Члени Комітету свободи слова оголосили осуд «Новій тернопільській газеті» (+ЗАЯВА)

15 Березня 2012
5147
15 Березня 2012
11:16

Члени Комітету свободи слова оголосили осуд «Новій тернопільській газеті» (+ЗАЯВА)

5147
Підтримали рішення Комісії з журналістської етики
Члени Комітету свободи слова оголосили осуд «Новій тернопільській газеті» (+ЗАЯВА)

Комітет з питань свободи слова та інформації на засіданні 14 березня розглянув звернення радника президента Ганна Герман щодо публікації у виданні «Нова тернопільська газета» статті, яка носить дискримінаційний характер по відношенню до вихідців із країн Африки та Близького Сходу.

 

Члени Комітету одностайно засудили подібні публікації і, підтримавши рішення Комісії з журналістської етики, оголосила громадський осуд виданню. «Ніхто не має права бути дискримінований через свою расу чи релігію», - сказала голова підкомітету з питань реклами Олена Кондратюк.

 

Нагадаємо, Комісія з журналістської етики оголосила осуд «Новій тернопільській газеті» за публікацію «Біля «Орнави» лилася «чорна» кров...».

 

Як писала «Детектор медіа», 25 січня «Нова тернопільська газета» розмістила на першій шпальті публікацію про життя іноземних студентів в Україні. У матеріалі із заголовком «Біля «Орнави» лилась «чорна» кров» та лідом «Араби з неграми бились за наших курвів» було подано колаж, де на тлі іноземців мавпи намагаються обійняти дівчину. У тексті статті йшлося про те, що викладання в групах з такими студентами є «моральними тортурами», а у вільний від навчання час зарубіжні студенти буцімто домагаються українських дівчат. Однак прокуратура не знайшла ознак расизму в тернопільській газеті, яка, фактично, порівняла чорношкірих з мавпами.

 

Наводимо текст заяви Комітету з питань свободи слова та інформації:

 

Заява

Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації

 

Про опублікування у виданні «Нова тернопільська газета» статті, яка носить дискримінаційний характер по відношенню до вихідців із країн Африки та Близького Сходу

 

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації розглянув лист громадської організації «Африканська рада в Україні», заяви журналістів «Радіо Свобода», «Детектор медіа», інших засобів масової інформації і заявляє:

 

1. Комітет висловлює глибоку стурбованість появою у виданні «Нова тернопільська газета» статті, яка має ознаки дискримінації та зневаги по відношенню до вихідців із країн Африки та Близького Сходу.

 

2. Комітет вбачає у цих фактах ознаки порушення українського законодавства - зокрема, Конституції України (ст. 3).

 

3. Комітет наполягає на неприпустимості появи прорасистських публікацій в засобах масової інформації України.

 

У зв'язку з цим Комітет вирішив:

 

1. Засудити публікацію видання «Нова тернопільська газета» і нагадати, що ніхто в Україні не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію.

 

2. Підтримати рішення Комісії з журналістської етики про оголошення громадського осуду редакції газети.

 

3. Звернутися до всіх журналістів країни із закликом дотримуватися законодавства при вирішенні або висвітленні  проблем міжнаціональних відносин, зберігаючи міжнаціональний мир та повагу до людей, незалежно від їхнього кольору шкіри або національності.

 

4. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення, Національній раді з питань телебачення і радіомовлення здійснювати постійний моніторинг засобів масової інформації на предмет дотримання законодавства України, яке гарантує рівні можливості для всіх громадян, незалежно від раси та національності.

 

Члени Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5147
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду