Нацрада оголосила попередження «Гала-радіо» за відсутність дитячих програм

6 Березня 2012
9590
6 Березня 2012
19:11

Нацрада оголосила попередження «Гала-радіо» за відсутність дитячих програм

9590
Результати перевірок «Нашого радіо», НРКУ і «Малятко-ТВ» взято до відома
Нацрада оголосила попередження «Гала-радіо» за відсутність дитячих програм

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження радіокомпанії «Гала» за результатами перевірки на предмет дитячого мовлення. Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні 6 березня.

 

На засіданні Нацрада розглянула результати позапланових перевірок трьох радіокомпаній - «Гала», «Наше радіо», Національної радіокомпанії України, а також супутникового телеканалу «Малятко-ТВ». Нагадаємо, що ці перевірки були призначені 18 січня.

 

Як доповіла член Нацради Ірина Опілат, перевірка «Гала-радіо» зафіксувала відсутність дитячих програм, які за ліцензією мають становити 2 години 10 хвилин. «Але "Гала" вважає, що транслює програми, які можуть бути розраховані на дитячу аудиторію», - додала вона.

 

Представник радіостанції, юрист Олександр Кожухов, підтвердив заперечення компанії проти результатів перевірки. «У нас є дитяча програма Gala.UA, яка транслюється з 21:00 до 23:10 щодня», - сказав він. На зауваження, що діти в цей час «уже сплять», юрист відповів, що після ухвалення Нацрадою рекомендацій щодо розміщення дитячих програм з 6:00 до 22:00 «Гала» пересуне програму в сітці.

 

Однак у членів Нацради виникли запитання щодо змісту програми. Представник «Гала-радіо» розповів, що це проект, розрахований на аудиторію до 14 років і старше. «Початково програма мала назву "Українські кумири", вона виховує повагу до українських артистів, до української музики. У ній звучить музика і запис інтерв'ю з українськими виконавцями», - відповів він. «Ніяких інтерв'ю в програмі немає - іде просто підбірка пісень», - відреагувала на його слова Ірина Опілат і перелічила назви пісень, які лунають в ефірі, серед яких «Не люби мне мозги» та «Антидепрессанты».

 

Тож члени Нацради не погодилися з тим, що радіопроект Gala.UA є дитячою програмою та оголосили «Гала-радіо» попередження.

 

Тим часом «Наше радіо», за даними перевірки, виконує умови ліцензії. Фактичний обсяг дитячих програм становить 32 хвилини на добу, в ефірі транслюються о 8:14 і 21:00 програми власного виробництва з дитячими музичними творами (хронометраж - 2,5 хвилини і 29,5 хвилин). Тож результати перевірки взято до відома.

 

НРКУ також дотримується умов ліцензії. Фактичний обсяг дитячих програм становить 1 годину на добу, в ефірі транслюються програми «Школяда» (о 8:40), «Недільний трамвай» (о 9:10), «Радіородина» (о 17:15), «Вечірня колисанка» (о 20:50).

 

Хоча регулятор виявив відхилення в програмній концепції НРКУ щодо інших жанрів програм та порушення законодавства про рекламу. «У вас часто в спонсорській інформації звучать телефони - це може бути тільки в рекламі», - зауважила перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко. Нацрада взяла до відома наявність цих порушень, і НРКУ має їх усунути і прозвітувати.

 

Що стосується «Малятко-ТВ», то телеканал, за словами Ірини Опілат, зменшив обсяг дитячих програм - з 15 годин на добу до 14 годин 9 хвилин та обсяг категорії «Інше» з 9 годин до 4 годин 34 хвилин. Зате збільшив обсяги власного виробництва - з 5 годин 24 хвилин до 8 годин 26 хвилин і національного продукту - з 12 годин до 14 годин 15 хвилин. Водночас в ефірі зафіксовано трансляцію програм, не передбачених ліцензією - науково-просвітницьких в обсязі 1 година 42 хвилини на добу, що мають індекс «ЗА» (загальна аудиторія), та інтерактивних в обсязі 3 години 38 хвилин, у яких надаються послуги телефонного зв'язку із попередженням «Тільки для повнолітніх».

 

Проект рішення Нацради передбачав оголосити каналу попередження.

 

Директор «Малятко-ТВ» Володимир Кметик пояснив, що «всі так звані порушення випливають з недосконалості критеріїв жанрового наповнення», адже, наприклад, дитячу освітню програму можна зараховувати як до дитячих, так і до науково-просвітницьких. За його словами, загальноприйнятним є те, що програми з індексом «ЗА» призначені для сімейного перегляду, у тому числі для дітей. «У нас є інші мультсеріали з індексом ЗА, але їх віднесли до дитячих програм», - зазначив пан Кметик. Що стосується інтерактивних програм, то вони, на його думку, є інформацією для батьків.

 

Оксана Головатенко запропонувала колегам взяти результати перевірки до відома та не оголошувати попередження, а Володимиру Кметику - долучитися до розробки положення про регулювання дитячого мовлення. Члени Нацради підтримали її пропозицію та проголосували за взяття результатів перевірки до відома (крім Володимира Манжосова, який утримався).

 

Нагадаємо, що 6 березня Нацрада за результатами перевірок восьми загальнонаціональних телеканалів щодо дитячого мовлення ухвалила рекомендації щодо розміщення дитячих програм.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9590
Читайте також
05.03.2012 08:42
Олександр Лащенко, Марічка Набока, «Радіо свобода»
6 182
17.02.2012 13:03
Андрій Кокотюха
для «Детектор медіа»
40 795
09.02.2012 13:01
Марина Дорош
MediaSapiens
2 450
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду