detector.media
13.10.2011 18:21
Інститут медіа права подав дві заяви до Європейського суду проти України через порушення права на інформацію

Наприкінці вересня Інститут медіа права (ІМП) скерував дві заяви до Європейського суду з прав людини стосовно порушення Україною статті 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка гарантує всім захист свободи вираження поглядів. Про це повідомляється на сайті інституту.

 

Перша заява до Європейського суду стосується оскарження рішень національних судів у справах Інституту медіа права проти Верховної Ради України щодо ненадання Верховною Радою відповіді на інформаційний запит щодо газети «Голос України». У цій заяві основний акцент робився на тому, що ІМП був неправомірно позбавлений можливості скористатися своїм правом отримання інформації. А відмова надати запитувану інформацію є прямим порушенням обов'язку органу влади надавати відповідь, який закріплений у національному законодавстві, а також у численних міжнародних угодах та конвенціях, зокрема Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Також ІМП посилається на справу 2009 року Társaság а Szabadságjogokért проти Угорщини (№ 37374/05).

 

Друга заява до Європейського суду також охоплює тему доступу до інформації: ІМП оскаржував рішення судів у справі проти Конституційного суду України стосовно відмови у наданні інформації за запитом. У цьому запиті ІМП просив надати висновки низки юридичних вишів, на які посилався Конституційний суд у своєму рішенні щодо конституційності парламентської коаліції.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY