Микола Хрієнко може їхати до Росії

28 Квітня 2011
19885
28 Квітня 2011
14:04

Микола Хрієнко може їхати до Росії

19885
Микола Хрієнко може їхати до Росії

Обмежень на в'їзд українського Миколи Хрієнка на територію Російської Федерації більше немає. Про це пише газета «День» з посиланням на директора департаменту інформаційної політики МЗС України Олега Волошина.

 

Пан Волошин повідомив, що 27 квітня відбулася телефонна розмова першого заступника міністра закордонних справ України Руслана Демченка та російського посла Михайла Зурабова, з якої стало відомо, що наразі всі зауваження зняті і обмежень для Миколи Хрієнка для в'їзду на територію Російської Федерації немає.

 

Російська сторона, за словами пана Волошина, підкреслює: інцидент жодним чином не пов'язаний з якимись політичними моментами. І викликаний «порушеннями з боку журналіста Миколи Хрієнка під час попередніх поїздок до Чукотки в Росії правил перебування в режимній території». Олег Волошин зазначив, що МЗС очікує на письмові пояснення.

 

«Згідно із законодавством РФ, перепустка в прикордонну зону (якою є Чукотка. - ред.) оформлюється протягом двох місяців у ФСБ Росії в Москві або в регіональних управліннях ФСБ Росії, - коментує пояснення дипломатів Микола Хрієнко. - Оскільки раніше кілька разів перепустки в прикордонні зони Росії мені оформлювалися саме таким чином, то зрозуміло, що органи ФСБ Росії володіли всіма необхідними даними про мою особу».

 

За словами журналіста, через складність та довготривалість дослідницького маршруту в усі місця неможливо було оформити перепустки заздалегідь, тому в Анадер, Хатангу та селище Черський він прибував літаком без заздалегідь оформлених перепусток. «Але оскільки законодавство РФ передбачає у виняткових випадках оформлення цих перепусток на місцях, то органи ФСБ та прикордонної служби на моє прохання оформлювали ці перепустки у тих місцях, куди я потрапляв і, таким чином, я як журналіст мав офіційний дозвіл на перебування в цих місцях. По суті, я нічого не порушував», - вважає він.

 

«Ми би хотіли отримати офіційні пояснення і почути вибачення перед Миколою, нашою газетою, українськими читачами і батьками ліквідаторів, які чекали журналіста там, на кладовищі», - сказала головний редактор «Дня» Лариса Івшина російському інтернет-виданню GZT.RU.

 

Прес-секретар президента України Дарка Чепак не відповіла на запит газети «День», чи відомо президенту про випадок з Миколою Хрієнком.

 

Як повідомляла ТК, заслуженого журналіста України, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Миколу Хрієнка не впустили на територію Російської Федерації. Він їхав до Москви для підготовки матеріалу для газети «День» з траурного мітингу на чорнобильському меморіалі на Митинському кладовищі. Згодом стало відомо, що український журналіст порушив правила внутрішніх переміщень на Чукотці.

 

Нагадаємо, Микола Хрієнко - автор і виконавець проекту «Українці за Уралом», який тривав з 2004 по 2010 рік і мав на меті дослідити життя українців за походженням у Росії. Проект широко висвітлювався в українській та російській пресі. Газета «День» опублікувала близько десяти матеріалів за результатами проекту. Микола Хрієнко визнаний «людиною року-2010» за версією «Дня».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19885
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду