Блиск і убогість короткого метра

3 Червня 2011
30729
3 Червня 2011
14:25

Блиск і убогість короткого метра

30729
На підтримку України Марина Врода не сподівається і покладається на французького продюсера, яка передбачала її перемогу на Каннському кінофестивалі
Блиск і убогість короткого метра

Переповнений зал столичного кінотеатру «Кінопалац», щільний ряд телекамер перед першим рядом, все знайомі обличчя журналістів та кінознавців (серед них - Володимир Войтенко, Лариса Брюховецька, Андрій Халпахчі, Ірина Гордійчук), лист-вітання від міністра культури Франції Фредеріка Міттерана, який зачитала радник із питань культури та співробітництва посольства Франції Анн Дюрюфле, - так у середу ввечері в Києві зустрічали лауреатку 64-го Каннського кінофестивалю Марину Вроду. Впоравшись із бюрократичними питаннями (у Франції режисерка загубила паспорт), Марина після повернення в Україну відразу дала прес-конференцію - як люфт у її власному кросі по міжнародних кінофестивалях, оскільки вже 4-го червня вона має бути в Сочі, де представляє свою короткометражку у конкурсній програмі «Кінотавра».

 

Про вчителів

 

Спілкуванню із журналістами передував прес-показ «Кросу» - 14-хвилинної роботи, в якій здача школярами фізкультурного нормативу метафорично обігрується як траєкторія руху окремо взятої людини. Переповідати кіно - невдячна й безперспективна справа. Фільм, звісно, треба бачити: треба бачити трамвайні рейки, що тягнуться в лісовій гущавині, відчути відстороненість, чи краще сказати інертність, фізкультурника та його підопічних, змиритися з постійним тремтінням камери. До речі, як зізналася Марина, режисером, у якого вона вчилася й продовжує вчитися, є Серій Лозниця (на зйомках «Щастя мого» вона працювала асистентом режисера з масовки). І цей момент добре прочитується в її роботі: ті самi великi плани й камера, що, як шпигун, невідступно слідує за героями.

 

Перераховуючи своїх учителів, Марина Врода, звісно, назвала керівників майстерні, в якій вона вчилася, будучи студенткою університету ім. Карпенка-Карого: це нині покійний Валерій Сивак та Михайло Іллєнко, який, до слова, особисто прийшов привітати свою знамениту студентку. Хоча, судячи з деяких обмовок Вроди та коментарів Михайла Іллєнка, у студентки та вишу були непрості відносини. Іллєнко характеризує молоду режисерку як відверту й таку, що послідовно відстоює свою позицію, з якою були й конфлікти. Марина Врода ж зізналася на прес-конференції, що в неї «були проблеми з кіностудією в інституті». Власне, тому вона вирішила знімати свій дебютний фільм після закінчення навчання, покладаючись лише на власні сили.

 

Про гроші

 

Продюсером «Кросу» стала Флоранс Келлер, яка працювала в Україні у Французькому культурному центрі. Після повернення у Францію вона заснувала компанію Les 3 lignes, «маючи бажання продюсувати такі (короткометражні. - Ред.) проекти».

 

«Щоб зняти цей фільм, у мене було всього літо, адже на початку літа я написала сценарій, - розповідає Марина Врода про появу у своєї стрічки французького продюсера. - Я розуміла: щоб знайти гроші через міністерство, треба чекати рік чи півроку. А я хотіла працювати сама, адже точно знала, що мені треба». Флоранс Келлер виникла, коли Марина Врода звернулася зі своєю ідеєю до друзів. Синергія українки й француженки виявилася як для дебюту неймовірно успішною: «Золота пальмова гілка» Канна, запрошення на міжнародні кінофестивалі, а нещодавно французький Canal+ придбав права на показ картини.

 

«Золота пальмова гілка» допомагає у плані подальшої дистрибуції, показу фільму», - зізнається Флоранс Келлер. Проте не дає відповідь на питання, чи дійсно «Крос» у Франції мав широке промо й підтримку, про що ходять чутки в наших навколокіношних колах (додамо, що первинний бюджет зйомок «Кросу» вклався всього у 3,5 тис. євро, але незабаром, через друк копій, сума може зрости до 30 тис. євро). Але про те, що це дійсно може бути так, свідчить коментар француженки про активну роботу у Франції Агенції короткого метра, що підтримує цей жанр кіно. «У Франції його купили, бо там є відповідні структури й люди, що цікавляться коротким метром. Я не думаю, що Україна щодо цього відкрита», - підсумовує Флоранс Келлер.

 

Проте не варто переживати, що відсутність налагодженої системи кіновиробництва в Україні спонукає Марину Вроду стати французькою режисеркою: «Те, що Хемінгуей писав у Парижі, не означає, що він був французьким письменником», - парирує вона. Зараз Марина Врода працює над сценарієм, який погоджуватиме зі своїм продюсером: «Якщо їй буде цікаво, ми шукатимемо можливості його зняти. Моя мрія - зняти повний метр. А до того буду знімати документальне кіно, на яке не потрібні великі кошти».

Критика

 

Реакція перших українських глядачів на фільм «Крос» виявилася неоднозначною. Зал аплодував, проте в ньому знайшлися й критики. Приміром, Марині закинули втрату динаміки зйомок наприкінці фільму, що можна пояснити не зовсім вдалим монтажем. Режисерка абсолютно спокійно сприйняла цю репліку, пояснивши: «Я викидаю все, що бачу зайвим. Так, спочатку у фільмі був ривок. Але далі герою бігти немає куди, хоча насправді біг продовжується у пластиковій кулі на озері наприкінці фільму». Конструктивної критики, рецензій та відгуків глядачів Марина врода очікує після показу «Кросу» на «Кінотаврі» та у конкурсній програмі цьогорічної «Молодості». Також є слабка надія, що короткометражку можуть показати в мережі кінотеатрів «Кінопалац», принаймні керівник мережі й генеральний директор дистриб'юторської компанії B&H Film Distribution Боглан Батрух пообіцяв зробити все можливе й неможливе.

 

Власне, чи можна говорити про аналіз такого жанру, як короткий метр, в Україні, коли єдиний пік уваги до нього припадає лише на час показу французького альманаху «Ніч короткого метра». В оглядах кінофестивалів - як українських, так і закордонних - йдеться переважно про художній повний метр. А фільми «Йшов трамвай №9» Степана Коваля (лауреат «Берлінале») та «Подорожні» Ігоря Стрембіцького (лауреат Канна) бачили лише обрані. І якщо Степан Коваль ще намагається творити, то Ігор Стрембіцький пішов у глибокий андеграунд: пробившись самотужки на Канни у 2005 році з фільмом, знятим на простроченій «Свемі», й через некультурне ставлення Міністерства культури, він не може реалізуватися в цій Україні.

 

Пряма мова:

- Якою була ваша дорога в Канн?

Флоранс Келлер: - Коли Марина мені в трьох словах розповіла, яким має бути фільм, я відразу відчула, що це буде гарно, надзвичайно, і тому важливо працювати в ньому. Можливо, у мене спрацювала інтуїція, але я знала, що треба готуватися до Канна. Коли ж Марина прибула до Франції й почала монтувати перші кадри, у мене виникло відчуття, що я триматиму в руках «Золоту пальмову гілку». Ми відправили фільм на фестиваль відразу, як вона закінчила першу версію монтажу. 18 квітня дізналися, що «Крос» відібрали, і потім почалося справжнє божевілля, тому що за три тижні ми мали закінчити весь постпродакшн.

 

- Марино, після вручення нагороди, що вам сказав голова журі конкурсу короткого метра Мішель Гондрі?

- Першою була моя реакція на його репліку за кулісами. Я запитала у нього: «Ну що?». Він сказав: «Як що? Palme d'Or!». Питаю: «Точно?» - «Так». Потім, коли ми вже пригощалися шампанським, він сказав, що багато режисерів, які отримували «Золоту пальмову гілку», потім не працювали. Але я його запевнила, що вже вирішила наперед - буду. І він сказав: «Ну давай!».

Ця нагорода дійсно висока - до мене всі підходять, всі вітають. І члени журі були дуже приємні.

 

Марина Врода народилася 22 лютого 1982 року у Києві. У 2007 році закінчила Київський національний університет театру, кіно й телебачення ім. Карпенка-Карого, факультет «Кінематографії та телебачення» за спеціальністю «Режисура художнього фільму».

Короткометражні студентські роботи - «Прости» (2003), «Клятва» (2007), «Дощ» (2007), «Сімейний портрет» (2006-2009). Її фільми були учасниками міжнародних кінофестивалів, зокрема кінофестивалю «Молодість».

 

Коментар Флоранс Келлер, продюсерська компанія Les 3 lignes:

- Агенція короткого метра існує майже 30 років. Це було бажання кількох французьких режисерів - об'єднати зусилля й підтримувати розвиток короткометражних фільмів у Франції. Якщо у Франції є структура, яка підтримує короткометражне кіно, то це тільки тому, що є люди, які цим займаються. Асоціація мала актину фінансову підтримку Національного центру кінематографії, який надає допомогу у вигляді продюсування, фінансування тощо. Сама ж Агенція короткого метра відповідає за дистрибуцію короткометражок: це може бути телебачення, кінотеатри або показ збірок фільмів.

 

Наталя Дмитренко, «Україна молода»

Фото - http://www.umoloda.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталя Дмитренко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30729
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду