Інститут медіа права звернеться в Європейський суд у справі з КСУ

2 Квітня 2011
13600
2 Квітня 2011
11:04

Інститут медіа права звернеться в Європейський суд у справі з КСУ

13600
Інститут медіа права звернеться в Європейський суд у справі з КСУ

Інститут медіа права має намір звернутися до Європейського суду зі скаргою щодо порушення права на ефективний засіб юридичного захисту та права на отримання інформації.  Це спричинено рішенням Вищого адміністративного суду у справі за позовом ІМП проти Конституційного Суду України щодо надання інформації, яка стосується розглянутої цим судом справи, повідомляється на сайті Інституту.

 

Нагадаємо, що причиною судового позову стала відмова Конституційного Суду України у задоволенні запиту про інформацію, в якому Інститут медіа права просив надати висновки низки юридичних вишів, на які суд посилався у рішенні щодо конституційності парламентської коаліції. Конституційний суд України відмовився надавати ці висновки, посилаючись на те, що вони є власністю відповідних навчальних закладів і водночас належать до матеріалів справи, які можуть бути надані лише сторонам провадження.

 

Зазначимо, що 24 березня 2011 року Вищий адміністративний суд України своєю ухвалою підтримав ухвали судів першої і другої інстанцій щодо відмови Інституту медіа права у відкритті провадження в адміністративній справі. Суди нижчих інстанцій постановили, що така справа не може розглядатися в порядку адміністративного судочинства, оскільки позивач оскаржує дії Конституційного Суду України, вчинені у зв'язку з розглядом судової справи. Інститут медіа права у касаційній скарзі наголосив, що запитувані матеріали вже мають статус архівних, однак Вищий адміністративний суд України остаточно встановив: судове оскарження відмови в наданні інформації неможливе.

 

Інститут медіа права оскаржуватиме дії держави Україна у Європейському суді, оскільки, на його думку, мало місце порушення права одержувати інформацію, гарантоване статтею 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Крім того, було порушено право позивача на ефективний засіб юридичного захисту (стаття 13 Конвенції), оскільки йому було відмовлено у розгляді справи по суті.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду