Журналіст Микола Хрієнко, який здійснює піший похід по Україні, за 16 днів подолав 472 км від Умані до Нової Каховки, УНІАН

7 Травня 2002
1163
7 Травня 2002
13:26

Журналіст Микола Хрієнко, який здійснює піший похід по Україні, за 16 днів подолав 472 км від Умані до Нової Каховки, УНІАН

1163
Журналіст Микола Хрієнко, який здійснює піший похід по Україні, за 16 днів подолав 472 км від Умані до Нової Каховки, УНІАН
Кореспондент київської газети "Столиця" Микола ХРІЄНКО завершив 16-денний пішій перехід від Умані Черкаської області до Нової Каховки на Херсонщині. Довжина маршруту становила 472 км.

В інтерв’ю кореспонденту УНІАН М.ХРІЄНКО сказав, що метою його нинішнього походу по центральному регіону України, який є другим етапом пішого переходу від Києва до крайньої південної точки України, як і попереднього, є вивчення життя і шляхів виживання людей в нинішніх соціально-економічних та екологічних умовах.

Під час переходу М.ХРІЄНКО спустився на 460-метрову глибину в діючу уранову шахту біля селища Смоліне. За словами журналіста, його дуже вразили важкі і небезпечні умови праці шахтарів і вкрай низька оплата їх праці. М.ХРІЄНКО побував також на Новокостянтинівському родовищі уранової руди, пройшов через географічний центр України, який знаходиться біля райцентру Добровеличківка в Кіровоградській області.

Як сказав М.ХРІЄНКО, "найболючіший спогад" від переходу в нього залишився від знищених річок у степовій зоні України. Через розорювання берегів вони замулилися і почали висихати, внаслідок чого степові села залишилися без води. У цих селах продають питну і технічну воду, завезену здалеку, сказав він. Проблема поглиблюється ще й через високу ціну на вугілля (до 280 грн. за тонну), оскільки селяни змушені вирубувати на паливо лісосмуги, без яких вітри-суховії висушують землю, знижуючи її родючість. У Бобринецькому районі Кіровоградської області багато дерев загинуло внаслідок випалювання сухого бур’яну в лісосмугах. Стало масовим розорювання древніх курганів, які мають велику історичну цінність, сказав М.ХРІЄНКО.

На початку літа М.ХРІЄНКО планує пройти по наміченому маршруту далі: від Нової Каховки до крайньої південної точки України - мису Сарич на Кримському півострові. У разі успішного проходження всього цього маршруту М.ХРІЄНКО стане першою людиною, яка пройшла пішки по території України "по діагоналі" - від крайньої північно-західної точки України, через радіаційно-забруднені території, до крайньої південно-східної точки України, а також від крайньої північної до крайньої південної точки держави. Загальна протяжність цих двох маршрутів перевищує 3 тис. км.

За словами М.ХРІЄНКА, кінцевою метою його журналістського проекту, крім публікацій дорожніх репортажів у пресі, є випуск книги "Похід через Атомний полюс", великі розділи якої вже написано після проходження попередніх етапів.

Довідка УНІАН. З 1973 року за 21 піший і лижний переходи М.ХРІЄНКО в різних регіонах колишнього СРСР та України, за його підрахунками, пройшов 5 тис. 444 км, з яких 1 тис. 61 км пролягали по радіаційно забруднених територіях України, Білорусі та Росії. М.ХРІЄНКО має ряд найвищих нагород за перемоги в міжнародних і українських журналістських конкурсах.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1163
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду