Депутати хочуть запровадити адмінвідповідальність за популяризацію насильства в інтернеті

12 Червня 2012
5796
12 Червня 2012
11:27

Депутати хочуть запровадити адмінвідповідальність за популяризацію насильства в інтернеті

5796
Стаття не поширюється на законну професійну діяльність журналістів
Депутати хочуть запровадити адмінвідповідальність за популяризацію насильства в інтернеті

Група депутатів запропонувала Верховній Раді розглянути можливість встановлення адміністративної відповідальності за популяризацію сцен насильства в інтернеті. У парламенті зареєстровано законопроект № 10518 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за відтворення сцен насильства і жорстокості, расової, національної або релігійної нетерпимості і дискримінації», який встановлює адміністративну відповідальність за відтворення сцен насильства.

 

Проектом пропонується доповнити КУпАП статтею 173-3 «Ввезення, виготовлення, зберігання, придбання, перевезення чи інше переміщення, розповсюдження творів, зображень чи іншої продукції, що відтворюють сцени насильства та жорстокості, расової, національної чи релігійної нетерпимості та дискримінації».

 

Санкцією зазначеної статті пропонується за «ввезення в Україну творів, зображень чи іншої продукції у друкованому, електронному або іншому вигляді, що відтворюють сцени насильства та жорстокості, расової, національної чи релігійної нетерпимості або дискримінації, з метою їх незаконного використання, їх виготовлення, зберігання, придбання, перевезення чи інше переміщення, збут чи розповсюдження, а також залучення або примушування інших осіб до участі в їх створенні, збуті чи розповсюдженні з тією самою метою накладення штрафу від 10 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією цих творів, зображень чи іншої продукції і обладнання для їх виготовлення».

 

За ті самі дії, вчинені групою осіб або повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, законопроект передбачає накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією цих творів, зображень чи іншої продукції і обладнання для їх виготовлення.

 

Водночас ця стаття містить примітку, що вона не поширюється на дії, здійснені з метою виявлення, запобігання, припинення чи розкриття правопорушень або злочинів; законну професійну діяльність журналістів; науково-дослідну діяльність та інші випадки законного використання таких творів, зображень чи іншої продукції.

 

«Якщо подивитися інтернет, то таких роликів (де популяризують сцени насильства - ред.) стало значно більше, - зазначила один з авторів проекту народний депутат України Оксана Білозір інтернет-виданню IT Expert. - Достовірну статистичну інформацію з цього питання сьогодні зібрати дуже складно, враховуючи "безкінечність" мережі навіть українського інформаційного сегменту. Але, якщо ухвалення цього закону дозволить реагувати хоча б на 10% матеріалів, що містять насильство, то це буде великий плюс. Коли буде реакція і будуть ті, кого притягнуть до відповідальності за певні дії, то інший вже задумається, варто так робити чи ні. Адже, зараз так відбувається, що школярі розмістили в Інтернеті ролик, де вони знущаються з однолітка або з тварини і вже через декілька днів знаходяться "послідовники", які хочуть показати, що вони ще жорсткіші. Тобто, це хвиля, яку потрібно зупиняти, інакше дуже далеко можна зайти».

 

За її словами, сьогодні не складно з'ясувати, з якого комп'ютера додавалось відео або на який телефон воно знімалось. «Що стосується питання доведення провини, то сьогодні не так складно з'ясувати, з якого комп'ютера додавалось відео, на який телефон знімалось і т.п. Звичайно, не просто буде довести, що саме ця особа розміщувала таку інформацію, але, думаю, у більшості користувачів навіть сам факт проведення слідчих дій, дача пояснень може "відбити" бажання займатися в майбутньому такими речами», - відзначила Оксана Білозір.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5796
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
сліпий
4356 дн. тому
А чи буде це росповсюживатись на журналістів, які показують як один депутат товче пику іншому депутату у Верховній Раді?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду