НАМ просить Комітет свободи слова унеможливити тиск місцевої влади на операторів телекомунікацій

21 Вересня 2011
17432
21 Вересня 2011
18:16

НАМ просить Комітет свободи слова унеможливити тиск місцевої влади на операторів телекомунікацій

17432
У зв’язку з вимкненням харківських каналів
НАМ просить Комітет свободи слова унеможливити тиск місцевої влади на операторів телекомунікацій

Незалежна асоціація телерадіомовників у зв'язку з вимкненням трьох харківських телеканалів звертає увагу на те, що оператори телекомунікацій є найбільш імовірним джерелом тиску на телекомпанії. Відтак, НАМ просить Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації ініціювати відповідні зміни до законодавства, що унеможливлювали б тиск з боку місцевої влади на операторів. Про це йдеться в заяві НАМ.

 

Наводимо текст заяви повністю:

 

З липня 2011 року харківському телеканалу АТН створюють штучні перешкоди у доставці сигналу з студії до Радіотелевізійного передавального центру (РТПЦ). Два оператора телекомунікацій («Датагруп» і «Велтон. Телеком») відмовили телеканалу у наданні цієї послуги через їх оптоволоконні мережі, а коли компанія отримала дозвіл на доставку власними силами за допомогою радіорелейного зв'язку, Харківська санітарно-епідеміологічна станція відмовилась визнавати чинність санітарного паспорту, виданого на це обладнання.

 

13 вересня цього року ще двом місцевим опозиційним каналам («Фора» і А/ТВК) оператори телекомунікацій («Українські цифрові телекомунікації») відмовили у наданні тієї ж самої послуги.

 

Ми впевнені, що перешкоджання поширенню трьох регіональних каналів в м. Харкові не може розглядатися як окремий випадок «на місцях». На нашу думку, це є продовженням  руйнування системи регіонального мовлення в Україні.

 

Навряд чи ситуацію, викладену вище можна пояснити збігом обставин. Асоціація неодноразово звертала увагу на той факт, що оператори телекомунікацій є найбільш ймовірним джерелом тиску на телекомпанії з наступних причин:

 

а) діяльність оператора телекомунікацій повністю залежить від отримання дозволів на використання об'єктів комунальної власності (земельних ділянок, будівель та споруд, кабельної каналізації тощо), які надаються органами місцевої влади та самоврядування;

 

 б) відмову органів місцевої влади у наданні таких дозволів надзвичай важко оскаржити в судовому порядку через необхідність проведення різноманітних експертиз (технічних, екологічних тощо). Також треба брати до уваги, що результати таких експертиз на власний розсуд оцінює суддя, який не є спеціалістом у таких питаннях. Отже, у разі наявності кількох експертиз із висновками, що суперечать один одному, суд першої інстанції (тобто, місцевого суду) зазвичай надає перевагу позиції тих експертів, які відповідають інтересам місцевої влади;

 

в) захист прав операторів телекомунікацій не є предметом діяльності такої кількості національних та міжнародних громадських та правозахисних організацій, як захист прав ЗМІ;

 

г) відомо про значну кількість випадків здійснення тиску на мовників шляхом їх відключення із ефіру чи із кабельних мереж, особливо під час виборчих кампаній, під різноманітними приводами (технічних поламок, приписів державних органів тощо).

 

Ситуація, що склалась у Харкові підтверджує серйозність загрози, оскільки значна кількість регіональних телекомпаній доставляє свій сигнал до РТПЦ саме через оптоволоконні мережі приватних операторів телекомунікацій. Тому у разі визнання такої схеми відключення мовників успішною, вона може бути застосована і в інших регіонах.

З огляду на все вищезазначене, ми вимагаємо від місцевої влади Харківської області та Харківської обласної санітарно-епідеміологічної станції у найкоротші строки усунути перешкоди у мовленні телеканалів АТВ, «Фора» і А/ТВК.

 

Задля уникнення подібних ситуацій в подальшому, просимо Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації ініціювати відповідні зміни до законодавства, що унеможливлювали б тиск з боку місцевої влади на операторів телекомунікацій.

 

Нагадаємо, харківський телеканал АТН («Агентство Телевидения Новости») звинувачує міського голову Геннадія Кернеса у «безпрецедентному тиску» та підозрює його у зловживанні службовим становищем, яке призвело до позбавлення каналу можливості виходити в ефір. Зокрема, АТН заявляє, що Геннадій Кернес чинить тиск на Харківську санітарно-епідеміологічну станцію, Харківський ОРТПЦ, провайдерв «Датагруп» і «Велком. Телеком». Окрім АТН, було припинене мовлення телеканалів «Фора» і «А/ТВК», які транслювали новини АТН.

 

У свою чергу, Харківська СЕС заявила, що ніякого тиску на органи державного санітарно-епідеміологічного нагляду і, зокрема, на Харківську міську СЕС Геннадій Кернес не чинить.

 

Сам Геннадій Кернес просить Комітет з питань свободи слова та інформації вивчити ситуацію з вимкненням харківських каналів та заперечує тиск зі свого боку. Раніше пан Кернес пояснював заяви АТН тим, що телекомпанія таким чином виконує політичне замовлення та називав цю ситуацію бізнес-історією.

 

Тим часом громадські організації закликають віце-прем'єр-міністра - міністра інфраструктури Бориса Колеснікова просять перевірити дії Харківського ОРТПЦ у ситуації з вимкненням каналів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17432
Читайте також
17.09.2011 14:36
Андрей Черников
48 463
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду