Комітет свободи слова рекомендує ухвалити проект Ландіка про включення супутникових каналів до УПП

7 Квітня 2011
15569
7 Квітня 2011
13:45

Комітет свободи слова рекомендує ухвалити проект Ландіка про включення супутникових каналів до УПП

15569
Закон набере чинності через рік після ухвалення
Комітет свободи слова рекомендує ухвалити проект Ландіка про включення супутникових каналів до УПП

Парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації на засіданні 6 квітня порекомендував Верховні Раді ухвалити у другому читанні та в цілому законопроект, який передбачає включення до універсальної програмної послуги всіх українських телеканалів з ефірним та супутниковим мовленням. Це проект № 6527, внесений Володимиром Ландіком (про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання взаємовідносин у сфері телебачення та телекомунікацій).

 

Нагадаємо, кабельні оператори кажуть, що будуть не в змозі виконувати норми цього закону у разі його прийняття. «Аналоговий ресурс не безмежний, і в операторів практично не залишається вибору телеканалів. Відповідно, вони позбавляють права вибору і своїх абонентів. Зараз в Україні видано понад 80 ліцензій тільки на супутникове мовлення, а з урахуванням того, що ресурс мереж у середньому становить 50-60 каналів, очевидно, що практична реалізація цієї ініціативи неможлива», - вважають вони.

 

На засіданні 6 квітня Володимир Ландік зазначив, що ухвалення проекту припинить дискримінацію нішевих та регіональних каналів в кабельних мережах, дасть поштовх до їх розвитку. Представники нішевих каналів підтримали таку точку зору. «Механізм визначення, кого включати до універсальної програмної послуги, має бути прописаний законом, а не рішенням Нацради, - зауважила генеральний директор телекомпанії «Магнолія-ТВ» Євгенія Ткаченко. - Сьогодні у нас кабельні оператори працюють за застарілими технологіями. Відстрочка на рік цього закону підштовхне їх до розвитку цифрового кабельного телебачення».

 

Держкомтелерадіо та Національна рада з питань телебачення і радіомовлення також підтримали проект. Про це повідомили присутні на засіданні представники установ.

 

Проти законопроекту № 6527 виступив Антимонопольний комітет України, який запропонував його відхилити. А заступник директора Телекомунікаційної палати України Ірина Козлова зауважила, що кабельники не проти цього закону, але більшість з них не мають змоги його виконати. «Маленькі кабельники повинні підготуватися до цього закону», - зазначила вона.

 

Розглянувши всі поправки, члени профільного Комітету одноголосно вирішили, що закон набере чинності практично через рік після ухвалення, а саме з 1 липня 2012 року.

 

Нагадаємо, 15 лютого Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект Володимира Ландіка № 6527 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання взаємовідносин у сфері телебачення та телекомунікацій». Цей проект пропонує включити до універсальної програмної послуги всі українські ефірні та супутникові телеканали.

 

Зараз до універсальної програмної послуги входять лише ефірні телеканали, що мають ліцензію на території, де розташована відповідна багатоканальна мережа.

 

Раніше об'єднання кабельних операторів просили Володимира Ландіка відкликати законопроект. Також Асоціація «Телекомунікаційна палата України» заявляла, що кабельні оператори будуть не в змозі виконувати норми закону, за яким до універсальної програмної послуги включать усі українські ефірні та супутникові телеканали.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15569
Читайте також
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
4770 дн. тому
Ясно одне: на регіональному рівні кабельні оператори будуть позбавлені можливості здирництва з місцевих телекомпаній за включення до мережі. Сьогодні ці побори становлять від 1000 долларів щомісяця з кожної телекомпанії. Наприклад, в Одесі - більше 20 місцевих телеканалів. Кожна мусить віддавати до 5000 щомісяця найбільшим операторам. Не заплатиш - вважай, тебе немає, бо іншого способу трансляції, ніж через кабельні мережі, тут не залишилось.
ганьба
4770 дн. тому
Всеукраiнська акцiя неповаги до президента - намалюй на зворотнiй сторонi кожной гривневой купюри у ПРАВОМУ полi напис "ЗЕКА ГЕТЬ!" i пусти ii по Украiнi.(адже вже на тi грошi i хлiбину не можна купити) Розкажи про акцiю знайомим i залиш цей месседж як коментар на iншому сайтi. Прийшов час якось дiяти. Обьэднання "За життя"
Леся Ганжа
4770 дн. тому
просто відчай бере від цього небезкорисливого дебілізму. поки не розвалять ринок геть - не заспокояться
Леся Ганжа
4770 дн. тому
просто відчай бере від такого небезкорисилвого дебілізму.
гість
4770 дн. тому
Досить скиглити. Потрібно визначити день "Ч" о 12.00 для поведення Всеукраїнського постійного Майдану до відставки яника та ВР без перемовин. За 4 роки «правління» він нас відправить на той світ.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду