«Антена-плюс»: ні Нацрада, ні Верховна Рада на наші звернення не реагують

27 Травня 2011
14274
27 Травня 2011
16:25

«Антена-плюс»: ні Нацрада, ні Верховна Рада на наші звернення не реагують

14274
«Антена-плюс»: ні Нацрада, ні Верховна Рада на наші звернення не реагують

Керівництво черкаського телеканалу «Антена-плюс» заявляє, що Національна рада з питань телебачення та радіомовлення, Верховна Рада та інші органи влади не реагують на його офіційні звернення з вимогою розібратися з відключенням каналу. Про це на прес-конференції з приводу ситуації зі свободою слова у Черкасах, яка відбулася в Києві 27 травня, повідомив директор ТРК «Антена-плюс» Володимир Мамалига.

 

Нагадаємо, 18 травня 2011 року о 9:00 ранку оператор «Воля-кабель» припинив трансляцію черкаського телеканалу «Антена-плюс» в аналоговому пакеті та перевів його у цифровий. «Антена-плюс» пов'язує  відключення сигналу з політичним тиском.

 

«Національна рада і її представник Олексій Чернишов (призначений за протекцією голови Черкаської ОДА Сергія Тулуба. - ТК), якого я повідомив про ці дії "Волі" через годину після нашого відключення, жодного разу з нами не зустрівся. Ми направили йому офіційне звернення, звернення до народних депутатів України, до органів прокуратури. Сесія обласної ради Черкас підтримала мій запит до органів прокуратури, до Антимонопольного комітету (АМКУ) стосовно дій провайдера "Воля-кабель", який порушує монопольне законодавство. Ми отримали відповідь від АМКУ, який перенаправив нас до Національної ради. Прокуратура, бачу, теж має намір направити нас до Нацради. Минулої п'ятниці на звіті Нацради у Верховній Раді Володимиру Манжосову було зачитано запит стосовно ситуації навколо "Антени". Досі жодної реакції, жодного дзвінка ми не отримали», - розповів Володимир Мамалига.

 

Директор «Антени-плюс» зазначає, що «Воля» продовжує офіційно подавати ситуацію як бізнес-конфлікт, а також наголошує, що керівництво оператора й надалі уникає з ним комунікації: «Ні директор, ні навіть керівник їхньої прес-служби зі мною не розмовляв, вони просто не беруть слухавки. Вони вважають, що у нас бізнес-конфлікт. Це неправда У нас ніяких бізнес-конфліктів не було».

 

Як розповів головний редактор газети «Антена» Валерій Воротник, черкаський канал почав переговори з «Волею» півроку тому, щоб бути присутніми в соціальному пакеті, але виникли проблеми, коли в каналу почалася конфронтація з черкаським губернатором Сергієм Тулубом: «Вони ("Воля". - ТК) сказали: якщо ви хочете іншу угоду, ви повинні нам платити за те, що ми вас транслюємо. Ми відповіли, що в соціальному пакеті ми будемо їм сплачувати, але в комерційному, який дає їм кілька мільйонів доходу, ми просимо навпаки сплачувати нам авторську винагороду, як платять телеканалу НТВ, Discovery...». За його словами, авторська винагорода мала складати близько 6-7 тисяч гривень, однак «Воля» на такі умови не погодилася.

 

«Я звинувачую губернатора Черкащини Сергія Тулуба в тому, що його політика призвела до того, що канал "Антена" прикритий», - заявив на прес-конференції журналіст та ведучий «Антени-плюс» Михайло Калініченко.

 

Як зазначає Володимир Мамалига, відключення «Антени-плюс» не випадково відбулося 18 травня, випереджаючи акції опозиції, що відбулися в Черкасах 24 травня. «Все це зроблено й напередодні візиту президента України Віктора Януковича до Черкас 25 травня. Для того, щоб локалізувати дії опозиції і локалізувати будь-які інші думки, був вимкнений телеканал "Антена". Ведеться цілеспрямована зачистка інформаційного поля», - говорить він.

 

Зазначимо, 27 травня перед прес-конференцією компанія «Воля» надіслала до редакції ТК лист із коментарем цієї ситуації. Як ідеться у повідомленні, підставою для ретрансляції програм ТОВ «Телерадіокомпанія "Антена-плюс"» є діючий на сьогоднішній день договір №407 від 28 квітня 2006 року між «Антеною» та оператором. «Воля» звертає увагу на те, що умовами даного договору компанія не обмежена в праві самостійного встановлення способу кодування телевізійного сигналу (цифровий або аналоговий). 25 лютого 2011 року директор ТОВ «Телерадіокомпанія "Антена-плюс"» особисто отримав для підписання проекти договорів А-03/11 від 01.03.2011р. та А(0)-03/11 від 01.03.2011р щодо умов подальшого розповсюдження програм ТОВ «Телерадіокомпанія "Антена-плюс"». Станом на сьогоднішній день ці договори з боку ТОВ «Телерадіокомпанія "Антена-плюс"» не підписані. «Воля» наголошує, що не була письмово проінформована про причини відмови в їх підписанні.

 

«Оскільки "Антена-плюс" постійно посилається на свою ліцензію, додатково повідомляємо. Умовами діючої ліцензії ТОВ "Черкаські телекомунікаційні системи" (черкаська «Воля» - ТК) ретрансляції телепрограм, що сповіщує ТОВ "Телерадіокомпанія "Антена-плюс" не передбачено. А умови ліцензії ТОВ "Телерадіокомпанія "Антена-плюс" жодним чином не стосуються підприємства ТОВ "Черкаські телекомунікаційні системи" і не є для нього зобов'язуючими», - йдеться у листі оператора.

 

«Воля» у свою чергу вимагає від посадових осіб «Антени-плюс» припинити втягувати їх у дискусію в мас-медіа навколо тем і питань, до яких вони «не мають ніякого відношення», і публічно вибачитися: «Заяви ТОВ "Телерадіокомпанія "Антена-плюс", у яких провокується політична дискусія та розповсюджується абсурдні припущення, завдають серйозної шкоди репутації не тільки нашому підприємству, але самого телеканалу, оскільки законом заборонено поширювати відомості, що не відповідають дійсності і не підкріплюються доказами».

 

Тим часом на прес-конференції Володимир Мамалига повідомив, що два місяці тому припинила вихід друкована версія газети «Антени» «за шаленого тиску на розповсюджувачів, на дистрибуторів газети»: «В жодному кіоску наші газети не продавалися. І колектив редакції був змушений припинити вихід».

 

За словами Валерія Воротника, міська рада почала робити кроки, щоб відібрати у медіагрупи «Антена» приміщення, яке вона займає більше 10 років за довгостроковою угодою. «Всупереч закону України про захист журналістів 1997 року в редакції 2001 року, всупереч закону, який був прийнятий минулого року про заборону відчуження майна ЗМІ, на території Черкас взагалі не діють жодні закони, які захищають свободу слова і преси... Я пам'ятаю утиски преси ще 1999 року. Тоді навіть вони носили локальний характер, зараз зберігається обличчя законності і пристойності, завуальовується все під бізнес-стосунки», - додав Валерій Воротник.

 

Як писала ТК, у червні 2010 року на Черкащині у повному складі було звільнено редакцію комунальної газети «Вісник Городищини», у серпні 2010 - генерального директора ОДТРК «Рось» Михайла Калініченка, а також - головних редакторів комунальної обласної газети «Нова доба» Сергія Томіленка та комунальної газети «Місто» Бориса Юхна.

 

Нагадаємо, у лютому 2009 року в Черкасах було здійснено замах на вбивство Валерія Воротника та Володимира Мамалигу. Журналісти розцінювали це, як репресії з боку міської влади Черкас за їхню професійну та громадську діяльність. Валерій Воротник разом із Марією Самбур був фігурантом скандалів навколо розслідування справи Ґонґадзе та ініціатором судових позовів проти засобів масової інформації («України молодої», «Української правди»).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14274
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Nikolas
4712 дн. тому
У Воли нет лицензии на Черкассы? А может тут как-то задействован Найсовет, который почти на год заблокировал для всех переоформление лицензии?)) А жалобы в ВР меня просто умиляют, с таким же успехом можно жаловаться в ООН - вот только из друзей в Черкассах мало кто вообще знает, что представляет собой такой канал как Антенна.
Сергей
4715 дн. тому
Воля ссылается на отсутствие лицензии!!!! Ау! телекритика!!!! Ребята, откройте реестр телерадиоорганизаций на сайте нацрады и убедитесь, что у Воли вообще на Черкассы лицензии нет! Она на КетсиКа и ТГС! И непонятно почему тогда какая то Воля вообще рулит процессом???? На сайте Воли полное отсутствие информации про лицензии, контактные данные руководства и т.д. - один кол-центр. Очевидно явное нарушение Законо про доступ до публичной информации?!!! Или вообще признаки фиктивного предпринимательства! Воля в конфликте явно не права! И не права Нацрада, которая бездействует.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду