За законами «жанру»...

18 Лютого 2012
27319
18 Лютого 2012
01:16

За законами «жанру»...

27319
За законами «жанру»...
Багато хто помітив, як останнім часом підозріло активізувався броунівський кінорух в Україні. Щедрий бюджет 2012-го на кіногалузь (про який раніше навіть не мріяли). Створення нової кіноасоціації (за оною стежать впливові політики!). Недавній  новий «блокбастер» про диво-льотчика в пір’ї (розпіарений Мінкультом). Скандальні «пітчинги», завдяки яким запущено вервечку кінопроектів.

І, нарешті, недавно анонсований новий закон про кіно... За «правилами» якого, очевидно, наші творці (а також бізнесмени) незабаром і мають жити-творити? 

За віртуальним круглим столом DT.UA зібралися деякі активні представники нинішнього кіноруху з метою знайти відповідь на питання: за якими ж «законами» має жити нове українське кіно? 

Нагадаємо: Закон України «Про кінематографію» набув чинності ще 1998 року. Останні зміни внесено 2010-го (щодо підтримки виробництва національних фільмів) і 2011-го (щодо порядку видачі державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів). 

Виробників національного кіно звільнено від плати за земельні ділянки, які забезпечують національне кіновиробництво. Окрім того, до 1 січня 2016 року від ПДВ звільнено всі роботи з виробництва національних фільмів, їх показ, а також дублювання іноземного кіно українською мовою. 

У змінах ідеться і про звільнення від податків спонсорів, які вкладають кошти у виробництво національних фільмів…

Але де ж воно, те стабільне національне «кіностворення»? 

25 січня 2012 року кінопродюсери, дистриб’ютори, представники прокатних мереж (Film.ua, «Лінія—Кіно», Arthouse Traffic, «Кіноманія»… — загалом 12) започаткували громадську організацію «Українська Кіно-Асоціація». Мета —підтримка національної кіногалузі — розробка нового законопроекту «Про кінематограф» і «Концепції Державної програми розвитку національної кіноіндустрії на 2012—2017 роки». 

Виникають сумніви: чи варто розцінювати розробку нової редакції закону як завдання нагальне, а поняття «кінематографісти» і «кіновиробники» тотожними? Адже, очевидно, що процесом «виробництва» нових законодавчих норм має опікуватися Державне агентство України з питань кіно (центральний орган виконавчої влади), а не громадські організації.

Денис РЖАВСЬКИЙ
(президент «Української кіноасоціації»): 
— Чого бракує чинному Закону «Про кінематографію»? Не досить чітко подано визначення… Наприклад, «національний фільм». (Чинний закон, стаття 3, з урахуванням змін: «національний фільм — створений суб’єктами кінематографії України фільм, виробництво якого здійснено в Україні та авторське право чи право власності на який повністю або частково належить суб’єктам кінематографії України, а також основна (базова) версія мовної частини звукового ряду якого створена українською мовою». — DT.UA.) Маємо «прив’язку» до мови; та чи була б національною, скажімо, стрічка українського режисера з українськими акторами, яка йшла б англійською у Великобританії? Мабуть, така картина стала б уособленням головної перемоги українського кіно, його міжнародного визнання. В Європі, щоб потрапити в категорію «національний», фільм має набрати певну кількість балів. 

 

Зміни 2010 року — життєздатні. Однак не все «спрацювало». Положення про спеціальний фонд слід допрацювати. 

У законі зразка 1998-го немає понять «цифровий ключ», «цифрова фільмокопія». І це тоді, коли мало не половина фільмів виходить у прокат на цифрових носіях. (Чинний закон, стаття 3: «фільмокопія — примірник фільму, виготовлений із застосуванням вихідних матеріалів фільму». — DT.UA) 

Нині кіновиробник, отримавши державне фінансування, мусить здати фільм на плівці, а не «в цифрі». 

Роботу над законопроектом ми розпочали ще близько двох років тому: під час круглих столів, консультацій за участі Держкіно, активних кіновиробників, представників Верховної Ради. Нині кіноасоціація — партнер Держкіно у розробці нової редакції. Ми зустрічалися з Віктором Януковичем (молодшим); народний депутат виявив бажання працювати в цьому напрямі. Плануємо, що нову редакцію у Верховній Раді зареєструє саме Віктор Вікторович; докладатимемо належних зусиль, аби Рада прийняла закон упродовж теперішньої, десятої, сесії. 

* * *

Олег КОХАН, кінопродюсер (працював над фільмами Кіри Муратової, Романа Балаяна, Отара Іоселіані):
 
— Тема відродження українського кіно, яка знову актуалізувалась останнім часом, це що — нові «наполеонівські плани». Щира впевненість – мовляв, «наздоженемо й переженемо!». Тільки — кого й навіщо? 
— Наздоганяти й переганяти нам нікого не потрібно. Ми ж не в квача граємо! Та й кого наздоганяти? Голлівуд із його віковою історією та мільярдною англомовною аудиторією й бюджетами чи російський кінематограф з понад сотнею мільйонів російськомовних глядачів і величезними бюджетами в індустрії? 
Нам потрібно  знайти своє місце у світовому кінопроцесі. І приклади таких успішних моделей кінематографії вже є — Польща, Угорщина, Румунія. 

Наприклад,  поляки, поставивши   мету  реформувати кіногалузь, взяли за основу французьку модель. Врахували всі недоробки   й адаптували під себе. Нам ніщо не заважає провести реформи, спираючись на досвід європейських країн. 

— Навіщо створено ще одну  асоціацію діячів кіно? Яка від неї може бути користь? Була ж (чи є?) асоціація кінопродюсерів (на чолі з Сєрковим). Але що практичного вона зробила? 
— На мій погляд, користь може бути від будь-якої організації, якщо вона чітко розуміє свою місію, мету  й завдання; якщо до її складу входять професійні менеджери та  експерти ринку, які якісно виконують свою роботу. 

І чим  більше буде асоціацій, фундацій, гільдій та спілок, які захищатимуть  і  обстоюватимуть не голослівно, а конкретно  інтереси кожного сегмента галузі, тим більше шансів зрушити нашу кіноіндустрію з мертвої точки. 

А  що  стосується  нової кіноасоціації, до якої ввійшли ключові менеджери кіно, тобто не теоретики, а практики, –  ці шанси тільки збільшуються.

— Які нові напрямки він має передбачити оновлений Закон про кіно? Які нагальні позиції він має зафіксувати (стосовно вже наявного закону)?
— Невідкладною метою й завданням цього закону має бути чітка й конструктивна регламентація відносин держави з усіма складовими кіноіндустрії: освітою, виробництвом, прокатом тощо. Коло питань, які вимагають уваги, таке велике, що в одному інтерв’ю їх навіть не перерахувати. Стратегія розвитку польського кіно, наприклад, — це 500-сторінковий документ. Більше того, від державних структур кінематографістам потрібні не тільки гроші. Діалог із владою — неминуча форма існування індустріального мистецтва. 

— Як ви ставитеся до вже анонсованої міністром ключової ролі Віктора Януковича-молодшого в справі майбутнього розвитку кіноіндустрії? 
— Віктор Янукович не тільки анонсував готовність брати участь у процесах реформування кіногалузі, а вже зробив низку предметних кроків назустріч індустрії. За його сприяння (як народного депутата) було збільшено бюджет на кінематографію. Відбулися ретроспектива і ювілейний вечір Богдана Ступки, видання книжки «Магія любові», творчий вечір пам’яті Івана Миколайчука. 

Якісна взаємодія кіноіндустрії з бізнес-структурами й державною владою — пріоритетне завдання вітчизняного кіноспівтовариства. Треба допомогти потенційним інвесторам розібратися в специфіці кіногалузі, зрозуміти ключові тенденції й вектори розвитку. 

А приплив інвестицій, своєю чергою, допоможе стати цьому ринку більш прозорим і цивілізованим. Тому участь у форматуванні кіноіндустрії такого парламентарія, як Віктор Янукович, допоможе поглянути на вітчизняний кінематограф як на бізнес, культуру й політику — комплексно. 

— Три головні й поки що не вирішені проблеми українського кіно? На ваш погляд.
— Ключова проблема — відсутність конкурентоспроможної галузі, де основним і найважливішим питанням я б назвав кризу кадрів, які потрібні як державі, так і ринку. Бо гроші, як і ідеї потрібно якісно й професійно адмініструвати, а також уміти відповідати за кінцевий результат.

* * *

Денис ІВАНОВ (керівник «Артхаус Трафік»): 
— Найближчим часом нова кіноасоціація спільно з профільними навчальними закладами налагодить «швидку кінематографічну допомогу»: проводитимемо майстер-класи, організовуватимемо стажування студентів на студіях.

Нещодавно намагався придбати фільми Олександра Довженка: не вдалося! Що ж казати про німі й ті, які ще не переведено «в цифру», картини? Якщо нині навіть кіноасоціації від цього потерпають, то пересічний глядач — і поготів. Хотілося б спільно з державою надати йому доступ до архіву української класики (на єдиному порталі; за символічну плату). 

Окрім того, спільно з Держкіно розробляємо «Концепцію Державної програми розвитку національної кіноіндустрії на 2012—2017 роки». 

Нині в роботі кіноасоціації беруть участь близько 80 відсотків гравців ринку. Плануємо задіяти всі 100. 

— А Національну спілку кінематографістів збираєтеся задіяти у цьому процесі?

 — У нас різні завдання. Із Сергієм Васильовичем Тримбачем спілкуюся (відвідував його лекції, опановуючи фах «Режисура кіно і телебачення» в Університеті культури і мистецтв).

Кіноасоціація об’єднала гравців ринку (тих, хто й без державної підтримки знімає і зніматиме). Втім, ми відкриті до співпраці.

* * *

Дмитро КОЛЕСНІКОВ (віце-президент Асоціації продюсерів України): 
— Слабке місце чинного закону — розповсюдження фільмів в Інтернеті… Коли стрічка перебуває на файлообміннику чи сайті (де її продають, надають користувачам можливість онлайн-переглядів), то це, вважаю, має означати, що власники сайта отримали, як належить дистриб’юторам, прокатне посвідчення. А ми що маємо? Люди здивовано запитують: навіщо в Інтернеті прокатне посвідчення? Але ж, у кожному разі, йдеться про розповсюдження і демонстрування фільму. Зрештою, кошти, витрачені на кіновиробництво, мають повертатися, інакше за що тоді знімати кіно?

— Гадаєте, новий закон буде в змозі контролювати Інтернет? 
— Нині ж кінотеатри, телеканали, розповсюджувачі DVD-кінопродукції дотримуються норм закону (наприклад, надають фільми відповідній комісії, аби та перевірила їхню продукцію «на предмет моралі»). Вважаєте, в Інтернеті немає цензури. Є! Та, яка «за гроші». Скажімо, продюсер чи режисер звертається до спеціалізованої фірми: «Мені на місяць-два потрібен чистий простір Інтернету; хочу, щоб моя стрічка не з’являлася на «піратських» сайтах, файлообмінниках». Офіційно оплачує таку послугу й упродовж зазначеного часового відтинку сам продає свій фільм. Компанії із захисту контенту — різні; інші, зокрема, унеможливлять копіювання (або перенесення) вашої картини в мережі. Інтернет-простір набагато легше контролювати, ніж, наприклад, покази в тих віддалених кінотеатрах, у яких залишилася якась неврахована копія стрічки. 

— Скільки, на ваш погляд, в Україні мало би бути кінотеатрів? 
— Розвиток кінотеатральної мережі в Україні — наріжний камінь. У Росії — близько 2500 залів. Щоб досягти такого рівня, мусимо мати близько 800. Тоді можна говорити бодай про якусь рентабельність українського фільму в прокаті. Якби картину «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» було продемонстровано в 150—300 залах, вона окупила б себе. Втім…

— У чому доцільність створення кіноасоціації? 
— У координації й консолідації зусиль: Держкіно, продюсерів… Нинішніх виробників, продюсерів сформував ринок. Однак слід вшановувати і попереднє, і теперішнє кіно. Асоціація продюсерів України — учасник кіноаціації (процедура входження потребує часу: маємо зібрати з’їзд). Невирішені питання є: наприклад, дизайнери зі спецефектів і комп’ютерної графіки не мають ані профспілки, ані об’єднання; їх навіть не визнають авторами, хоча вони, фактично, «малюють» стрічку. Гадаю, на майданчику кіноасоціації доцільно порушити цю проблему. 

* * *

Світлана СТЕПАНЕНКО (художній керівник студії «Кінематографіст», заступник голови Національної спілки кінематографістів України):
 — Як і будь-який, Закон «Про кінематографію», звісно, треба поліпшити. З огляду ж на те, що Верховна Рада взяла «соцзобов’язання» «пропустити» до перевиборів 850 законів, важко спрогнозувати, коли набуде чинності нова редакція?

2010-го за сприяння Партії регіонів було прийнято (не без складнощів, утім — вельми оперативно) зміни до закону. Вони мали йти в парі із законом «Про загальнодержавний збір на розвиток кінематографії». Проте він так і залишився в проекті, тоді як норму про розподіл коштів законотворці виписали: його має здійснювати спеціальна рада. Свого часу спілці вдалося провести рішення (воно чинне): десять осіб у складі ради — чиновники, десять — члени спілки.

Нині воліють внесення змін: хочуть отримати можливість розподіляти кошти, які накопичуватимуться у фонді? Втім, досі не визначено, які джерела той фонд наповнюватимуть. 

Є постанова Кабінету міністрів від 03.11.2010 р. №996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики». Держкіно нещодавно створило «при собі» громадську раду. Зібралися представники різних громадських організацій: по одній особі від кожної, спілку (1230 членів) представляє Віктор Олендер. Віддамо йому належне: він намагався знайти правду — мовляв, чому від основної, із чималим досвідом організації, яка, по суті, згуртувала кінофахівців, теж одна особа? У цій раді не передбачено ротацій: якщо Віктор Петрович із якихось причин відійде від справ, спілка залишиться без представника. А тим часом в усіх законах є розділ «Погоджено з громадськістю»: тобто під час погодження нового закону спілка може залишитися «за бортом». 

Щодо молоді. На мій погляд, перш ніж вносити в закон щось нове, слід провести аналітичний моніторинг: скільки в Україні вишів, які готують кіно- і телефахівців (кіно- й телефільм — різні специфіки). На якому рівні вони це роблять. І головне — де їхні випускники працюють? Потому — надати законотворцям рекомендації. Молоді фахівці у галузі кіно і телебачення абсолютно незахищені. Закон має визначити їхні права. 

Окрім того, в чинному законі — жодного слова про, так би мовити, допоміжний «прошарок» фахівців (костюмери, гримери та інші): нині кіновиробники працюють із дилетантами. Треба чітко виписати роль продюсера, а також питання серйозної підготовки такого фаху як «продюсер».  
 
Л. Бондарчук, О. Вергеліс, «Дзеркало тижня. Україна»
Фото - http://dt.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Л. Бондарчук, О. Вергеліс, «Дзеркало тижня. Україна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27319
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду