Xtra TV не буде ліцензуватися та сподівається отримати у свій пакет «Футбол» і «Футбол+»

4 Листопада 2011
12808
4 Листопада 2011
16:03

Xtra TV не буде ліцензуватися та сподівається отримати у свій пакет «Футбол» і «Футбол+»

12808
ISTIL Group презентувала журналістам власну супутникову платформу Xtra TV
Xtra TV не буде ліцензуватися та сподівається отримати у свій пакет «Футбол» і «Футбол+»

Нова супутникова платформа ISTIL Group Xtra TV не планує отримувати ліцензію Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Про це 4 листопада на прес-конференції з нагоди презентації проекту повідомив директор компанії ISTIL Telecom Джим Філліпофф.

 

«Різні українські супутникові оператори діяли по-різному: Viasat і MYtv отримували ліцензію провайдера програмної послуги, "НТВ+" і "Поверхность+" - ні. Ми вивчали це питання. Але наш аплінк знаходиться на території Словенії, він не входить в ISTIL Group. Тому ми не потрапляємо до числа тих, кому потрібно проходити ліцензування в Україні», - вважає керівник компанії.

 

Як уже писала «Детектор медіа», ISTIL Group інвестує в проект Xtra TV $50 млн. За словами пана Філліпоффа, ці інвестиції розраховані на два-три роки та будуть спрямовані на оплату аплінку і ємності на супутнику AMOS (це найбільша стаття витрат), рекламу, контент (зокрема й запуск власних телеканалів) і обладнання. Зазначимо, що свого обладнання компанія поки що абонентам не пропонує, а розраховує на тих, хто вже підключений до «безкоштовного супутника» (free-to-air; FTA). Однак у подальшому пан Філліпофф не виключає надання клієнтам в оренду супутникових приймачів, як це робить із цифровими декодерами кабельний провайдер «Воля».

 

Xtra TV пропонує абонентам п'ять тематичних пакетів (фільмовий, пізнавальний, спортивний, дитячий і універсальний) загалом із 39 телеканалів (кожен пакет містить сім-вісім каналів). Ціна одного пакету - 29 гривень, для передлатників більш ніж одного передбачені знижки, а ціна повного комплекту каналів становить 89 гривень.

 

У програмній послузі нової супутникової платформи немає жодного українського каналу. На запитання «Детектор медіа», Джим Філліпофф пояснює: тому що майже всі вони є на супутнику у відкритому доступі (FTA), крім телеканалів «Футбол» і «Футбол+». «Ми вели і продовжуємо переговори з групою "Україна". У них є обмеження за контрактом з іншими провайдерами (ці канали представлені на платформі Viasat. - ТК). Ми хочемо їх здобути і сподіваємося, що в майбутньому вони в нас будуть, але не можу сказати, коли», - сказав пан Філліпофф.

 

Окрім цього, з нового року Xtra TV планує впроваджувати додаткові сервіси для глядачів: PVR (перегляд програм у запису), HDTV (компанія проводить дослідження, які HD-канали, що мають російські звукові доріжки, цікаві глядачам) та VOD (фільми на замовлення).

 

Xtra TV працює з абонентами без контракту, а лише за передплатою - як мобільні оператори. Оплачувати обрані пакети можна через «Ощадбанк» і «Укрпошту», також компанія веде переговори із системами оплати iBox, web-money, Portmone тощо.

 

Абоненти повинні купити картку доступу, яка, за словами пана Філліпоффа працює практично зі всіма декодерами FTA. Таким чином, абонент Xtra TV залишається глядачем кількасот відкритих каналів і стає передплатником пакету тематичних. Однак ці картки не сумісні із сет-топ-боксами «Поверхность+» і MYtv. «Кількість абонентів, які залишилися від цих платформ, дуже мала. Це були VIP-послуги, і ціна обладнання обмежувала кількість потенційних абонентів», - пояснює керівник ISTIL Telecom.

 

У своїх картках Xtra TV використовує систему умовного доступу Irdeto, яку вважає однією з найкращих у світі, оскільки компанія Irdeto має великий досвід боротьби з кардшарингом (піратством). Картка коштує 99 гривень, у цю вартість включено промо-перегляд всіх п'яти пакетів (наразі протягом 30 днів).

 

Як відомо, Xtra TV - це вже другий вихід ISTIL Group на ринок платного супутникового телебачення. Нагадаємо, група Мохаммада Захура інвестувала близько $60 млн у платформу «Поверхность+». У 2009 році ISTIL оформила власність на 40% акцій «Поверхности» з опціоном на контрольний пакет. До квітня 2010 року ISTIL збільшила свою частку в «Поверхности» до 55%, при цьому операційний контроль і управління залишилися за Віктором Самойленком, якому належало решта 45% акцій. Однак у серпні 2010 року ISTIL Group вийшла зі складу акціонерів групи компаній «Поверхность», продавши свої 55% акцій Вікторові Самойленку.

 

За словами пана Філліпоффа, ISTIL після невдачі з «Поверхность+» вирішила повернутися на ринок DTH, оскільки бачить у ньому перспективу. Адже, за даними GFK, частка домогосподарств із супутниковим прийомом сигналу зросла з 8% у 2007 році до 16% у першій половині 2010-го. «Потрібна лише правильна стратегія», - вважає пан Філліпофф.

 

З-поміж супутникових абонентів 97% - це користувачі FTA, і лише 3% - платного супутникового ТБ (платформи Viasat, «НТВ+ Україна» та піратські картки доступу). «У Східній Європі супутникове телебачення є успішним, і тільки в Україні було два невдалих проекти - "Поверхность+" і MYtv. Причина - безкоштовний супутник. Тому ми вирішили працювати з FTA, а не проти FTA», - пояснив нову стратегію пан Філліпофф.

 

Свою цільову аудиторію Xtra TV бачить у невеликих містах і селах, де переважає «безкоштовний супутник», а кількість потенційних абонентів оцінює у 0,9-1,2 млн домогосподарств.«За даними GFK, зараз в Україні є близько 3 млн супутникових домогосподарств. Наші дослідження свідчать про те, що 30-40% цієї аудиторії готові за невеликі гроші підключитися до платних тематичних пакетів», - наголошує керівник компанії. Однак скільки саме абонентів планується підключити наступного року, він наразі не розголошує.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12808
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ихон
4559 дн. тому
Тарелки и платное ТВ всегда покупаюм мужики, если у Екстра не будет Футбол и Футбол+ ничего у них путёвого не получится. Виасат видно стремается и не отпускает экслюзив с Футболами.
Ихон
4559 дн. тому
Тарелки и платное ТВ всегда покупаюм мужики, если у Екстра не будет Футбол и Футбол+ ничего у них путёвого не получится. Виасат видно стремается и не отпускает экслюзив с Футболами.
Ихон
4559 дн. тому
Тарелки и платное ТВ всегда покупаюм мужики, если у Екстра не будет Футбол и Футбол+ ничего у них путёвого не получится. Виасат видно стремается и не отпускает экслюзив с Футболами.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду