Альтернатива Голівуду: Фестиваль європейського кіно в Україні

27 Травня 2011
25443
27 Травня 2011
06:39

Альтернатива Голівуду: Фестиваль європейського кіно в Україні

25443
У Києві 26 травня стартує «Фестиваль європейського кіно 2011». Цього року глядачам пропонують переглянути фільми з соціальним акцентом. Сюжети більшості стрічок представлених на фестивалі виходять за кордони ЄС.
Альтернатива Голівуду: Фестиваль європейського кіно в Україні

Цього року в центрі уваги фестивалю - дві теми: соціально ангажований кінематограф і досвід європейської кооперації в кіно. Фестиваль традиційно пройде в рамках святкування «Днів Європи в Україні». Однак від попередніх фестивалів він відрізняється тим, що його тематика та спектр країн-учасниць не обмежуються територією Європейського Союзу.

 

Цього разу до програми фестивалю потрапили фільми, створені режисерами з країн ЄС у кооперації з митцями з країн, що не належать до Євросоюзу: Алжир, Боснія і Герцеговина, Киргизстан, Марокко, Росія, Сербія, Україна. Організували цьогорічний фестиваль посольства країн ЄС та Об'єднання національних культурних інституцій Євросоюзу. «Фестиваль європейського кіно покликаний показати українському глядачеві, що є не тільки Голівуд, а й що існує інше серйозне кіно», - каже відомий кінокритик Алік Шпилюк.

 

Потреба в соціальному кіно

 

Фільм-відкриття фестивалю - дебютна стрічка знаменитої іранської художниці Ширін Нешат «Жінки без чоловіків» - представляє історію перевороту в Ірані 1953 року очима жінок, що є навдивовижу актуальним у контексті недавніх революційних змін в арабському світі. Цей фільм - спільне виробництво шести країн, серед яких і Україна. Показ цього фільму на фестивалі є його українською прем'єрою. Тематику арабських революцій продовжить іще один хедлайнер фестивалю - фільм Рашида Бушареба «Поза законом», що брав участь у минулорічному Каннському кінофестивалі та був номінований на премію «Оскар». Фільми, що увійшли до програми, брали участь у численних міжнародних фестивалях, серед яких Берлінський, Венеціанський і Каннський.

 

Фестивальне кіно на соціально болючі теми, які зараз актуальні у Європі, може трохи збити з пантелику українських глядачів, які зараз надають перевагу розважальним фільмам, припускає Алік Шпилюк. «Аншлагів на цьому фестивалі може і не бути, бо український глядач не дуже зараз схильний до соціальної тематики на екрані, а полюбляє більше розважатися. Але в усьому світі, і Європі зокрема, саме соціальні фільми найбільш затребувані. Їх найбільше чекають, - каже кінокритик. - Тому знані міжнародні фестивалі приділяють увагу саме таким фільмам». На думку експерта, «українського глядача треба підтягувати до європейського рівня».

 

Зроблено в Україні

 

Щодо фільмів зроблених разом з іншими країнами, то Україна може пишатися, що її режисери беруть участь у таких проектах, і мають успіх, каже кінокритик.

 

«Це шанс для глядачів. Буде фільм Сергія Лозниці «Щастя моє», який брав участь у минулорічному Канському фестивалі. Це дуже успішні фільми, відомі у світі. Це яскравий приклад того, до яких успіхів може привести копродукція України з іншими країнами», - наголошує Шпилюк.

 

Серед інших фільмів представлених на фестивалі - номінант на премію «Оскар» - «Поза законом», учасник «Особливого погляду» кінофестивалю у Каннах «Аврора», володар Золотого ведмедя Берлінале «На шляху». Так само увазі глядачів будуть представлені драми «Лондон, Англія», «Сто цвяхів» і «Піран-Пірано», комедія «Крадій світла», історія любові в картині «Повішений», драматичний бойовик «Необхідне вбивство» і документальний фільм «Чеський мир».

 

Фестивальні фільми демонструватимуться з 26 травня до 1 червня в столичному кінотеатрі «Київ», а також від 27 травня до 1 червня в донецькому Кінопалаці «Зірочка». Всього на фестивалі буде показано 12 фільмів, які представляють 28 країн світу. Фільми демонструються мовою оригіналу з українськими субтитрами.

 

Лілія Гришко, «Німецька хвиля»

Фото - http://www.dw-world.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Лілія Гришко, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25443
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду