Інтернет загрожує українським видавцям

6 Липня 2011
18186
6 Липня 2011
07:31

Інтернет загрожує українським видавцям

18186
Видавці скаржаться на бездіяльність держави в боротьбі з книгопіратством. Найбільше дошкуляє їм неконтрольований інтернет, де літературний контент можна скачати безкоштовно. Експерти радять шукати нових можливостей
Інтернет загрожує українським видавцям

В Україні процвітає книгопіратсво. Більшість паперових, щойно виданих книг безперешкодно потрапляє в інтернет - у так звані вільні бібліотеки, де можна безкоштовно їх скачати. Українська асоціація видавців і книгорозповсюджувачів обурена тим, що сайти, де користувач може за кілька хвилин скачати улюблену книгу, ніхто з державних органів не контролює. Асоціація скерувала звернення до Генеральної прокуратури України з вимогою розібратися з інтернет-сайтами, які розміщують книжкову продукцію, електронний контент, що належить конкретним і реальним видавництвам.

 

«Легальний видавець вкладає гроші, бо платить гонорари, готує електронний контент чи паперовий варіант, а потім залишається сам зі своєю книгою. Про прибуток навіть не йдеться, немає можливості бодай повернути вкладене», - констатує президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін. Він наголошує, що в Україні немає правил і практики купівлі електронної книги, а українці воліють радше скачати книгу безкоштовно, аніж заплатити хоч символічну ціну за електронний файл з літературою.

 

З екранів читають поки одиниці, але...

 

Побоювання щодо закінчення ери паперової книги в Україні підтверджують і представники мережі з продажу цифрової техніки. За їхніми даними, в 2011 році намітилася стійка тенденція до росту ринку продажів електронних читачів. Нині цей сегмент займає 1,5% українського ринку продажу електронних виробів. Найчастіше «читалку» купують користувачі 25-45 років, які мають вищу освіту і охоче читають. Контент для своїх електронних планшетів вони найчастіше шукають на безкоштовних сайтах - «вільних бібліотеках».

 

Такі сайти позиціонують себе як віртуальні книгозбірні, де зберігаються всі права за авторами книжок. Вони зазначають у своїх повідомленнях, що не займаються ніякою комерційною діяльністю, а популяризують літературу для освіти та духовного розвитку читачів. Такі сайти частіше за все заробляють на рекламі й отримують гроші за відвідуваність свого сайту, тому власники таких інтернет-бібліотек зацікавлені виставити в себе найпопулярніші і найновіші книжки.

 

Генеральний директор  Інтернет компанії «Bookshop» Олег Вітенко розповів Deutsche Welle, що з такими сайтами немає сенсу боротися і з їхньою діяльність варто лише змиритися, оскільки вони формально працюють напівлегально, як і всі звичайні книжкові крамниці. Бо ж за законом, у кожного розповсюджувача книг повинен бути дозвіл книговидавця, а в Україні ця норма ніким не виконується, бо це не реально. Олег Вітенко наголошує, що видавцям не варто поки що хвилюватися, адже ринок електронної книги в Україні не надто розвинений і нині ще не становить загрози паперовій книзі.

 

За словами гендиректора «Bookshop», принципи роботи українських книговидавництв морально застаріли, і їм потрібно зважати на нові тенденції на ринку. «Ми живемо вже у вік цифрових технологій, і попит на паперову продукцію природно буде падати. А в Україні той, хто випустив «Кобзаря» і правила дорожнього руху одразу називає себе видавництвом. Українські видавництва можуть тільки плакати», - вважає  Олег Вітенко.

 

Автори за інтернет

 

Самі ж автори книжок розглядають інтернет скоріш як засіб «розкрути» своє ім'я та книги, оскільки ринок продажу електронних версій книжок в Україні поки не встановився. Вони готові чекати, допоки інтернет приноситиме їм не тільки славу, а й гроші. Але це станеться лише після встановлення чітких правил продажу товарів в інтернеті. Натомість нині в Україні ще навіть закону про інтернет немає.

 

Лілія Гришко, «Німецька хвиля»
Фото - http://www.dw-world.de
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Лілія Гришко, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18186
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду