«Бизнес», «Деловая столица», «Власть денег» і «Контракты» заявили про відмову від співпраці з «TNS Україна»

25 Червня 2012
9952
25 Червня 2012
12:31

«Бизнес», «Деловая столица», «Власть денег» і «Контракты» заявили про відмову від співпраці з «TNS Україна»

9952
Причина – переведення журналів «Корреспондент», «Фокус» і «Комментарии» до групи ділових видань
«Бизнес», «Деловая столица», «Власть денег» і «Контракты» заявили про відмову від співпраці з «TNS Україна»

Ділові тижневики «Бизнес», «Деловая столица», «Власть денег» і «Контракты» заявили про відмову від співпраці з компанією «TNS Україна» і від участі в її маркетингових дослідженнях «MMI Україна» і PMI Regions. Відповідну заяву поширили 25 червня видавництва «Бліц-інформ», «Картель» і «Галицькі контракти».

 

Від співпраці з «TNS Україна» також відмовиться і журнал «Личный счет», уточнили «Детектор медіа» у видавничому домі «Галицькі контракти».

 

Ці видавництва вважають, що ситуація, що склалася у сфері досліджень аудиторій друкованих видань, не відображає реальних рейтингів видань. А самі дослідження не можуть служити адекватним інструментом для планування рекламних бюджетів, «оскільки використовуються окремими видавничими холдингами для маніпуляцій рекламними бюджетами».

 

До відмови від досліджень TNS авторів заяви спонукало переведення «Українським медіахолдингом» з першої хвилі 2012 року своїх журналів «Корреспондент» і «Фокус» з групи «видань загального змісту» до групи «ділових» відповідно до Єдиного галузевого класифікатора друкованих ЗМІ, що використовується в дослідженнях TNS. Ще раніше, у другій половині 2009 року, про свій перехід у діловий сегмент заявили «Комментарии», які позиціонувалися з моменту свого виходу на ринок як суспільно-політичне видання.

 

«Показово, що ніяких концептуальних або змістових змін у всіх цих журналах після цього формального перепозиціонування не відбулося. Ми вважаємо, що єдиною метою такого "перепозиціонування" є прагнення додатково отримати рекламні бюджети, призначені для аудиторії ділових видань», - заявили «Бліц-інформ», «Картель» і «Галицькі контракти».

 

Згідно з класифікатором видань УАВПП до «ділових» належать «видання, що містять понад 50% матеріалів на економічну тематику, або ж інші матеріали, подання яких здійснюється крізь призму вищевказаної тематики». А до видань загального змісту (general interest і newsmagazine) - «адресовані широкому колу читачів, зміст яких побудований на висвітленні новин, подій, явищ у всіх сферах громадського життя (політика, культура, економіка, бізнес, спорт, здоров'я, наука, технології, стиль життя, побут, дозвілля, розваги тощо)».

 

На думку авторів заяви, журнали «Комментарии», «Корреспондент» і «Фокус» не є діловими виданнями і мають бути віднесені лише до категорії видань загального змісту. «Так, з усіх опублікованих у першому півріччі 2012 року в журналі "Фокус" матеріалів лише близько 25% можуть бути класифіковані як "ділові", у "Корреспонденте" - у середньому 16%. У "Комментариях" у першому кварталі 2012 року кількість матеріалів на ділову тематику склала близько 46%», - такі статистичні дані наводять «Бліц-інформ», «Картель» і «Галицькі контракти».

 

Керівництво ділових тижневиків «Бизнес» (працює на ринку 20 років), «Деловая столица» (11 років), «Контракты» (22 роки), «Власть денег» (8 років) вважає «подібні маніпуляції порушенням принципів чесної конкуренції й обманом читачів і рекламодавців».

 

Видання готові повернутися до співпраці з компанією «TNS Україна» й до участі в її маркетингових дослідженнях у разі, якщо компанія виділить окремий сегмент ділової преси, до якого увійдуть видання, щонайменше 80% матеріалів яких призначені для ділової аудиторії. Видавці також вважають, що заяви компанії «TNS Україна» про те, що класифікація видань входить у виняткову компетенцію УАВПП, свідчать про «небажання відповідати за якість проведених досліджень».

 

Видавці висловили впевненість у тому, що «сценарій маніпулювання позиціонуванням і класифікацією в інтересах окремих учасників маркетингового дослідження може бути застосовано і до інших спеціалізованих груп ЗМІ», тому вирішили «відновити нормальну конкурентну атмосферу на ринку ділових медіа».

 

У компанії «TNS Україна» заяву видавців пообіцяли прокоментувати трохи згодом.

 

Нещодавно про відмову від співпраці з «TNS Україна» заявив журнал «Український тиждень».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9952
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Рита
4330 дн. тому
...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду