Нацрада розробила положення про регулювання дитячого мовлення

7 Липня 2011
12024
7 Липня 2011
12:55

Нацрада розробила положення про регулювання дитячого мовлення

12024
Регулятор хоче розтлумачити, що таке дитячі програми і коли їх краще показувати
Нацрада розробила положення про регулювання дитячого мовлення

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення винесла на громадське обговорення проект «Положення про регулювання дитячого мовлення в Україні». Сьогодні, 7 липня, документ оприлюднений на сайті регулятора.

 

Як повідомила на брифінгу 6 липня заступник голови Нацради Лариса Мудрак, упродовж двох місяців планують зібрати пропозиції і створити остаточний документ, який матиме рекомендаційний характер.

 

«У положенні ми хочемо роз'яснити терміни "дитяче мовлення", "дитяча програма", "програма, розрахована на дитячу аудиторію" та які особливості їх трансляції», - зазначила пані Мудрак.

 

Згідно з проектом положення дитячі програми (передачі) - це спеціалізовані форматні програми, які створені для дітей, про дітей і разом з дітьми. Програми (передачі), розраховані на дитячу аудиторію - це аудіовізуальні твори (художні фільми, телесеріали, анімаційні фільми), телевізійні програми, які створені дорослими для дітей. Дитина - це особа віком до 18 років (малолітня до 14 років, неповнолітня від 14 до 18 років).

 

Нацрада пропонує транслювати програми для дітей з 6:00 до 21:00 за винятком спеціалізованих дитячих програм. Трансляція має враховувати віковий діапазон дитячої аудиторії залежно від часу трансляції та змісту програми, час перебування дітей у школі та дитячих садочках, канікули, вихідні та святкові дні.

 

Періодичність трансляції дитячих програм в ефірі телерадіокомпаній має відбуватися на постійній основі, в чітко визначений сіткою мовлення та програмою передач час. Зміна часу трансляції дитячих передач допускається лише за наявністю достатніх підстав. Також мовники мають враховувати, що транслювати до й одразу після дитячих програм, особливо в тих випадках, коли вони розраховані лише на дорослу аудиторію.

 

Для малолітніх дітей віком до 3 років Нацрада пропонує показувати розвиваючі передачі, орієнтовані саме на цей вік. Для старших дошкільнят і молодшого шкільного віку (4-8 років) - лялькові форми програм, цирк (насамперед клоуни та дресировані тварини), анімаційні фільми. Для молодших підлітків (9-11 років) радять передачі та анімаційні фільми про тварин, фантастичних персонажів, для старших підлітків (12-15 років) - програми, що сприятимуть усвідомленню свого місця в суспільстві, для старшокласників (15-17 років) - фільми та програми, що демонструють приклади лідерства, боротьби характерів та життєвих принципів.

 

Окремо Нацрада зауважує, що до категорії фільмів, розрахованих на дитячу аудиторію, можуть бути віднесені лише фільми з індексом «ДА» («дитяча аудиторія»). А для створення дитячих радіопрограм має використовуватися музичний матеріал та пісні, створені спеціально для дитячої аудиторії.

 

У дитячих передачах чи передачах, розрахованих на дитячу аудиторію, не допускається:

 

- демонстрування (на радіо - словесне висловлення, спонукання) поведінки чи дій учасників або персонажів передач, імітація чи повтор яких у реальному житті може привести до негативних наслідків для життя та здоров'я дитини чи її оточення;

 

- демонстрування (на радіо - словесне висловлення, спонукання) антисоціальної поведінки, насамперед спонукання, імітація або демонстрування вживання алкоголю, наркотичних засобів, образливих висловів, заборонених ліків, куріння.

 

Також регуляторний орган пропонує щорічно кожної другої неділі грудня збільшувати обсяги трансляції програм для дітей у цей день і надавати ефір дітям.

 

Під час ліцензування Національна рада розглядатиме заяви телерадіокомпаній з урахуванням положення. Програмна концепція телерадіокомпанії має чітко визначати час та обсяги трансляції дитячих програм, жанр, категорію дитячої аудиторії, на яку розрахована програма.

 

За дитячі програми передбачені знижки в ліцензійному зборі. У разі переоформлення програмної концепції мовлення, Нацрада враховуватиме, чи була раніше знижка, чи ні.

 

За словами пані Мудрак, проект положення створений за результатами круглого столу, присвяченого дитячому мовленню, що відбувся 1 червня. Розробляючи його, Нацрада брала за приклад Кодекс мовлення Оfcom (британський регуляторний орган у сфері ЗМІ) та Редакційний статут Бі-бі-сі, а також результати моніторингу Нацради останніх років. До розробки положення долучилися представники Громадської ради при Нацраді та ЮНІСЕФ.

 

Раніше Нацрада повідомляла про намір розробити документ, який визначить, що таке дитяча передача.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12024
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду