Комітет свободи слова підтримав звіт Нацради

21 Березня 2012
6447
21 Березня 2012
19:00

Комітет свободи слова підтримав звіт Нацради

6447
За таке рішення проголосувало 4 із 7 присутніх членів Комітету
Комітет свободи слова підтримав звіт Нацради

21 березня Комітет з питань свободи слова та інформації більшістю голосів підтримав звіт Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за 2011 рік. Проти такого рішення проголосували голова комітету Юрій Стець (фракція НУ-НС) і бютівці Андрій Шевченко та Віктор Уколов.

 

Звіт Нацради представив голова Володимир Манжосов. Він, зокрема, повідомив, що торік практично завершено найважливіший етап загальнодержавного проекту із впровадження цифрового наземного ефірного телебачення, створено національну мережу ефірного цифрового телемовлення в стандарті DVB-T2 (MREG-4) у складі цифрових мультиплексів MX-2, MX-3, MX-5, що надає можливість забезпечити 95% населення країни доступом до цифрового сигналу. Крім того, за словами доповідача, паралельно з будівництвом цифрової мережі Нацрада здійснила значну роз'яснювальну роботу.

 

Також пан Манжосов повідомив, що за звітний період Нацрада розглянула 3388 заяв, з них 1928 - на участь у конкурсах на отримання ліцензій на мовлення, та 940 - на переоформлення. Крім того регуляторний орган здійснював наглядові функції, а саме провів планові перевірки 114 ліцензіатів, у яких минув рік від дня видачі ліцензії, та 96 ліцензіатів, термін дії ліцензії яких завершувався. Також через зафіксовані ознаки порушень законодавства та умов ліцензії було здійснено 184 позапланові перевірки.

 

Серед основних проблем Нацради голова назвав недостатнє фінансування, що ускладнило здійснення офіційного моніторингу. Крім того упродовж тривалого часу неврегульованим залишається питання стягнення штрафів із ТРО та провайдерів програмної послуги, які у своїй діяльності допускають порушення чинного законодавства та умов ліцензії. Наразі уряд досі не погодив пропозиції Нацради щодо сітки штрафів.

 

Володимир Манжосов попросив членів комітету оновити закон «Про телебачення і радіомовлення», який, на його думку, не відповідає реаліям, і закликав комітет взяти звіт Нацради за 2011 рік до відома.

 

Співдоповідач із цього питання, перший заступник голови комітету Олена Бондаренко зосередилася на проблемних питаннях. «Досі не зняте з порядку денного питання адаптації іноземних каналів, хоча ми почули, що список був розширений до 155. Є велике питання щодо монополізації нашого телерадіопростору, на жаль, Нацрада так і не дала відповіді, що ж у нас відбувається в цьому плані. Всі ми бачимо, що більша частина частот і ресурсів концентрується в одних руках. Досі залишається подвійне ліцензування кабельників», - сказала Олена Бондаренко. Серед інших проблем вона також назвала тарифи «Зеонбуду», на які скаржаться регіональні мовники.

 

Олена Бондаренко запропонувала рекомендувати парламенту взяти до відома звіт Нацради і за підсумками обговорення звіту розробити рекомендації, спрямовані на поліпшення діяльності регуляторного органу.

 

Натомість Андрій Шевченко запропонував відхилити звіт Нацради, водночас відзначивши як позитив захист регулятором дітей від негативного інформаційного впливу. Незадовільною пан Шевченко вважає діяльність із запровадженню цифрового телебачення. На його думку, не додали популярності регуляторному органу конфліктні ситуації в телевізійному просторі і стратегія розвитку ринку. «Думаю, що для України 2011 рік залишився роком цифрового скандалу. Це один з найгучніших скандалів, пов'язаних з роботою Нацради за всю історію її існування. Перше, це непрозорість конкурсу. У звіті Україна нарешті почула, за якими критеріями Нацрада розподіляла ці частоти: перевага надавалася компаніям, які продемонстрували достатній рівень творчого і фінансового потенціалу. Таке пояснення заднім числом виглядає як жарт перед ринком. Мені важко пояснити, чому тоді за цими критеріями не пройшли телекомпанії "Чорноморка", "Рівне-1" "ТВ-4" "Чернівці"», - сказав Шевченко. На його думку, це «фіговий листок», яким намагається прикритися Нацрада. Він запропонував у майбутніх конкурсах керуватися не потенціалом, тобто тим, що може бути у майбутньому, а тим, що є на сьогодні.

 

Член комітету, регіонал Володимир Ландік, підтримав своїх колег, підтвердивши, що цифровий конкурс дійсно був непрозорим, а тарифи «Зеонбуду» - завищені. Також він вважає, що Нацрада недопрацьовує в плані нагляду за законодавством про рекламу.

 

Віктор Уколов, якого вразила статистика позапланових перевірок Нацради, порадив її членам провести перевірку державної ТРК «Всесвітня служба УТР».

 

Зі своїми зауваженнями до Нацради також виступили народний депутат Андрій Сенченко та Ольга Большакова (Незалежна асоціація телерадіомовників).

 

Тепер після розгляду в комітеті звіт Нацради має схвалити або відхилити Верховна Рада.

 

Нагадаємо, що президент України Віктор Янукович схвалив звіт Нацради 23 лютого.

 

Національна рада щороку подає звіт про свою діяльність до 1 лютого наступного за звітним року Верховній Раді і президентові та оприлюднює його на офіційному веб-сайті. Ця вимога міститься у статті 16 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

 

Звіт за 2011 рік був затверджений на засіданні Національної ради 25 січня та поданий до вищих державних органів.

 

Минулого року президент схвалив звіт Нацради 16 березня, а Верховна Рада - 20 травня. При цьому парламент заслухав звіт вперше за шість років.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6447
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду