Інструкція для журналістів на масових заходах від РІА «Новости»

9 Грудня 2011
10655
9 Грудня 2011
15:33

Інструкція для журналістів на масових заходах від РІА «Новости»

10655
Інструкція для журналістів на масових заходах від РІА «Новости»

Російське інформаційне агентство «Новости» підготувало інструкцію для журналістів, які працюють на масових заходах. Про це повідомляє «ЖурДом».

 

Інструкція, розроблена у вигляді схеми, розповідає про права, обов'язки (відповідно до російських законів) і поведінку під час масових акцій.

 

З-поміж іншого, РІА «Новости» радить журналістам:

1. Вбийте в телефон екстрені шаблони sms («Мене затримали», «Мене поранено» тощо);

2. Переконайтеся, що у групи випуску редакції є всі номери ваших телефонів.

3. Наближаючись до місця подій, варто повідомити в редакцію.

4. Намагайтеся не знаходитися в гущі натовпу. Займіть позицію, з якої зручно спостерігати за тим, що відбувається, і з якої є шляхи до відступу.

5. Контрольні дзвінки або короткі повідомлення необхідно робити в редакцію періодично в той момент, коли ви вирішили залишити місце проведення мітингу.

6. Регулярно вивчайте місцевість на предмет відходу або місця, де можна сховатися.

7. Спробуйте дізнатися, хто з ваших колег працює в зоні масової акції. Підтримуйте з ними контакт.

8. Перш ніж подзвонити в редакцію, добре сформулюйте, що точно ви хочете передати.

9. Негайно повідомляйте в редакцію про будь-які помітні зміни на заході, який відбувається.

 

Також журналістам на масових заходах рекомендують одягатися по погоді, але в те, що не шкода викинути в разі псування. У кишені слід покласти паспорт і редакційне посвідчення, а також мати помітний бедж, жилет чи накидку з написом «Преса». Мобільний телефон краще брати недорогий, з батареєю, що довго тримає заряд, бажано мати при собі запасну батарею і декілька сім-карт різних мобільних операторів. В ідеалі добре мати при собі смартфон.

 

У сумку (рюкзак) із собою радять взяти недорогий фотоапарат, надійний диктофон із запасом батарейок, кілька невеликих блокнотів з жорсткою підкладкою, дві-три авторучки або олівці, мінімальну аптечку, пляшку негазованої води і плитку чорного шоколаду.

 

Заздалегідь варто зробити особистий список необхідних телефонних номерів редакції, колег і керівництва (його краще заламінувати).

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10655
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Пилип з конопель
4526 дн. тому
Дуже актуальна ідея! От тільки посилання на тій пам'ятці стоять на російські закони. Невже нікому з КНМП чи НМПУ досі не спало на думку створити такий плакатик для наших журналістів, а за разом - і для нашої міліції, яка продовжує права журналістів зневажати!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду