волюнтаристським рішенням Конституційного Суду. В якій президент буде працювати в рамках повноважень, довірених йому виборцями, а не узурпованих в наслідок комбінації, створеній в кабінетах його Адмінінстраціїї, і підтвердженій Конституційним Судом. В якій уряд буде формуватися в наслідок коаліції політичних сил, які мають підтримку більшості населення, а не в наслідок переходу депутатів, які мають бізнес-інтереси, на бік президентської меншості. От коли все це буде: незалежний парламент, незалежний суд, незалежна урядова коаліція, - після цього ми зможемо говорити, що нам треба врегульовувати певні питання законодавства. До цього моменту будь-які подібні пропозиції є звичайнісіньким блюзнірством і подальшим намаганням людей, які знаходяться при владі, а це означає при споживанні потоків, які сьогодні виводяться з України у величезній кількості, продовжити своє існування і поставити під питання існування української держави.

 

Інна Івершень, gazeta.ua

Фото - gazeta.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Інна Івершень, gazeta.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28400
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду