Верховна Рада відхилила законопроект Яценка про захист журналістів

21 Вересня 2011
12483
21 Вересня 2011
19:02

Верховна Рада відхилила законопроект Яценка про захист журналістів

12483
І не захотіла відправляти його на доопрацювання
Верховна Рада відхилила законопроект Яценка про захист журналістів

Верховна Рада відмовилася надавати державну охорону журналістам у разі загрози їхньому життю або здоров'ю. За відповідний законопроект № 2508 «Про державно-правові гарантії захисту професійної діяльності журналістів» у першому читанні проголосували 27 депутатів при мінімально необхідних 226.

 

Законопроект був зареєстрований 16 травня 2008 року депутатом Антоном Яценком (на той момент - член фракції БЮТ, нині - Партії регіонів). Окрім надання охорони журналістам проект закону також передбачав посилення кримінальної відповідальності за перешкоджання професійній діяльності журналістів. Зокрема, передбачалося запровадження штрафу в розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 5 років за навмисне заподіяння журналістові легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень та від 5 до 10 років за навмисне заподіяння журналістові або його близьким родичам тяжких тілесних ушкоджень у зв'язку з його професійною діяльністю.

 

«Ми, на жаль, сьогодні займаємо почесне місце в негативному рейтингу з переслідування журналістів щодо недопущення їх у ті чи інші сфери, і тут ось, в цьому залі, дуже багато йдеться про боротьбу з корупцією, так от саме, коли у журналістів будуть професійні права гарантовані, це одна із запорук, один з інструментів боротьби з корупцією», - зазначив під час розгляду автор закону.

 

Як зазначив голова підкомітету Комітету з питань свободи слова та інформації Віктор Уколов, законопроект розглядався в комітеті, і той дослухався до висновків науково-експертного управління, яке вказувало на неузгодженість тексту і юридичних термінів законопроекту із термінами в чинних законах про інформацію і про друковані засоби масової інформації: «Таким чином висновок комітету був негативним. Однак особисто я закликаю вас голосувати за цей законопроект», - сказав пан Уколов.

 

У свою чергу Андрій Шевченко, голова Комітету з питань свободи слова та інформації, зазначив, що фракція «БЮТ-Батьківщина» буде підтримувати цей законопроект, оскільки він «передбачає жорсткішу відповідальність для порушників 171 статті Кримінальної кодексу».

 

Натомість член Комітету з питань свободи слова та інформації Володимир Ландік з фракції Партії регіонів заявив, що цей законопроект дає повні права журналістам ні за що не відповідати і висвітлювати «заказухи» і джинсу.

 

А Юрій Кармазін, депутат від фракції НУ-НС, вважає, що даний законопроект поки що себе не виправдав: «Окремий закон, який тут зараз є, де "насмикані" норми з різних галузей, він поки себе не виправдав, змістовно він не наповнений і не відповідає назві. Також я вважаю, що він надзвичайно "сирий" і має бути направлений автору на доопрацювання».

 

Після непідтримки законопроекту в першому читанні Верховна Рада відхилила пропозицію про повернення законопроекту на доопрацювання: «за» проголосувало тільки 19 депутатів.

 

Нагадаємо, в грудні 2008 року парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації рекомендував Верховній Раді відхилити законопроект Антона Яценка, однак прийняти за основу проект закону «Про захист професійної діяльності журналістів»2636, внесений Кабінетом Міністрів. Той був у 2009 році відправлений на доопрацювання, а в березні 2010 року - відкликаний.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12483
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду