Інститут медіа права подав дві заяви до Європейського суду проти України через порушення права на інформацію

13 Жовтня 2011
11506
13 Жовтня 2011
18:21

Інститут медіа права подав дві заяви до Європейського суду проти України через порушення права на інформацію

11506
Інститут медіа права подав дві заяви до Європейського суду проти України через порушення права на інформацію

Наприкінці вересня Інститут медіа права (ІМП) скерував дві заяви до Європейського суду з прав людини стосовно порушення Україною статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка гарантує всім захист свободи вираження поглядів. Про це повідомляється на сайті інституту.

 

Перша заява до Європейського суду стосується оскарження рішень національних судів у справах Інституту медіа права проти Верховної Ради України щодо ненадання Верховною Радою відповіді на інформаційний запит щодо газети «Голос України». У цій заяві основний акцент робився на тому, що ІМП був неправомірно позбавлений можливості скористатися своїм правом отримання інформації. А відмова надати запитувану інформацію є прямим порушенням обов'язку органу влади надавати відповідь, який закріплений у національному законодавстві, а також у численних міжнародних угодах та конвенціях, зокрема Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Також ІМП посилається на справу 2009 року Társaság а Szabadságjogokért проти Угорщини (№ 37374/05).

 

Друга заява до Європейського суду також охоплює тему доступу до інформації: ІМП оскаржував рішення судів у справі проти Конституційного суду України стосовно відмови у наданні інформації за запитом. У цьому запиті ІМП просив надати висновки низки юридичних вишів, на які посилався Конституційний суд у своєму рішенні щодо конституційності парламентської коаліції.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11506
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду