Олексій Мустафін не розробляв документів з передвиборчими меседжами Партії регіонів

7 Липня 2012
6889
7 Липня 2012
21:08

Олексій Мустафін не розробляв документів з передвиборчими меседжами Партії регіонів

6889
Мустафін дав особисту оцінку ситуації з мовним законом
Олексій Мустафін не розробляв документів з передвиборчими меседжами Партії регіонів

Консультант Партії регіонів з питань взаємодії зі ЗМІ Олексій Мустафін не був серед авторів документів, що визначають передвиборчу стратегію Партії регіонів і розсилаються її депутатам. Про це пан Мустафін сказав у коментарі «Детектор медіа». Документи, що окреслюють основні меседжі партії на час парламентської виборчої кампанії (у тому числі, акцент на мовному питанні) були напередодні оприлюднені «Українською правдою».

 

Оприлюднені документи, автентичність яких у прес-службі Партії регіонів не заперечили, свідчать, що головними темами майбутньої кампанії стануть соціальні ініціативи Віктора Януковича, успішне проведення Євро-2012 та мовна політика. 

 

«Моя робота -консультування Партії регіонів у відносинах зі ЗМІ. Передвиборчу стратегію Партія регіонів визначає сама, без моєї допомоги» - наголосив Олексій Мустафін.

 

Давати оцінку обраній запропонованій партійними технологами стратегії та меседжам Олексій Мустафін не став, оскільки вважає це некоректним. Підкресливши, водночас, що з окреслених тем мовна політика завжди займала чільне місце у програмових вимогах регіоналів.

 

На прохання «Детектор медіа» Олексій Мустафін висловив особисту точку зору на ситуацію з ухваленням закону про засади державної мовної політики, наголосивши, що це його позиція як громадянина і журналіста, що жодним чином не пов'язана з консультуванням Партії регіонів. На думку Олексія Мустафіна, в країні має існувати мовне законодавство, засади якого повинні визначати Конституція України і Європейська хартія регіональних мов або мов меншин.

 

«Я, як журналіст, громадянин і есдек за переконаннями та партійною належністю, вважаю, що має діяти принцип "Людина для держави, держава для людини". В Україні має бути комфортно всім громадянам, незалежно від їхнього походження і від мови, якою вони розмовляють. Відповідно, держава має гарантувати можливість вільного розвитку всіх мов, якими розмовляють громадяни України і діяти відповідно до Конституції і Європейської хартії, яку ратифікувала», - каже пан Мустафін.

 

Інше питання – яким чином мають бути гарантовані мовні права громадян. На думку Олексія Мустафіна, законопроект Колесніченка і Ківалова не вирішує мовної проблеми, тому що він «дуже неохайно складений, у ньому є багато речей, які суперечать одна одній, і він дозволяє багато двозначних тлумачень», а отже чиновникам залишена можливість тлумачити їх на власний розсуд.

 

Щоб уникнути двозначностей доведеться або коригувати чинне законодавство, або ухвалювати додаткові закони. Проблема однак в тому, каже Мустафін, що інших, альтернативних законопроектів із цього приводу жодна з впливових політичних сил так і не запропонувала. 

 

Вихід із ситуації, що склалася, журналіст вбачає в підготовці й ухваленні якісно іншого мовного закону, що справді б врахував інтереси усіх великих мовних груп українців - як тих, хто вживає українську, так і тих, хто прагне розмовляти російською. Такий закон «перекриє» спірне голосування за проект Колесніченка-Ківалова, до якого можна не повертатися, і президент може підписати вже новий закон. А такий вихід можливий лише в тому випадку, якщо всі політичні сили погоджуються. Наразі такої волі Олексій Мустафін не бачить ані з боку Партії регіонів, ані з боку її опонентів. «Власне, дещо подібне відбувалося навколо конституційною реформою, і як наслідок ми отримали повернення до Констітуції часів Леоніда Кучми, із надмірними повноваженнями президента», - нагадує він.

 

Водночас небажання Партії регіонів пристати на пропозицію взагалі зняти «мовне питання» з порядку денного Олексій Мустафін вважає «принаймні логічним». «Будь-яка політична сила, яка йде на вибори з певною програмою і певними обіцянками, має демонструвати бажання виконувати їх виконувати. Якщо Партія регіонів обіцяла гарантувати права російськомовних українців і якщо вона хоче мати політичне майбутнє, то має довести, що вона справді домагається цього. Нічого нелогічного в таких діях  я не бачу. Лише вважаю, що обрано не найкращий і не найлогічніший шлях виконання обіцянок», - додав експерт.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6889
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду