Комітет свободи слова звернеться до Генпрокуратури щодо «Антени-плюс»

1 Червня 2011
14146
1 Червня 2011
17:59

Комітет свободи слова звернеться до Генпрокуратури щодо «Антени-плюс»

14146
Депутати доручили Нацраді сприяти у вирішенні цього конфлікту
Комітет свободи слова звернеться до Генпрокуратури щодо «Антени-плюс»

Члени парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації надішлють звернення до Генеральної прокуратури з приводу ситуації, яка склалася з черкаською ТРК «Антена-плюс».

 

Нагадаємо, 18 травня 2011 року о 9:00 ранку оператор «Воля-кабель» припинив трансляцію черкаського телеканалу «Антена-плюс» в аналоговому пакеті та перевів його у цифровий. «Антена-плюс» пов'язує  відключення сигналу з політичним тиском.

 

Під час розгляду цього питання 1 червня члени Комітету заслухали представників самої телерадіокомпанії, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення і компанії «Воля».

 

Зокрема, директор «Антени» Володимир Мамалига розповів, що ситуація не змінилася на краще: кабельний оператор з 18 травня не давав мовити каналу. «Ми мовимо тільки у кабелі, тому припинення нашої трансляції рівноцінне припиненню діяльності ЗМІ», - сказав пан Мамалига.

 

На думку ж президента компанії «Воля» Сергія Бойка, суть конфлікту «банальна і проста». «Є два господарюючих суб'єкти і вони мають домовитися про свої відносини, тим паче, якщо один з них ліквідувався, а інший перейменувався. Ми направляли договір, але вони не відреагували», - сказав Бойко. Він додав, що не розуміє, чому в цьому конфлікті постійно звучить назва їхньої компанії, адже угода у «Антени» укладена з компанією «Черкаські комунікаційні системи», яка є правонаступником «Волі» в цьому місті. «Я вважаю, що "Антена" використовує наше ім'я з метою піару», - сказав Сергій Бойко.

 

Голова Нацради Володимир Манжосов зазначив, що звинувачення на адресу регуляторного органу безпідставні. «Цей канал не має ефірного мовлення і не може бути включений до універсальної програмної послуги. "Антена" мовила на договірних умовах з ЧКС, їх не виключали з універсальної послуги, тому Нацрада не може здійснювати перевірку», - сказав пан Манжосов.

 

«Це не вперше, коли Нацраду втягують у господарський конфлікт. Ми готові зайнятися ліквідацією неграмотності, але у вільний від роботи час», - запропонувала член Нацради Оксана Єлманова.

 

Володимир Мамалига наполягав на тому, що припинення мовлення пов'язано з редакційною політикою «Антени», яка дуже не подобається губернатору Черкащини Сергію Тулубу. За його словами, ще один доказ цього - той факт, що ТРК витісняють з приміщення, де вона наразі розміщується.

 

Власник ТРК «Антена» Валерій Воротник вважає, що ті, хто стверджує, що це звичайнісінький господарський конфлікт, «клеють з них дурнів». «"Воля" вже пише, що на нашій частоті тепер мовитиме "Дискавері"», - зауважив Воротник. Він також повідомив, що за його інформацією, представник Нацради в Черкаській області нібито просив ЧКС вимкнути «Антену». На що член Нацради Микола Фартушний запропонував щодо цього факту (якщо є докази) звернутися до суду.

 

Валерій Воротник також звернувся до членів Комітету з пропозицією законом зобов'язати кабельників включати до УПП місцевих мовників. Нагадаємо, відповідний законопроект -№ 6527, який ініціював народний депутат Володимир Ландік, - уже схвалений профільним Комітетом. Він розглядатиметься у другому читанні 2 червня. 

 

Як писала «Детектор медіа», за словами Валерія Воротника, черкаський канал почав переговори з «Волею» півроку тому, щоб бути присутнім у соціальному пакеті. Але коли в каналу почалася конфронтація з черкаським губернатором Сергієм Тулубом, у спілкуванні з оператором виникли проблеми.

 

Нагадаємо, у лютому 2009 року в Черкасах було здійснено замах на вбивство Валерія Воротника та Володимира Мамалигу. Журналісти розцінювали це як репресії з боку міської влади Черкас за їхню професійну та громадську діяльність. Валерій Воротник разом із Марією Самбур був фігурантом скандалів довкола розслідування справи Ґонґадзе та ініціатором судових позовів проти засобів масової інформації («України молодої», «Української правди»).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14146
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду