МЗС відновить видачу посвідчень іноземним журналістам

16 Березня 2012
5911
16 Березня 2012
14:32

МЗС відновить видачу посвідчень іноземним журналістам

5911
Держкомтелерадіо хоче спростити їм процедуру оформлення посвідок на постійне проживання
МЗС відновить видачу посвідчень іноземним журналістам

Проблема, що виникла в іноземних журналістів з отриманням посвідки на постійне проживання, стосується дуже вузької групи людей. Про це сказав директор департаменту інформаційної політики Олег Волошин на засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, яке відбулося 15 березня.

 

Як писала «Детектор медіа», представники іноземних ЗМІ в Україні звернулися з листом до прес-секретаря президента та керівника Міжвідомчої робочої Дарії Чепак з проханням допомогти повернути старі правила отримання акредитації та віз.

 

Пан Волошин нагадав, що змінами до закону «Про інформацію» скасовано акредитацію іноземних журналістів, після чого були внесені зміни до низки документів, в тому числі до положення про МЗС, візових правил тощо.

 

Він наголосив, що сотні американських, китайських, європейських журналістів, які приїдуть висвітлювати Євро-2012 і парламентські вибори цього року, не потребуватимуть акредитації в принципі.

 

Водночас акредитаційна карта більше не зможе заміняти іноземним журналістам довгострокову візу, як це було раніше. «Ми привели наше законодавство на сто відсотків відповідно до візового кодексу ЄС. Такого не може бути в принципі, щоб акредитаційна карта була тотожна дозволу на довгострокове проживання. Тому що жоден український журналіст в Брюсселі, Лондоні, Парижі не може два роки проживати в країні, маючи один документ на руках - це картку акредитації. Не в цьому мета акредитації. Раніше було так, що іноземний журналіст, приїжджаючи в Україну, мав тільки акредитаційну карту. З цією картою він перетинав кордон, всюди реєструвався тощо. Тепер, щоб отримати візу, доведеться виїхати за межі України. Тому що жоден українець, маючи візу в ЄС, не може продовжити її на території ЄС. Він повинен виїхати. Чому іноземці повинні стояти в інших умовах, ніж українці в європейських країнах?», - запитав пан Волошин.

 

Директор департаменту інформаційної політики МЗС на закиди іноземних журналістів, які планують працювати в Україні кілька років, уточнив, що міграційна служба насправді вимагає від них не прописку, а легальний документ про оренду помешкання. Така вимога є у всіх європейських країнах. Журналістів у питаннях реєстрації прирівняли до будь-яких інших іноземних громадян. У міграційному вимірі українські журналісти так само прирівняні до будь-яких інших громадян, які легально перебувають на території інших країн.

 

Разом з тим МЗС планує поновити на добровільних засадах надання посвідчень, які будуть засвідчувати фах. «Бо дійсно представники правоохоронних органів, місцевих органів влади можуть і не знати, що акредитацію для іноземних журналістів скасовано», - сказав Олег Волошин.

 

За його словами, довгострокову візу до України іноземним журналістам готові надавати протягом одного-двох днів за наявності всіх документів. «Ніхто не буде чекати місяцями чи тижнями довгострокової візи», - запевнив він.

 

Іноземні журналісти, які були присутні на засіданні міжвідомчої групи, просили зробити процес отримання посвідок на постійне проживання максимально прозорим: щоб на сайтах державних структур, які за це відповідають, були вивішені інформація і контакти відповідальних осіб.

 

Голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович запропонував внести зміни до ст.5 закону «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», щоб створити сприятливі умови діяльності працівників іноземних ЗМІ в Україні. А саме, він пропонує викреслити Комітет з переліку органів, які повинні давати дозволи на проживання іноземним журналістам. Для цього потрібно з п.11 ст.5 викреслити частину речення: «та подання відповідного державного органу, відповідального за реалізацію державної політики в інформаційній та видавничих сферах», щоб документ Держкомтелерадіо не був підставою для видачі посвідки на тимчасове проживання. Крім того, виключити з п. 11 «Правил оформлення віз для в'їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію» норму про те, що підставою для оформлення довгострокової візи є звернення іноземного засобу масової інформації, що погоджене з Держкомтелерадіо.

 

Міжвідомча робоча група прийняла рішення доопрацювати необхідні рекомендації щодо змін до законодавства в частині видачі посвідок на проживання та віз іноземним журналістам в Україні.

 

Нагадаємо, 9 травня 2011 року набули чинності зміни до Закону України «Про інформацію», згідно з якими представники іноземних ЗМІ не потребують акредитації прес-служби МЗС для роботи в Україні. Зміни були спрямовані на те, щоб прирівняти у правах іноземних та вітчизняних журналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5911
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду