Інститут медіа права програв суд проти апарату ВР

21 Травня 2011
16188
21 Травня 2011
12:38

Інститут медіа права програв суд проти апарату ВР

16188
Інститут медіа права програв суд проти апарату ВР

Окружний адміністративний суд міста Києва виніс рішення на користь Апарату Верховної Ради у справі за позовом Інституту медіа права. Про це повідомляє сайт ІМП.

 

Як вже писала ТК, представники ІМП просила суд зобов'язати апарат парламенту дати належну відповідь на запит щодо видання «Голос України», надісланий14 вересня 2010 року. Інституту медіа права цікавило, яким чином  організаційно і фінансово пов'язані Верховна Рада (засновник «Голосу України») та приватне підприємство, що видає цю газету.

 

За інформацією видання, представники відповідача наголошували на тому, що правовідносини між Інститутом медіа права та апаратом Верховної Ради взагалі не виникали, оскільки лист був адресований безпосередньо до Верховної Ради. Крім того, вони зазначили, що немає правових актів, які б однозначно покладали обов'язок відповідати на запити до парламенту на його апарат.

 

Натомість представники Інституту медіа мрава підкреслили, що відсутність підзаконних нормативно-правових актів не повинна перешкоджати виконанню закону, адже закон «Про інформацію» гарантує право подати запит до органу законодавчої влади та отримати на нього відповідь. При цьому Вищий адміністративний суд України у своєму рішенні в аналогічній справі вказав, що за бездіяльність у роботі із запитами повинен відповідати саме Апарат Верховної Ради.

 

Повний текст судового рішення із відповідним обґрунтуванням стане відомим через 5 робочих днів.

 

Інститут медіа права планує оскаржити цю постанову до суду апеляційної інстанції

 

Нагадаємо, Вищий адміністративний суд України вже розглядав справу щодо відсутності відповіді на цей запит. Але у своєму рішенні суд встановив, що відповідальність за розгляд запитів, адресованих Верховній Раді, має нести її апарат, а позов, відповідно, має розглядатися в Окружному адмінсуді міста Києва. Причиною позову Інституту медіа права до Верховної Ради стала відсутність відповіді на інформаційний запит, який стосувався деяких аспектів діяльності парламентської газети «Голос України». Але 18 січня ВАСУ відмовив у задоволенні позову через неналежного відповідача.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16188
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду