Таке українське кіно

6 Лютого 2012
25852
6 Лютого 2012
09:13

Таке українське кіно

25852
Цього дня минає 54 роки, як створили Союз кінематографістів України. Наприклад, 25 років тому на одній лише кіностудії Довженка знімали 12 повнометражних фільмів щороку. А зараз вітчизняне кіно існує «у телевізорі», констатують експерти. На українських кінопавільйонах, українською технікою знімають в основному серіали, де задіяні українські актори. Водночас цього року на вітчизняне кіно держава виділила рекордні 176 мільйонів гривень.
Таке українське кіно

Зростає державне фінансування українських стрічок, є законодавчі ініціативи, щоб створити пільги для кіновиробників - все це дає підстави для оптимізму бодай щодо наступного року, зауважує у коментарі Радіо Свобода голова Спілки кінематографістів Сергій Тримбач. За його словами, тепер усе залежить від того, як кіновиробники використають свої шанси. Основною проблемою може стати брак ідей і вміння розказувати історії з екрану, вважає Сергій Тримбач.

 


«Українське нинішнє кіно досить довго перебувало у стані, близькому до коми. І зараз воно тільки намагається робити якісь перші кроки, піднімаючись із лікарняного ліжка, до якого воно було прикуте», - констатує Сергій Тримбач.

 

Де і як його показати?

 

 

 

Будь-який фільм - це продукт: мало його створити, треба, щоб було де і як його показати, зазначає режисер Марина Врода, володарка Золотої пальмової гілки Канського кінофестивалю за короткометражний фільм «Крос».

 


«Зараз почалися начебто зміни: люди почали об'єднуватися, говорити про те, що потрібні кінотеатри, що потрібні сценарії, режисери, продюсери. Але ці ініціативи повинні відбуватися не тільки на рівні держави, а й на рівні суспільства, на рівні самих митців, які повинні провокувати ці зміни», - зауважує Марина Врода.

 


На сьогодні майже весь асортимент галузі являє собою винятково телевізійний продукт: фільми і серіали, де задіяні українські актори, і - в першу чергу - українська техніка, зазначає кінокритик Олег Вергеліс.

 


Минулий рік, на думку журналіста, був швидше перехідним для галузі, а от цього року варто очікувати на прем'єри і кінодебюти.

 


«Певні запуски нових проектів відбулись на основі пітчингів. Щоправда, там 50% суперечливих назв, але, може, хоча б декілька будуть вдалими. Крім того, у цьому році уже запрошено на декілька фестивалів новий фільм Кіри Муратової «Кінопроби». Це - все ж таки український фільм, хоча він більше космополітичного такого плану, але народжений тут. Я думаю, цікавою буде прокатна доля фільму Михайла Іллєнка і чи знайде цей фільм фестивальну підтримку у світі», - розповідає Олег Вергеліс.

 

 

За підтримки Віктора Януковича-молодшого

 

 

Крім того, за словами Олега Вергеліса, доля українського кіновиробництва частково залежатиме від можливого оновлення профільного законодавства. Зокрема, цим обіцяв опікуватись депутат-регіонал Віктор Янукович, який висловлював намір створити законопроект щодо розвитку українського кінематографу разом із Держкіно. За твердженням Януковича-молодшого, цього року для запуску готові 37 картин, дев'ять з яких - дебюти.

 

Анастасія Москвичова, «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анастасія Москвичова, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25852
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду