ТСК з цензури пропонує Литвину якнайшвидше розглянути звіт Нацради за 2010 рік

7 Квітня 2011
10674
7 Квітня 2011
18:59

ТСК з цензури пропонує Литвину якнайшвидше розглянути звіт Нацради за 2010 рік

10674
Парламент чотири роки не заслуховував звіти Нацради
ТСК з цензури пропонує Литвину якнайшвидше розглянути звіт Нацради за 2010 рік

Парламентська Тимчасова слідча комісія з питань розслідування випадків цензури у засобах масової інформації на засіданні 7 квітня вирішила звернутися до спікера Володимира Литвина із проханням розглянути звіт Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за 2010 рік. ТСК просить зробити це на найближчому пленарному засіданні.

 

Члени комісії наголосили, що вже чотири роки у парламенті не було таких звітів, хоча вони передбачені Законом «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

 

За словами голови ТСК народного депутата Ірини Геращенко, комісія отримала звернення телерадіоорганізацій та громадських організацій щодо недоліків у діяльності Нацради, непрозорості її роботи, відсутності чітких і зрозумілих суспільству мотивацій у видачі ліцензій тим чи іншим мовникам, вибіркового застосування штрафних санкцій тощо.

 

На засіданні також розглянули скарги телерадіомовників на діяльність Нацради. А саме: звернення колективу Чорноморської ТРК щодо тиску на компанію з боку влади та незаконного позбавлення частот і звернення радіомережі «Мелодія» щодо передачі базових частот компанії «Новий обрій».

 

Представники радіо «Мелодія» (Станіслав Карпій) і телекомпанії ТВі (Микола Княжицький) скаржилися, на те, що члени Нацради ігнорують судові засідання, де розглядаються відповідні питання.

 

Скарги телерадіомовників розглядали без членів Нацради, які не з\'явилися на засідання і не делегували представників секретаріату. Члени комісії вирішили взяти участь у найближчому засіданні Нацради, аби поінформувати про скарги ТРО.

 

ТСК також розглянула звернення Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ) щодо перевірок телерадорганізацій органами прокуратури та їх втручання у діяльність ТРК і звернення Інституту масової інформації щодо непрозорості діяльності Нацради.

 

Представник НАМ Ольга Большакова у своєму виступі зазначила, що за наявності спеціального регуляторного органу - Нацради - прокуратура не повинна займатися перевірками ТРО. Тоді як органи прокуратури останнім часом значно активізувалися і спільно з представниками Нацради перевіряють телерадіоорганізації, втручаючись у редакційну політику, зауважила вона.

 

Представник Генпрокуратури Олексій Денисюк у відповідь зазначив, що прокуратура має право перевіряти ТРО як суб\'єктів господарювання. Активізацію перевірок він пояснив тим, що ГПУ виконує парламентську постанову щодо виконання закону «Про захист суспільної моралі».

 

Юрист ІМІ Роман Головенко зауважив, що діяльність Нацради має бути більш відкритою. «Можу відзначити слабку юридичну діяльність Нацради. Зокрема, вона досі не застосовує таку санкцію як штрафи, оскільки не ухвалено підзаконний акт про визначення розмірів таких штрафів. Як наслідок застосовує більш серйозну санкцію - попередження», - сказав пан Головенко.

 

Розглянувши скарги, ТСК вирішила спрямувати відповідні звернення до Адміністрації президента, Генеральної прокуратури та Нацради.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10674
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду