«Репортери без кордонів» закликають Україну регулювати інтернет без обмеження свободи висловлювання

16 Червня 2011
21816
16 Червня 2011
13:13

«Репортери без кордонів» закликають Україну регулювати інтернет без обмеження свободи висловлювання

21816
Організація має застереження щодо модельного закону №36-9, ухваленого Міжпарламентською асамблеєю країн СНД
«Репортери без кордонів» закликають Україну регулювати інтернет без обмеження  свободи висловлювання

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала країни-учасниці СНД регулювати інтернет без обмеження права на свободу висловлювання. Про це йдеться у листі генерального секретаря організації Жана-Франсуа Жульяра, надісланого прем'єр-міністрам країн СНД, повідомляє організація.

 

«Впровадження інтернет-регулювання не повинно відбуватись за рахунок свободи слова, яку ви повинні захищати згідно підписаних вами конвенцій, - йдеться у заяві Жана-Франсуа Жульяра. - У спільній резолюції від 1 червня 2011 року ООН та ОБСЄ наголосили, що «обмеження свободи висловлювання в інтернеті допустимі лише в тому випадку, якщо вони відповідають міжнародним стандартам».

 

«Ви зобов'язані виконувати цю резолюцію, і краще б джерелом натхнення для законодавців ваших країн стали принципі, викладені саме в ній, а не в модельному законі №36-9. Крім того, у резолюції наголошується, що в інтернеті також потрібно дотримуватись свободи слова, і що держави зобов'язані сприяти загальному доступу до інтернету. Ми закликаємо вас закріпити право на доступ до інтернету як одне з фундаментальних прав у ваших Конституціях», - говориться у заяві.

 

Нещодавно Міжпарламентська асамблея СНД прийняла «модельний» закон №36-9, що закладає основи регулювання інтернету. Такий закон не є обов'язковим до виконання, але він має слугувати керівним принципом для формування відповідного законодавства в країнах-членах СНД. Закон розробила Російська асоціація електронних комунікацій.

 

Стаття 9 цього закону, що стосується міжнародної співпраці у сфері інтернет-регулювання, пропонує зменшити саморегулювання в сфері інтернету, що, на думку представника «Репортерів без кордону» Оксани Романюк, є небезпечним рівнем втручання держави. Ця стаття передбачає, що державний контроль за інтернет-контентом і користувачами має бути підсилено шляхом створення різноманітних державних агентств.

 

Пункт 2 цієї статті передбачає створення спеціального уповноваженого органу, який має захищати інтереси держави в інтернеті. А в пункті 3 статті 9 йдеться про «національного регістратора», який може «приймати такі правила реєстрації доменних імен другого рівня в національному сегменті інтернету, які дозволяли б анулювати реєстрацію доменних імен, що порушують національне законодавство, або громадський порядок інших держав».

 

Виконання цього пункту допоможе поділити інтернет на національні сегменти, що є прямим порушенням принципу інтернет-нейтральності, який забороняє будь-яку дискримінацію в доступі до інтернету.

 

У статті 13 держава зобов'язує інтернет-провайдерів зберігати інформацію про користувачів та про надані їм послуги протягом щонайменше 12 місяців і надавати ці дані на вимогу судових іабо правоохоронних органів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21816
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду