Росія веде інформаційну війну проти Естонії – журналіст

25 Жовтня 2011
21432
25 Жовтня 2011
12:00

Росія веде інформаційну війну проти Естонії – журналіст

21432
В Естонії розгортається дискусія навколо книги естонського журналіста українського походження Олега Самородного «Дволикий «Імпрессум»: Анатомія маленької інформаційної війни». Автор стверджує, що окремі російські засоби масової інформації в Естонії діють як інструменти антиестонської пропаганди з боку Росії.
Росія веде інформаційну війну проти Естонії – журналіст

За словами Олега Самородного, книгу «Дволикий «Імпрессум»: Анатомія маленької інформації війни» він написав із кількох причин. Одна з них - звернути увагу на те, що російськомовний інформаційний простір Естонії заповнюється медіа-структурами, які є провідниками пропагандистської діяльності Росії.

 

Зокрема, це стосується медіа-клубу «Імпрессум», Першого балтійського каналу та газети «Комсомольська правда», в якій Самородний працював шеф-редактором у країнах Північної Європи, поки, за його словами, не зрозумів, які насправді цілі переслідує це видання.

 

«Коли виявляється, що ті цілі, які декларувалися на початку, не збігаються з практикою, то, безумовно, є бажання піти звідти і написати про це, щоб люди знали, що там відбувається, і щоб інші журналісти знали, що є конкретні структури, які займаються пропагандою, а не журналістикою», - каже Олег Самородний.

 

«Імпрессумом» цікавиться Поліція безпеки Естонії

 

Естонський журналіст попереджає, що подібні російські медіа-структури діють не лише в Естонії, ця мережа поширюється й на інші пострадянські країни.

 

«Принаймні, аналогічний «Імпрессуму» так званий медіа-клуб під назвою «Формат А3» почав свою діяльність у Латвії, а минулого року в Молдові та Україні, точніше, в Криму. За ними стоять ті ж самі сили, які керують діяльністю «Імпрессуму. Отже, вибудовується ціла система», - зауважив журналіст.

 

Діяльність медіа-клубу «Імпрессум», який на початку позиціонував себе як структура, мета якої розвивати естонсько-російські відносини, викликала інтерес естонських спецслужб. Зокрема, комісар Поліції безпеки Естонії Андрес Кахар висловив думку, що за «Імпрессумом» може стояти Служба зовнішньої розвідки Росії.

 

У звіті Поліції безпеки Естонії за 2010 рік зазначається, що, незважаючи на те, що на перший погляд окремі заходи «Імпрессуму» не здаються провокаційними, головна мета структури полягає у довгостроковій та послідовній діяльності, спрямованій на дискредитацію Естонії.

 

Поліція безпеки зазначає, що, зокрема, для підриву стабільності економічного середовища Естонії «Імпрессум» розповсюджував паніку про девальвацію естонської крони і нагнітав протистояння серед населення щодо приєднання країни до єврозони.

 

Олег Самородний зауважує, що, можливо, цієї проблеми в Естонії не існувало б, коли б місцева влада більше уваги приділяла естонському російськомовному інформаційному просторові.

 

Питання етичного вибору журналіста

 

Після виходу у світ книги Олега Самородного в Естонії розгорнулася дискусія про місце російськомовної журналістики в місцевому медіа-просторі, а також про журналістську етику.

 

«Інформаційні війни ведуться, і з цим неможливо нічого зробити. Є дуже багато людей - політиків, бізнесменів - які використовують журналістику, тобто журналістів, у своїх корисних цілях. І тут постає питання персонального вибору журналіста, як поводитися у цій ситуації», - зазначив естонський журналіст.

 

Олег Самородний народився в Україні, на Полтавщині, закінчив Московський інститут міжнародних відносин, свого часу працював перекладачем кхмерської мови в посольстві СРСР в Камбоджі. В Естонії живе вже понад 25 років, працював журналістом у багатьох місцевих ЗМІ.

 

«Естонською мовою поняття батьківщини можна висловити декількома словами: «sünnimaa» - країна, де народився, і «kodumaa» - країна, де живеш. Коли я спілкуюся естонською і говорю, що моя батьківщина Україна, то вживаю слово «sünnimaa». Естонія теж моя батьківщина, але я вживаю слово «kodumaa», - каже естонський журналіст Олег Самородний.

 

Людмила Пилип, «Радіо свобода»

Ілюстрація - «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Людмила Пилип, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21432
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вик
4567 дн. тому
Что бы вы, кугутня, делали без России? Вот Америка всех нагибает - вам по фигу, Европа втаптывает в грязь - что божья роса. А Россия ну никак спать не дает. И вам, и вашим "народжэным в Украини". Да когда ж вы уже уйметесь? Делом когда займетесь? Той самой "розбудовой", которую вам мешает проводить Россия? И покойный СССР.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду