Міжвідомча група вважає, що проект про суспільну мораль містить ризики свободі слова

17 Квітня 2012
8383
17 Квітня 2012
16:40

Міжвідомча група вважає, що проект про суспільну мораль містить ризики свободі слова

8383
Закон має захищати конкретних суб’єктів, а не абстрактний об’єкт, яким є суспільна мораль
Міжвідомча група вважає, що проект про суспільну мораль містить ризики свободі слова

Учасники Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів направили голові парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Юрію Стецю листа зі спільними рекомендаціями щодо внесення змін до законопроекту про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі». Про це йдеться на сайті глави держави.

 

За словами прес-секретаря президента Дарії Чепак, учасники групи дійшли висновку, що чинний закон «Про захист суспільної моралі» не може ефективно запобігати негативним явищам в інформаційній сфері. Водночас, запропонований законопроект щодо внесення змін до закону не зможе суттєво змінити ситуацію. До того ж, він містить у собі ризики обмеження свободи слова.

 

У своїх рекомендаціях учасники Міжвідомчої робочої групи наголосили на необхідності розпочати розробку законопроекту щодо захисту неповнолітніх від шкідливого контенту в цифрову епоху. Такий закон має захищати конкретних суб'єктів, які самостійно не спроможні організувати власний захист, а не абстрактний об'єкт, яким є суспільна мораль.

 

Дарія Чепак зазначила, що більшість рекомендацій були розроблені юристами Інституту масової інформації, після чого їх затвердили на засіданнях Міжвідомчої робочої групи.

 

Раніше громадські організації та професійні асоціації виступили проти законопроекту № 7132 про внесення змін до закону про захист суспільної моралі, який, на їхню думку, створює передумови для антиконституційного тиску на ЗМІ.

 

Як писала «Детектор медіа», законопроект № 7132, який пропонує зміни до закону «Про захист суспільної моралі», було ухвалено в першому читанні 18 жовтня 2011 року.

 

Проти законопроекту виступили український рух «Стоп цензурі!», Міжнародна федерація журналістів і Європейська федерація журналістів, «Репортери без кордонів» і Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. На їхню думку, у разі ухвалення закону в Україні може з'явитись надзвичайно сильний інструмент цензури.

 

Голова Верховної Ради Володимир Литвин виступив за вилучення «низки одіозних норм» із законопроекту про мораль.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8383
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду