Нарешті: Україна дає гроші на «європейські» кінопроекти

6 Вересня 2011
23786
6 Вересня 2011
07:53

Нарешті: Україна дає гроші на «європейські» кінопроекти

23786
Фінансування Україною створення кінострічок у співпраці з європейськими кінокомпаніями поступово стає звичною практикою. Нині держава вирішила підтримати роботу режисерки Дар’ї Онищенко, що вчиться у Мюнхен
Нарешті: Україна дає гроші на «європейські» кінопроекти

Добра новина для молодої режисерки Дар'ї Онищенко - її дебютний повнометражний ігровий фільм «Той же шлях» підтримає держава. Про це свідчать результати конкурсу Державного агентства України з питань кіно на отримання державної підтримки. Фільм, так само як і інший дебют «Брати» Вікторії Трофіменко є копродукцією. «Брати» - українсько-шведською, «Той же шлях» - українсько-німецько-сербською. За словами голови Держкіно Катерини Копилової, в Україні багато молодих талановитих режисерів, які можуть знайти партнерів. «У нас є молоде покоління, нам є куди рухатись», - зауважує Копилова.

 

Як розповів Deutsche Welle один з членів експертної комісії з питань кінематографії Держкіно й гендиректор кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі, фільм Онищенко вже знімає у Мюнхені: «Нині зйомки на завершальній стадії. Це цікава, дуже сучасна історія кохання на тлі актуальних проблем в трьох країнах». Торік її короткометражна стрічка про кохання у шахтарському містечку «Собаки міста Українка» виробництва Мюнхенської академії кіно та телебачення, де навчається Дар'я, брала участь у "Панорамі українського кіно" фестивалю «Молодість».

 

70 мільйонів гривень на кіно

 

Як каже Халпахчі, скільки саме коштів виділять на кожен відібраний проект, ще не оголосили. Всього на фінансування 37-ми обраних проектів цього року піде близько 70 мільйонів гривень бюджетних коштів, у 2012 році - 80 мільйонів. Цікаво, що конкурс кінопроектів пройшов за новими вимогами: оцінювали не просто сценарії, як це було раніше, а кінопроект у сукупності. Претенденти на держпідтримку представляли й режисерське бачення твору, маркетингову стратегію, фестивальну або прокатну історію фільму. Андрій Халпахчі зауважує, це не вперше, коли держава підтримує співпрацю у кіновиробництві. Він наводить у приклад фільм російського режисера Олександра Міндадзе «В суботу» виробництва України, Росії і Німеччини. Як повідомили у кінокомпанії SOTA Cinema Group, третина коштів від усього бюджету фільму - українські.

 

Попри те, що держава теж фінансуватиме фільми вже знаних режисерів - зокрема Кіри Муратової, Олени Фетісової, Дмитра Томашпольського, Сергія Маслобойщикова, особливу увагу експерти надали розгляду дебютних робіт молодих режисерів. Голова експертної комісії Роман Балаян сказав: «найголовніше у найближчі п'ять років - це робота з дебютантами».

 

Ольга Веснянка, Deutsche Welle

Фото - http://www.dw-world.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ольга Веснянка, «Deutsche Welle»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23786
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду