Кабмін хоче заборонити зображення лікарів у рекламі

23 Січня 2012
8106
23 Січня 2012
15:01

Кабмін хоче заборонити зображення лікарів у рекламі

8106
Кабмін хоче заборонити зображення лікарів у рекламі

Уряд пропонує заборонити рекламу товарів за участю або із використанням зображення лікарів та інших професійних медичних працівників, а також осіб, які імітують лікарів. Відповідний законопроект № 9736 «Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (щодо використання зображення лікарів)» Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді.

 

Законопроект пропонує доповнити ч. 1 ст. 8 закону «Про рекламу», абзацом такого змісту: «[У рекламі забороняється:...] рекламувати товари за участю або із використанням зображення лікарів та інших професійних медичних працівників, а також осіб, зовнішній вигляд яких імітує зовнішній вигляд лікарів».

 

Оскільки документ передбачає заборону на використання зображень лікарів у рекламі всіх товарів, пропонується виключити із закону окремі обмеження, що стосувалися зображень лікарів у рекламі ліків, алкоголю й тютюну.

 

А саме виключити ч. 7 ст. 21 «У рекламі лікарських засобів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації забороняється участь лікарів та інших професійних медичних працівників, а також осіб, зовнішній вигляд яких імітує зовнішній вигляд лікарів».

 

А також виключити абзац 10 ч. 3 ст. 22 «[Реклама алкогольних напоїв та тютюнових виробів...] не може містити зображень лікарів та інших професійних медичних працівників, а також осіб, зовнішній вигляд яких імітує зовнішній вигляд лікарів».

 

У пояснювальній записці розробники зазначають, що мета законопроекту - практична реалізація принципу реклами щодо точності, достовірності, використання форм та засобів, які не завдають споживачеві шкоди, а також заборони використовувати засоби і технології, які діють на підсвідомість споживачів реклами.

 

«Доведено, що образ лікаря у рекламі є одним з найпривабливіших для споживачів, викликає довіру і впевненість у правдивості інформації. Це діє на підсвідомість споживачів реклами та заважає їм зробити об'єктивний і свідомий вибір», - вважають урядовці.

 

Нагадаємо, Верховна Рада не стала повністю забороняти рекламу ліків. 20 грудня парламент ухвалив у другому читанні та в цілому законопроект № 7007 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері охорони здоров'я (щодо посилення контролю за обігом лікарських засобів, харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок)», яким дозволяють ЗМІ рекламувати безрецептурні ліки і ті, які не внесені до переліку лікарських засобів, заборонених до рекламування.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8106
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду