Депутати відмовилися заборонити зображення лікарів у рекламі

18 Травня 2012
5563
18 Травня 2012
14:38

Депутати відмовилися заборонити зображення лікарів у рекламі

5563
За проголосували лише 46 нардепів
Депутати відмовилися заборонити зображення лікарів у рекламі

17 травня Верховна Рада відхилила законопроект № 9736, ініціатором якого був Кабінет Міністрів, про внесення змін до закону «Про рекламу», яким встановлюється загальна заборона використання у рекламі всіх товарів і послуг, зображення медичних працівників, а також осіб, зовнішній вигляд яких імітує зовнішній вигляд лікарів. За цей проект проголосували лише 46 народних депутатів з необхідних 226.

 

Нагадаємо, Комітет з питань свободи слова та інформації на засіданні 14 березня рекомендував Верховній Раді відхилити законопроект № 9736.

 

Доповідач із цього питання заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Володимир Бандуров зазначив, що на відміну від чинного закону, яким забороняється участь лікарів та інших медичних працівників, а також осіб, зовнішній вигляд яких імітує зовнішній вигляд лікарів, у рекламі лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації, законопроектом № 9736 передбачається поширити ці заборони на рекламування будь-яких товарів за участю вищезазначених осіб або з використанням їх зображення.

 

«Доведено, що образ лікаря у рекламі є одним з найпривабливіших для споживачів, викликає довіру і впевненість у правдивості інформації. Це діє на підсвідомість споживачів реклами та заважає їм зробити об'єктивний, свідомий вибір. З огляду на наведене, виникла необхідність внести зміни до Закону України "Про рекламу"», - зауважив він.

 

Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради України також підтримало прийняття цього проекту у запропонованій редакції.

 

Незважаючи на те, що більшість виступаючих були за ухвалення цього проекту, в результаті він не набрав необхідних 226 голосів.

 

Нагадаємо, Верховна Рада не стала повністю забороняти рекламу ліків. 20 грудня парламент ухвалив у другому читанні та в цілому законопроект № 7007 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері охорони здоров'я (щодо посилення контролю за обігом лікарських засобів, харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок)», яким дозволяють ЗМІ рекламувати безрецептурні ліки і ті, які не внесені до переліку лікарських засобів, заборонених до рекламування.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5563
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду