detector.media
07.07.2012 21:08
Олексій Мустафін не розробляв документів з передвиборчими меседжами Партії регіонів
Мустафін дав особисту оцінку ситуації з мовним законом

Консультант Партії регіонів з питань взаємодії зі ЗМІ Олексій Мустафін не був серед авторів документів, що визначають передвиборчу стратегію Партії регіонів і розсилаються її депутатам. Про це пан Мустафін сказав у коментарі «Детектор медіа». Документи, що окреслюють основні меседжі партії на час парламентської виборчої кампанії (у тому числі, акцент на мовному питанні) були напередодні оприлюднені «Українською правдою».

 

Оприлюднені документи, автентичність яких у прес-службі Партії регіонів не заперечили, свідчать, що головними темами майбутньої кампанії стануть соціальні ініціативи Віктора Януковича, успішне проведення Євро-2012 та мовна політика. 

 

«Моя робота -консультування Партії регіонів у відносинах зі ЗМІ. Передвиборчу стратегію Партія регіонів визначає сама, без моєї допомоги» - наголосив Олексій Мустафін.

 

Давати оцінку обраній запропонованій партійними технологами стратегії та меседжам Олексій Мустафін не став, оскільки вважає це некоректним. Підкресливши, водночас, що з окреслених тем мовна політика завжди займала чільне місце у програмових вимогах регіоналів.

 

На прохання «Детектор медіа» Олексій Мустафін висловив особисту точку зору на ситуацію з ухваленням закону про засади державної мовної політики, наголосивши, що це його позиція як громадянина і журналіста, що жодним чином не пов'язана з консультуванням Партії регіонів. На думку Олексія Мустафіна, в країні має існувати мовне законодавство, засади якого повинні визначати Конституція України і Європейська хартія регіональних мов або мов меншин.

 

«Я, як журналіст, громадянин і есдек за переконаннями та партійною належністю, вважаю, що має діяти принцип "Людина для держави, держава для людини". В Україні має бути комфортно всім громадянам, незалежно від їхнього походження і від мови, якою вони розмовляють. Відповідно, держава має гарантувати можливість вільного розвитку всіх мов, якими розмовляють громадяни України і діяти відповідно до Конституції і Європейської хартії, яку ратифікувала», - каже пан Мустафін.

 

Інше питання – яким чином мають бути гарантовані мовні права громадян. На думку Олексія Мустафіна, законопроект Колесніченка і Ківалова не вирішує мовної проблеми, тому що він «дуже неохайно складений, у ньому є багато речей, які суперечать одна одній, і він дозволяє багато двозначних тлумачень», а отже чиновникам залишена можливість тлумачити їх на власний розсуд.

 

Щоб уникнути двозначностей доведеться або коригувати чинне законодавство, або ухвалювати додаткові закони. Проблема однак в тому, каже Мустафін, що інших, альтернативних законопроектів із цього приводу жодна з впливових політичних сил так і не запропонувала. 

 

Вихід із ситуації, що склалася, журналіст вбачає в підготовці й ухваленні якісно іншого мовного закону, що справді б врахував інтереси усіх великих мовних груп українців - як тих, хто вживає українську, так і тих, хто прагне розмовляти російською. Такий закон «перекриє» спірне голосування за проект Колесніченка-Ківалова, до якого можна не повертатися, і президент може підписати вже новий закон. А такий вихід можливий лише в тому випадку, якщо всі політичні сили погоджуються. Наразі такої волі Олексій Мустафін не бачить ані з боку Партії регіонів, ані з боку її опонентів. «Власне, дещо подібне відбувалося навколо конституційною реформою, і як наслідок ми отримали повернення до Констітуції часів Леоніда Кучми, із надмірними повноваженнями президента», - нагадує він.

 

Водночас небажання Партії регіонів пристати на пропозицію взагалі зняти «мовне питання» з порядку денного Олексій Мустафін вважає «принаймні логічним». «Будь-яка політична сила, яка йде на вибори з певною програмою і певними обіцянками, має демонструвати бажання виконувати їх виконувати. Якщо Партія регіонів обіцяла гарантувати права російськомовних українців і якщо вона хоче мати політичне майбутнє, то має довести, що вона справді домагається цього. Нічого нелогічного в таких діях  я не бачу. Лише вважаю, що обрано не найкращий і не найлогічніший шлях виконання обіцянок», - додав експерт.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY