Іноземні журналісти скаржаться Чепак на складність отримання акредитацій і віз (+ЛИСТ)

28 Лютого 2012
8251
28 Лютого 2012
14:50

Іноземні журналісти скаржаться Чепак на складність отримання акредитацій і віз (+ЛИСТ)

8251
Просять допомогти акредитуватися в Україні
Іноземні журналісти скаржаться Чепак на складність отримання акредитацій і віз (+ЛИСТ)

Представники іноземних ЗМІ в Україні звернулися з листом до прес-секретаря президента та керівника Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів при президентові Дарії Чепак з проханням допомогти повернути старі правила отримання акредитації та віз. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

 

Працівники іноземних ЗМІ скаржаться на те, що нові правила отримання акредитації та віз для журналістів відчутно ускладнили їм роботу в Україні, оскільки тепер для отримання візи необхідно здійснювати затратні фінансово та тривалі за часом поїздки додому, а потім, повертаючись в Україну, проходити тривалий процес реєстрації. «У результаті кількість журналістів, які живуть тут і пишуть про Україну, може скоротитися», - зазначено в листі.

 

Журналісти просять підтримки Міжвідомчої робочої групи у забезпеченні їм можливості працювати в Україні без перешкод.

 

Вони, зокрема, пропонують, щоб Міністерство закордонних справ або Державний комітет телебачення і радіомовлення розмістили чіткі інструкції на своєму веб-сайті, де було би зазначено всі кроки, які повинен здійснити журналіст, аби отримати візу. Це повинно включати імена та контактні телефони осіб, відповідальних за кожен крок цього процесу. Крім того, вони пропонують визначити в якості відповідального Олега Волошина, директора департаменту інформаційної політики МЗС, з яким уже звикли працювати раніше.

 

Зазначимо, що Держкомтелерадіо на своєму сайті оприлюднив інформацію про те, що необхідно робити для отримання візи в їхньому відомстві.

 

За словами Дарії Чепак, для вирішення ситуації за участі представників МЗС і міжнародних журналістів будуть напрацьовані спільні рекомендації, які, ймовірно, будуть розглянуті на засіданні Міжвідомчої робочої групи 15 березня.

 

Нагадаємо, 9 травня 2011 року набули чинності зміни до Закону України «Про інформацію», згідно з якими представники іноземних ЗМІ не потребують акредитації прес-служби МЗС для роботи в Україні. Зміни були спрямовані на те, щоб прирівняти у правах іноземних та вітчизняних журналістів.

 

Втім, у зв'язку з нововведеннями в іноземних журналістів виникли труднощі через відсутність посвідчення, яке підтверджує їх легальне перебування в Україні, а також через значний перелік документів, необхідних для отримання посвідки на тимчасове проживання, та складність їх оформлення і подачі.

 

Наразі подання для тимчасового проживання та погодження для отримання довгострокових віз іноземним журналістам має надавати Державний комітет телебачення і радіомовлення України.

 

14 лютого Держкомтелерадіо наказом № 39 затвердив перелік адміністративних послуг, що безоплатно надаються Комітетом. До цього переліку входить оформлення подання Держкомтелерадіо України для видачі посвідки на тимчасове проживання в Україні працівників іноземних ЗМІ (частина 11 статті 5 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»), а також погодження звернення іноземного ЗМІ для оформлення довгострокової візи (абзац 13 підпункту 3 пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 567 «Про затвердження Правил оформлення віз для в'їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію»). Однак згідно з наказом підрозділи Держкомтелерадіо ще повинні розробити стандарти надання цих адміністративних послуг.

 

«Детектор медіа» друкує лист іноземних журналістів повністю:

 

Прес-секретареві Президента України

Дарці Чепак

27 лютого 2012 року

 

Шановна пані Чепак,

 

Ми, журналісти іноземних видань, котрі підписалися нижче, просимо підтримки Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів у забезпеченні нам можливості працювати в Україні без перешкод.

 

Нові правила отримання акредитації та віз для журналістів відчутно ускладнили нам роботу в Україні. Вони вимагають від журналістів для отримання візи здійснювати разом з родинами затратні фінансово та тривалі за часом поїздки додому, а потім, повертаючись в Україну, проходити тривалий процес реєстрації. У результаті кількість журналістів, які живуть тут і пишуть про Україну, може скоротитися.

 

Ми просимо Вас допомогти спростити цю процедуру, наскільки це можливо в межах закону.

 

По-перше, ми би хотіли повернення акредитації. Згідно з новою системою її було скасовано, і це підважує наші можливості виконувати свої журналістські обов'язки в Україні. Без акредитації ми будемо позбавлені ключового документу, який би підтверджував нашу особу та дозволяв виконувати нам свою журналістську роботу. Відсутність цього документу може призвести до того, що ми не матимемо допуску до державних установ, посадових осіб, офіційних прес-конференцій та зустрічей.

 

На нашу думку, доцільно було би запровадити посвідчення, видане Державним комітетом з телебачення та радіомовлення, аналогічне до колишньої акредитації Міністерства закордонних справ. На ньому було би фото журналіста, його/її ім'я та назва ЗМІ, а на звороті - прохання до державних та неурядових установ сприяти цьому журналістові у виконанні його/її обов'язків відповідно до законодавства України.

 

По-друге, нам би хотілося, аби Державна міграційна служба видавала нам документ про реєстрацію (дозвіл на проживання) на термін до п'яти років. Вимога поновлювати реєстрацію щороку є трудомістким процесом, котрий займає додатковий час та зусилля, які би ми могли натомість спрямувати на підготовку статей та сюжетів про Україну.

 

По-третє, ми би хотіли, аби Міністерство закордонних справ або Державний комітет з телебачення та радіомовлення розмістили чіткі інструкції на своєму веб-сайті, де було би зазначено всі кроки, які повинен здійснити журналіст, аби отримати візу. Це повинно включати імена та контактні телефони осіб, відповідальних за кожен крок цього процесу. Ми також просимо призначити особу, відповідальну за безперешкодне здійснення цього процесу, якою, на нашу думку, міг би бути Олег Волошин, директор Департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ.

 

Ми відкриті до обговорення того, яким чином найліпше буде запровадити вищезазначені норми.

 

Вдячні Вам за увагу до цих важливих питань.

 

З повагою,

 

Джеймс Марсон (James Marson), The Wall Street Journal

Річард Балмфорс (Richard Balmforth), Reuters

Марія Данілова (Maria Danilova), Associated Press

Роман Олеарчик (Roman Olearchyk), Financial Times

Серджіо Кантоне (Sergio Cantone), Euronews

Лоран Жеслан (Laurent Geslin), RFI, Radio France, Radio Suisse Romande, Libération, Le Temps, La Libre Belgique, Le Monde diplomatique, Médiapart and Ouest France

Ярослав Юнко (Jaroslaw Junko), Polish Press Agency

Девід Стерн (David Stern), незалежний журналіст

Пйотр Погожельскі (Piotr Pogorzelski), Polish Radio

Джозеф Сивенький (Joseph Sywenkyj), фотограф Redux Pictures

Себастьян Гобер (Sébastien Gobert), незалежний журналіст

Ніна Єглінськи (Nina Jeglinski), DAPD

Мрідула Гош (Mridula Ghosh), EkDin, Індія

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8251
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
boss
4442 дн. тому
Єдиний спосіб - адекватні вимоги до журналістів "пулу" за кордоном.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду