detector.media
16.06.2011 13:13
«Репортери без кордонів» закликають Україну регулювати інтернет без обмеження свободи висловлювання
Організація має застереження щодо модельного закону №36-9, ухваленого Міжпарламентською асамблеєю країн СНД

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала країни-учасниці СНД регулювати інтернет без обмеження права на свободу висловлювання. Про це йдеться у листі генерального секретаря організації Жана-Франсуа Жульяра, надісланого прем'єр-міністрам країн СНД, повідомляє організація.

 

«Впровадження інтернет-регулювання не повинно відбуватись за рахунок свободи слова, яку ви повинні захищати згідно підписаних вами конвенцій, - йдеться у заяві Жана-Франсуа Жульяра. - У спільній резолюції від 1 червня 2011 року ООН та ОБСЄ наголосили, що «обмеження свободи висловлювання в інтернеті допустимі лише в тому випадку, якщо вони відповідають міжнародним стандартам».

 

«Ви зобов'язані виконувати цю резолюцію, і краще б джерелом натхнення для законодавців ваших країн стали принципі, викладені саме в ній, а не в модельному законі №36-9. Крім того, у резолюції наголошується, що в інтернеті також потрібно дотримуватись свободи слова, і що держави зобов'язані сприяти загальному доступу до інтернету. Ми закликаємо вас закріпити право на доступ до інтернету як одне з фундаментальних прав у ваших Конституціях», - говориться у заяві.

 

Нещодавно Міжпарламентська асамблея СНД прийняла «модельний» закон №36-9, що закладає основи регулювання інтернету. Такий закон не є обов'язковим до виконання, але він має слугувати керівним принципом для формування відповідного законодавства в країнах-членах СНД. Закон розробила Російська асоціація електронних комунікацій.

 

Стаття 9 цього закону, що стосується міжнародної співпраці у сфері інтернет-регулювання, пропонує зменшити саморегулювання в сфері інтернету, що, на думку представника «Репортерів без кордону» Оксани Романюк, є небезпечним рівнем втручання держави. Ця стаття передбачає, що державний контроль за інтернет-контентом і користувачами має бути підсилено шляхом створення різноманітних державних агентств.

 

Пункт 2 цієї статті передбачає створення спеціального уповноваженого органу, який має захищати інтереси держави в інтернеті. А в пункті 3 статті 9 йдеться про «національного регістратора», який може «приймати такі правила реєстрації доменних імен другого рівня в національному сегменті інтернету, які дозволяли б анулювати реєстрацію доменних імен, що порушують національне законодавство, або громадський порядок інших держав».

 

Виконання цього пункту допоможе поділити інтернет на національні сегменти, що є прямим порушенням принципу інтернет-нейтральності, який забороняє будь-яку дискримінацію в доступі до інтернету.

 

У статті 13 держава зобов'язує інтернет-провайдерів зберігати інформацію про користувачів та про надані їм послуги протягом щонайменше 12 місяців і надавати ці дані на вимогу судових іабо правоохоронних органів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY