Українські журналісти — у «чорному списку» РФ?

27 Квітня 2012
18275
27 Квітня 2012
08:17

Українські журналісти — у «чорному списку» РФ?

18275
Минулого року Посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов обіцяв скасувати для Миколи Хрієнка всі обмеження щодо в’їзду на територію Росії. Натомість журналіста вкотре зняли з поїзда на пропускному пункті
Українські журналісти — у «чорному списку» РФ?

Спеціальний кореспондент «Дня», дослідник, автор проекту «Українці за Уралом» Микола Хрієнко вже вдруге намагається потрапити 26 квітня - в день ушанування пам'яті ліквідаторів наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС на Митинське кладовище в Москві. Саме там поховані ті, хто першими «вступив у бій з радіацією». Серед них - багато українців.

 

Утім, як повідомляв «День, «уже вдруге Миколу Хрієнка не впускають до сусідньої країни, знімаючи з поїзда на прикордонно-пропускному пункті. Офіційна причина: журналіст перебуває у списку осіб, яким заборонено в'їзд до Російської Федерації. Минулого року інцидент із забороною в'їзду викликав гостру реакцію з боку колег-журналістів. «Я обурений, - сказав, реагуючи на минулорічну заборону, Ігор Лубченко, екс-голова Національної спілки журналістів України. - Для того щоб не пускати Миколу Хрієнка до Росії, не було жодних підстав. Він - журналіст. А це перешкоджання його професійній діяльності».

 

Після звернення редакції «Дня» ситуацію, що склалася, взяло під контроль Міністерство закордонних справ України. Після розмови з першим заступником міністра закордонних справ України Русланом Демченком Посол РФ в Україні Михайло Зурабов запевнив, що з Миколи Хрієнка будуть зняті всі обмеження для в'їзду на територію Російської Федерації. Тоді ж російська сторона наголосила, що інцидент жодним чином не пов'язаний з якимись політичними моментами, а спричинений «порушеннями з боку журналіста Миколи Хрієнка під час попередніх поїздок до Чукотки в Росії правил перебування на режимній території» («День», № 75, четвер, 28 квітня 2011 року). За словами самого Миколи Хрієнка, він нічого не порушував: «Перепустку в прикордонну зону оформлюють протягом двох місяців у ФСБ Росії в Москві або в регіональних управліннях ФСБ Росії.

 

Оскільки раніше кілька разів перепустки до прикордонних зон Росії мені оформлювалися саме таким чином, то зрозуміло, що органи ФСБ Росії володіли всіма необхідними даними про мою особу. Через складність і довготривалість дослідницького маршруту в усі місця неможливо було оформити перепустки заздалегідь, тому в Анадер, Хатангу і селище Черський я прибував літаком без заздалегідь оформлених перепусток. Але оскільки законодавство РФ передбачає у виняткових випадках оформлення цих перепусток на місцях, то органи ФСБ та прикордонної служби на моє прохання оформлювали ці перепустки в тих місцях, куди я потрапляв, і, таким чином, я як журналіст мав офіційний дозвіл на перебування в цих місцях».

 

Знаючи, що інцидент вичерпано, Микола Хрієнко готувався цього року підготувати репортаж із Митинського кладовища й поспілкуватися з батьками ліквідаторів. Але на пропускному пункті на станції Брянськ його знову зняли з поїзда... з тієї самої причини - перебування у списку нев'їзних осіб.

 

«Я виїхав із Києва 24 квітня потягом № 6 Київ - Москва о 19.15. Доїхавши до станції «Брянськ», де міститься прикордонно-пропускний пункт, о 1.30 (за київським часом) мене зняли з поїзда. Мотивація прикордонників проста: мені заборонено в'їзд на територію Російської Федерації. Я пред'явив старшому по званню - майорові відрядне посвідчення, надане газетою «День», посвідчення учасника ліквідації аварії на ЧАЕС, посвідчення члена Національної спілки журналістів України і, відповідно, паспорт. При мені прикордонник подзвонив по радіотелефону до керівництва, але після телефонної розмови сказав, що, на жаль, нічим допомогти не може, бо мені заборонено в'їзд», - розповів Микола Хрієнко.

 

Ми зв'язалися з офіційним представником прикордонної служби Російської Федерації Олексієм АППОЛОНОВИМ. «Якщо журналіста не пропустили, то йому дійсно закритий в'їзд на територію Російської Федерації. Такі випадки бувають, і є особи, яким закритий в'їзд із певних причин. Їх можуть і не пояснити на місці: прикордонники не зобов'язані цього робити», - прокоментував Олексій Апполонов.

 

Ситуація, м'яко кажучи, неоднозначна: або чиновники РФ не виконали розпорядження посла Михайла Зурабова з якихось внутрішніх причин, або ж він лукавив, кажучи, що в'їзд таки буде дозволено. І якщо все ж останнє, то чим загрожує український журналіст сусідній країні?

 

У Посольстві РФ ситуацію нам, на жаль, не прояснили. На початку розмови представник прес-служби одразу сказала, що, вочевидь, у кореспондента були проблеми з документами і порадила звернутися до прикордонної служби, а після того як журналіст «Дня» вкотре нагадав передісторію ситуації, в Посольстві обіцяли розібратися й перетелефонувати. Утім, відповіді поки немає.

 

«Для того щоб нам з'ясувати обставини цього інциденту, необхідно, щоб ваш колега звернувся до Міністерства закордонних справ із відповідною заявою. Після цього ми звернемося до відповідних компетентних органів Російської Федерації та будемо чекати пояснень, у тому числі щодо того, що подібна ситуація була минулого року. Проте, за свідченнями російського дипломата, стосовно українського журналіста були зняті обмеження. Я не готовий зараз сказати про причини, тому що вони мені невідомі. Можуть бути якісь припущення, але потрібно дослідити цю ситуацію та отримати якісь відповіді. Я обов'язково цю інформацію зараз же передам до Департаменту консульської служби і до нашого посольства в Москві», - відзначив речник МЗС Олександр ДИКУСАРОВ.

 

Як каже Микола Хрієнко, заяву він подаватиме обов'язково, щоб надалі уникнути таких прикростей. «Скандал нічого не додає до репутації журналіста, - вважає Микола Хрієнко. - Найкраща репутація для нього - це виконання поставленого завдання. Якби я минулого року привіз текст і знімки з Митинського кладовища, то було б найкраще. Але ж мені не дали цього зробити. А тепер знову те ж саме. І це не моя провина. Принаймні, мені ні минулого, ні цього року не пред'явили через МЗС Росії та посольство якісь претензії».

 

За перебігом ситуації стежте на сторінках «Дня».

 

ДО РЕЧІ

 

Коли верстався номер, нам зателефонували з Посольства Росії в Україні повідомили, що посол Михайло Зурабов звернувся з відповідним запитом до українського МЗС, але там відповіли, що не знають про інцидент із Миколою Хрієнком. Та під час вчорашньої розмови з «Днем» речник МЗС Олександр Дикусаров був поінформований про повторну заборону в'їзду на територію РФ українського журналіста й пообіцяв розв'язати проблему. «День» і надалі стежитиме за розвитком ситуації.

 

Ігор Самокиш, Вікторія Скуба, «День» 

Фото - «День» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ігор Самокиш, Вікторія Скуба, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18275
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду