Ділюся думками та позиціями юристів ТВі, стосовно результатів позапланових перевірок податкової нашого телеканалу

7 Травня 2012
17914
7 Травня 2012
08:31

Ділюся думками та позиціями юристів ТВі, стосовно результатів позапланових перевірок податкової нашого телеканалу

17914
Ділюся думками та позиціями юристів ТВі, стосовно результатів позапланових перевірок податкової нашого телеканалу

Оскільки я нині беру участь у роботі конференції за кордоном, і з огляду на те, що податківці щоразу змінюють суть своїх претензій до нашого телеканалу, публікую у своєму блозі думки свого заступника Олега Радченка та юристів телеканалу щодо акту, наданого нам за результатами позапланових перевірок:

«Державна податкова інспекція в Солом'янському районі м. Києва нарешті надала один з витворів своєї «тривалої та кропіткої праці» - Акт про результати позапланової виїзної документальної перевірки ТВі з питань дотримання вимог податкового законодавства, валютного та іншого законодавства, зміст якого нас місцями потішив.



Але в ситуації, в якій на даний час існує український бізнес (чи швидше намагається існувати), коли взаємовідносини з органами податкової служби можна охарактеризувати не інакше, як податкове рейдерство, як «зачистка» українського підприємництва в тих чи інших інтересах, дані обставини скоріш обурюють. І немає нічого дивного в тому, що всі можливі методи, які використовуються щодо українського бізнесу в цілому, використовуються і для знищення єдиного незалежного телеканалу.



Впевнений, не треба бути особливо висококваліфікованим спеціалістом в сфері податкового законодавства, щоб у повній мірі оцінити притягнутість за вуха висновків податківців. Для прикладу можна навести лише одну цитату з акту:

«TBi здійснює збиткову діяльність, яка не може бути визнана як господарська діяльність. Незадекларовані підприємством витрати, у складі валових витрат за 2010 рік не призводять до отримання прибутку, та не можуть бути враховані TBi у складі валових витрат».



Іншими словами, виходячи з логіки податківців, збиткова діяльність суб'єкта господарювання взагалі ніяк не може бути віднесена до господарської? Для порівняння можна навести цитату з цього приводу з постанови Верховного Суду, висновки якого після відомої всім судової реформи фактично прирівняні до законів:

«Збитковість господарської діяльності не може бути підставою для визначення такої діяльності, як негосподарської».


Тобто Верховний Суд (як і решта інших українських судів) вже давно вказав податківцям, що сам факт «збиткової діяльності» не є податковим правопорушенням. Але попри це, намагаючись заблокувати діяльність телеканалу ТВі, податківці знов-таки використовують той самий аргумент, хибність і незаконність якого вже сотні разів визнавалась численними судами.

Але ж акт відносно ТВі рясніє подібними висновками та тлумаченнями з боку податківців, незаконність яких вже неодноразово підтверджувалась численними судовими рішеннями в аналогічних справах. І тут не може виникнути питання: чому у випадку із телеканалом ТВі податкова знов застосовує завідомо незаконну тактику? Що це може означати: що податківці свідомо йдуть на порушення, чи просто елементарно не знають свого закону та практику його застосування судами?

Приклади несподіваних рішень податкової щодо ТВі можна наводити і надалі. Тут і позбавлення нас задекларованого податкового кредиту з ПДВ за 2008 рік лише через те, що з моменту його виникнення пройшло понад 3 роки! При цьому, жоден закон не передбачає можливість позбавлення податкового кредиту лише на цій підставі, і податківці не можуть цього не знати.



Не обійшлося і без звичного для вітчизняного бізнесу донарахування податкових зобов'язань за операціями партнерів компанії з так званими фіктивними фірмами. При цьому те, що жодна компанія, з якою співпрацював чи й надалі співпрацює ТВі, ніколи фіктивною не визнавалась! Чи може канал ТВі притягуватись до відповідальності за співпрацю з «фіктивними фірмами», коли він ніколи з такими фірмами не співпрацював? Відповідь на зазначені закиди податківців встиг надати навіть Європейський суд з прав людини, рішення якого прирівнюються за своєю силою до українських законів. Зокрема, в рішеннях у справах Інтерсплав проти України, Булвес проти Болгарії тощо, Європейський суд зазначив, що жодну компанію не можна притягати до відповідальності лише за те, що хтось з її контрагентів (а не сама компанія) колись порушив закон. Ця позиція є повністю логічною, і вона знайшла своє відображення і в практиці українського Верховного Суду.



На даний час юристами каналу готуються заперечення на Акт податкової, але вже сьогодні можна з великою долею ймовірності стверджувати, що ТВі став наступною жертвою тиску з боку держави, яке не гребує можливістю використовувати податкові органи для «зачистки» інформаційного поля України».



Думка юриста юридичної фірми Jurimex Катерини Муравйової з приводу складеного акту податкової перевірки телеканалу ТВі:

1. Звичайно, висновок податкової інспекції щодо того, нібито збиткова діяльність Компанії не є господарською, а, отже, витрати здійснені в межах такої діяльності не можуть бути включені до складу валових витрат, є безпідставною. Безперспективність позиції податкової підтверджується сучасною судовою практикою Верховного Суду України та Вищого адміністративного суду України, які однозначні в цьому питанні. На думку судових органів України, для визнання діяльності «не господарською» вирішальною є наявність у компанії мети отримання прибутку і здійснення діяльності у відповідності з визначеними цілями. Крім того, існує звичайний комерційний ризик не отримати дохід від конкретної операції, а мета не завжди пов'язана з отриманням прибутку в матеріальному еквіваленті.



2. Для визначення можливості включення сум сплаченого ПДВ до складу податкового кредиту в 2008-2010 роках, слід керуватись нормами чинного на той час Закону про ПДВ, при обранні способу бюджетного відшкодування варто керуватись нормами закону чинного на момент прийняття такого рішення, в даному випадку ст. 200 ПКУ, яка не встановлює строку в який має бути обраний той чи інший спосіб відшкодування. А строк в 1095 днів встановлюється для звернення із заявою про повернення надміру сплаченого грошового зобов'язання.



3. Питання щодо того, чи можна накладати на компанію санкції за те, що її контрагенти співпрацювали з компаніями, що згодом визнані фіктивними, на даний момент вирішене на рівні позицій Європейського суду з прав людини та Верховного Суду. В силу закону, висновки цих двох судів є обов'язковими для податківців, і податкові органи не мають права їх ігнорувати при складенні актів перевірок та прийнятті рішень.



Наприклад, свого часу Верховний Суд України зазначив, що факт порушення контрагентами-постачальниками продавця своїх податкових зобов'язань може бути підставою для притягнення компанії до відповідальності за порушення податкового законодавства лише в тому випадку, якщо податковий орган зуміє довести вину компанії: що платник податку діяв без належної обачності й обережності і йому мало бути відомо про порушення, які допускали його контрагенти.



Аналогічний висновок міститься в рішеннях Європейського суду з прав людини у справах Інтерсплав проти України, Булвес проти Болгарії тощо. За висновком Європейського суду компанія не може притягатись до відповідальності за те, що її контрагенти співпрацювали з фіктивними фірмами, якщо податкові органи не доведуть наявність правопорушень саме з боку цієї компанії.

 

Микола Княжицький, «Блоги. Українська правда»

Фото - «Блоги. Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Микола Княжицький, «Блоги. Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17914
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду