Колишня працівниця «Блика» виграла суд за борги по зарплаті

19 Червня 2012
6356
19 Червня 2012
20:07

Колишня працівниця «Блика» виграла суд за борги по зарплаті

6356
Загалом у роботодавця борги перед 68 колишніми співробітниками
Колишня працівниця «Блика» виграла суд за борги по зарплаті

Колишня журналістка групи друкованих видань «Блик», член Незалежної медіа-профспілки України Анна Мазітова виграла судовий позов проти колишнього роботодавця. Вона вимагала погасити заборгованість по зарплаті, сплатити за всі дні затримки розрахунку і виплатити компенсацію за моральну шкоду, повідомила прес-служба профспілки.

 

Розгляд скарг журналістки в судах та інших інстанція тривав кілька місяців. Весь цей час Анну Мазітову консультував медіа-юрист НМПУ Ігор Ворон.

 

Суд задовольнив вимоги журналістки по зарплаті, а також присудив виплатити компенсацію за затримку розрахунку і компенсацію моральної шкоди. Розмір компенсації НМПУ не уточнює.

 

За інформацією «Детектор медіа», закрита група видань «Блик» має заборгованості по зарплаті перед 68 своїми колишніми співробітниками, у тому числі перед 17 працівниками, скороченими 28 лютого. За словами колишніх співробітників, вони досі не отримали зарплату за чотири місяці (листопад-лютий), вихідну допомогу та компенсацію за невикористані відпустки.

 

Частина колишніх співробітників «Блику» намагається отримати заборгованість через суд. Так, семеро з них звернулися до суду із заявами про видачу судового наказу про стягнення з роботодавця (ТОВ «Фрі Медіа Україна ГМБХ») нарахованої, але не виплаченої суми заробітної плати. Суд у більшості випадків одразу відмовив, оскільки заявники не мали довідок про заборгованість (при звільненні з підприємства їх їм не підписав генеральний директор). В одному випадку суд спершу видав судовий наказ, але згодом скасував його за заявою представника роботодавця.

 

Також звільнені журналісти звернулися зі скаргою до Територіальної державної інспекції праці, яка в березні засвідчила факт заборгованості по заробітній платі перед 68 працівниками за період з жовтня 2011 року по лютий 2012 року у сумі 1 млн 183 тис. 102,04 грн, з них перед звільненими працівниками у сумі 839 тис. 750,46 грн.

 

Матеріали перевірки Територіально державної інспекції праці було направлено до Прокуратури міста Києва, яка 30 березня порушила кримінальну справу стосовно директора ТОВ «Фрі Медіа Україна ГМБХ» Сергія Супруна. 30 травня мало відбутися перше засідання суду в цій справі, але його відклали, оскільки прокуратура відкликала справу на дорозслідування.

 

Сергій Супрун у коментарі «Детектор медіа» сказав, що компанія - видавець «Блика» «завжди була банкрутом», і на момент його приходу до керівництва в грудні 2010 року закумульований за п'ять років збиток становив 243 млн грн. Повертати заборгованість колишнім співробітникам він планує «у межах реалізації існуючих активів компанії». «Зараз реалізується майно компанії, і з нього буде виплачено те, що можливо», - сказав пан Супрун. На запитання, чи проголошено вже компанію банкрутом, Сергій Супрун сказав, що це в процесі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6356
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду