detector.media
16.03.2012 11:19
Томенко звернувся до генпрокурора з приводу «темників» Держкомтелерадіо

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко направив звернення генеральному прокурору України Віктору Пшонці з проханням розібратися в ситуації із втручанням Державного комітету телебачення та радіомовлення України в роботу обласних телерадіокомпаній. Про це повідомляє УНІАН.

 

У своєму зверненні він зазначив, що, як стало відомо із повідомлень у засобах масової інформації, 13 березня з грифом «терміново» голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович направив генеральним директорам обласних і регіональних держтелерадіокомпаній листи, у яких просить «терміново створити (або адаптувати існуючі формати теле- і радіопрограм) і запустити в ефір з 15 березня спеціальні лінійки програм за участю керівників і/або представників органів місцевої влади, відомих фахівців і експертів».

 

Дані програми, як ідеться у згаданому листі, повинні бути присвячені «роз'ясненню й обговоренню соціальних ініціатив, озвучених Президентом Януковичем на розширеному засіданні Кабінету міністрів, що відбулося 7 березня», та виходити в ефір двічі на тиждень. Окрім того, як повідомляють ЗМІ, місцеві ТРК також отримали листи від Держкомтелерадіо із проханням розмістити у вечірніх випусках новин або в рамках спеціальних рубрик ряд сюжетів про діяльність Президента та уряду.

 

Пан Томенко нагадав, що в законодавстві України чітко прописано ряд норм стосовно незалежності творчої діяльності ЗМІ та журналістів, заборони цензури, права на отримання об'єктивної інформації тощо.

 

Окрім того, віце-спікер нагадав, що стаття 171 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за перешкоджання журналістській діяльності.

 

Зважаючи на це, пан Томенко попросив генпрокурора перевірити вищевказану інформацію і вжити всіх необхідних заходів для забезпечення неухильного виконання норм законодавства України щодо незалежності журналістської діяльності та в разі необхідності притягнути винних у порушеннях згаданих норм закону до відповідальності.

 

Нагадаємо, голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович у коментарі «Детектор медіа» підтвердив автентичність листів, але не вважає їх темниками. «Це не перший і не останній такий лист. Такі листи існували завжди за всю історію існування Держкомтелерадіо, коли ми орієнтуємо державні ТРК в питаннях висвітлення діяльності органів державної влади», - сказав він. А щодо листів з переліком пропонованих сюжетів він сказав, що в такий спосіб Держкомтелерадіо допомагає ОДТРК.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY