В історії з відео із камери Тимошенко є контекст

20 Грудня 2011
19609
20 Грудня 2011
13:00

В історії з відео із камери Тимошенко є контекст

19609
Зйомка була відповіддю на тему, підняту самою опозицією. В публікації ж його у ЗМІ я не бачу жодного інтересу держави
В історії з відео із камери Тимошенко є контекст

Продовжуємо дискусію «Детектор медіа» щодо етичної складової показу більшістю телеканалів відео з камери Юлії Тимошенко. Нагадаємо, відео було знято представниками Державної пенітенціарної служби й розміщено на YouTube користувачем marrapetta, після чого це відео з'явилося в ефірі більшості українських телеканалів.

 

 

В опитуванні, яке зробила «Детектор медіа», не вистачає аналізу контексту, в якому це все з'явилося. Бо складається враження, що хтось несподівано з'ясував, що є подібна тема.

 

Є одночасно дві теми: тема так званого захворювання Тимошенко, в лапки поки що не беру, і тема утримання Тимошенко в Лук'янівському СІЗО. Захворювання Тимошенко не беру в лапки, бо 7 грудня Андрій Шкіль, який є лікарем за професією, а отже знає, що таке лікарська таємниця, назвав грижу хребта єдиним діагнозом, який їй поставили. Його за це з «Батьківщини» не виключили, крім того він не належить до органів влади, тому я вважаю, що це правда. Можу взяти в лапки в майбутньому, бо захворювання Тимошенко коментує лікар Микола Поліщук, який колись на відстані поставив Ющенку діагноз про отруєння ендотоксинами. Потім кілька разів міняв свою думку. Тому бачу певні паралелі між захворюванням Тимошенко й отруєнням Ющенка.

 

Я бачив, як починала накручуватися істерика. 12 грудня 2011 року Сергій Власенко оголошує про лікарів гестапо, які працюють у Лук'янівському СІЗО. Якщо точно, то він використовує вислів «лікарі гестапо» в контексті захворювання пані Тимошенко. Тобто прямо він не звинувачує, бо мав би у відповідь судовий позов. Ми не знаємо, що відбувається, але йдеться про сиру темницю, чуємо про криваві синці. Ще 29 листопада Власенко каже, що Тимошенко змушена весь час сидіти в одязі, і в неї німіє рука. Я так розумію, що все це не викликає великого задоволення в лікарів і керівництва Лук'янівського СІЗО. Думаю, що останньою краплею в зв'язку з цим було інтерв'ю в німецькому виданні Bild 12 грудня 2011 року, проілюстроване фотографіями. І з тексту цього інтерв'ю можна було зрозуміти, що фотографії було надано саме Євгенією Карр. На цих фотографіях зображення нагадує тюремний прогулянковий дворик, але в будь-якому випадку це не може бути камерою, де перебуває пані Тимошенко. Тому що там немає ані ліжка, ані жодної табуретки, ані, вибачте, параші, яка має бути в будь-якій камері.

 

І ці фотографії починають фігурувати на Заході, як фото камери, в якій перебуває пані Тимошенко. В цей момент ніхто в Україні, в тому числі й «Детектор медіа», не піднімає крику щодо друку цих фотографій без їх відносної правдивості. Не можна сказати, що про них ніхто не знав, бо їх було надруковано 12 грудня на «Українській правді». Тобто подібні публікації були і, відповідно, після цього з'являється відео, а потім коментар Державної пенітенціарної служби 16 грудня 2011 року, що «під час огляду, з метою об'єктивного інформування громадськості про умови перебування Юлії Тимошенко у СІЗО, з дозволу адміністрації закладу офіційно і відкрито проводилася відеозйомка, про що її заздалегідь було попереджено».

 

Тому сама по собі поява цієї зйомки зрозуміла. Я так розумію, що Тимошенко в даному випадку не повинні були й запитувати, а попередили, що така зйомка робиться. Ніхто й не наполягав, що в цій камері медчастини Тимошенко перебуває постійно. Наполягалося на тому, що ці всі умови, в яких вона перебувала, з точки зору фотографій, опублікованих у газеті Bild, не відповідали дійсності. Коли таке відео знято, то це тільки питання часу, коли воно з'явиться в ЗМІ. Бо таке гаряче відео не може довго триматися в якому-небудь окремому місці. Але у всякому випадку я не бачу тут жодного інтересу держави (ні пенітенціарної служби, ні когось іншого), бо в держави є свідок - Єврокомісар ЄС Штефан Фюле. Це свідок, який побачив, у яких умовах вона лежить: камера не сира, є ліжко, й інші умови теж є. Після того, як він побував там, і після відсутності заяв, що пані Тимошенко перебуває в нелюдських умовах, думаю, державі не потрібно було закидати це в ефір. Тобто це вже робили якісь люди, які таким чином просто приколюються.

 

З іншого боку, я вважаю, що є межі приватності, визначені ст. 8 Європейської конвенції з прав людини. В даному випадку некрасиво втручатися в особисте життя журналістам там, де цього не треба робити. Якщо це було потрібно, то пані Наталія Соколенко могла зателефонувати Штефану Фюле і запитати, в яких умовах перебуває Юлія Тимошенко. Одна справа дати його відповіді, або, наприклад, переповісти те відео, яке бачила, а інша - давати саме відео. В будь-якому випадку жодній людині це було б неприємно. А найголовніше, я не бачу жодної суспільної потреби. Мені дуже не подобається, що кожен із українських журналістів на свій страх і ризик тлумачить, чи є суспільна потреба, чи немає. Це все через те, що немає критеріїв суспільної потреби. Можна було розповісти про умови, в яких перебуває Тимошенко, а можна розкрутити істерику. Тут повторюється та сама технологія, що й стосовно Ющенка 2004 року.

 

Фото - izvestia.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
В’ячеслав Піховшек, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19609
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Кукурузоff
4516 дн. тому
Я не врач, поэтому не буду говорить - шизофрения
Сергей Глазман
4518 дн. тому
Обратите внимание! Пиховшик настойчиво публикует свои какашки, где только может, или с ПОМОЩЬЮ. И везде реакция на эту медиа вонючку одинаковая. За исключением положительных коментов, сварганенных самим автором под разными никами. Он что, мазохист? Ему постоянно требуются розги? Подобное случается при болезненном переживании индивида при отсутствии регулярной сексуальной жизни обусловленной разбалансированностью женских и мужских половых гормонов. Что и приводит к начальной стадии стойкого психиатрического нарушения личности. Мазохизм первый этап. Даже может возникнуть необходимость в применении к самоистязающему себя пациенту смирительной рубашки, как крайней меры при обострении. Пиховшик, пожалей свою маму! Остановись.
Ontario
4518 дн. тому
Гидка особь. Можна не читати. Брехословська2.
BenHur
4519 дн. тому
Свон // 20.12.2011 15:09:36 Пиховшек тысячу раз прав... почему тысячу две тысячи двадцать раз тем не менее этого пиховшика ожидает судьба Ганса Фриче (Hans Fritzsche) комиссией по денацификации и 9 лет заключения
неголубой
4519 дн. тому
Почему Сява решил, что Жужа должна обязательно была показать фото параши? Лучше пусть он сам покажет парашу Яныка, если его параши интересуют.
Яня Германская
4519 дн. тому
Пиховшек яркий интеллектуал, можно сказать, малопризнанный гений. Хорошо, что сейчас, когда страной стали управлять настоящие праФФесора, философ Пиховшек стал востребован. Необходимо срочно ввести должность вице-премьера помойных и выгребных ям. Их есть у нас еще много. Пиховшек, мы тебя абожаем, трудись покуда оранжевый кирпич не свалится на твою головку, ту, что на шее, а не между медебейцелов, как у мужиков нормальной ориентации.
Свон
4519 дн. тому
Пиховшек тысячу раз прав. Аргументация - 100 баллов, по эмоциям, конечно, явно проигрывает оранжоидам - они ж у нас истериками славятся. Чего стоят только первые два поста - оскорблялки, угрозы, желчь и яд
Г.Б.
4519 дн. тому
Пейсховшик, или как там тебя! Скучно пишешь. Скучно живешь, и в сортире кряктиш да скучаешь: атчего я такой умный, и на фотке красавцом отфотошопили, а меня пративным {CENSORED} называют? Пиховшман, бери пример с классиков http://www.bursov.net/publisist/117
BenHur
4519 дн. тому
редкостная {CENSORED} этот пыховшек решившая шо он бронежелетке от бриони.... хорошо будет смотреться на лобном месте с бандой энуковыча вниз головой....
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду