Журналіст-мандрівник Микола Хрієнко завершив проект «Українці за Уралом», подолавши 118 тис. км

13 Липня 2010
10632
13 Липня 2010
17:49

Журналіст-мандрівник Микола Хрієнко завершив проект «Українці за Уралом», подолавши 118 тис. км

10632
Журналіст-мандрівник Микола Хрієнко завершив проект «Українці за Уралом», подолавши 118 тис. км

Київський журналіст Микола Хрієнко подолав 118 тисяч кілометрів, щоб відтворити історію переселення українців в різні часи з етнічних територій за Урал. Таким чином, у червні він завершив свій журналістський проект «Українці за Уралом», розпочатий в липні 2004 року, повідомляє УНІАН.

 

30 червня Микола Хрієнко повернувся з Російської Федерації, де завершив останній дослідницький маршрут, який пролягав по території між Полярних колом і береговою лінією Північного Льодовитого океану від мису Дежньова і селища Уелен (Чукотка) до міста Мурманська, що на Кольському півострові.

 

За словами журналіста, «авторський журналістський проект "Українці за Уралом" є наполегливою спробою створити масштабну картину історії переселення українців в різні часи з етнічних територіях за Урал і, найголовніше, розповісти про нинішнє життя наших земляків на території Росії».

 

Під час першого етапу проекту «Українці за Уралом», який тривав із 7 липня 2004 року по 11 лютого 2005 року, Микола Хрієнко подолав від Києва через Урал, Алтай, Хакасію, Якутію, Колиму й Чукотку до селища Уелен і мису Дежньова 27 тисяч кілометрів, а разом з дорогою назад в Україну весь пройдений шлях дорівнює довжині екватора Землі - 40 тисяч кілометрів.

 

Під час другого етапу, який тривав з 16 червня 2007 року по 19 жовтня 2007 року, журналіст зібрав матеріал про життя наших земляків на Камчатці, Сахаліні, Командорських і Курильських островах. Загальна протяжність виконаного маршруту до кінцевого пункту острова Кунашир і назад до Києва - 33 тисячі кілометрів.

 

Маршрут третього завершального етапу складався з двох частин. Перша пролягала від селища Уелен до міста Білібіно (Чукотка) і її подолання тривало з 26 квітня по 8 липня 2009 року. А друга частина завершального маршруту проходила від Білібіно до Мурманська з 26 березня по 30 червня 2010 року. Загальна протяжність цього етапу - 45 тисяч кілометрів.

 

За мотивами подорожей Миколи Хрієнка Національна телекомпанія України знімала документальні фільми, що транслювалися в ефірі Першого національного.

 

Микола Хрієнко розповів УНІАН, що, крім публікацій у пресі матеріалів з авторськими фотознімками про життя наших земляків за Уралом та за Північним полярним колом, він планує за підтримки спонсорів та державних структур випустити книгу, фотоальбом і продемонструвати авторську фотовиставку під назвою «Українці за Уралом. XXI століття».

 

Заслужений журналіст Микола Хрієнко закінчив факультет журналістики Київського державного університету ім. Т.Шевченка. Працював у газетах «Молодь України», «Радянська Україна», «Сільські вісті», «Вісник Чорнобиля», «Голос України», «Українська столиця», інформаційному агентстві УНІАН та в прес-агентстві Чорнобильської АЕС. Висвітлював бойові події на фронтах Кавказу. Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. За попередні роки здійснив у різних регіонах колишнього СРСР та України 24 піших і лижних походи (з них 19 - одиночних) загальною протяжністю 6178 км.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10632
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду