Справа Гонгадзе потребує нових свідчень і реакції нинішньої влади

26 Березня 2011
12955
26 Березня 2011
14:29

Справа Гонгадзе потребує нових свідчень і реакції нинішньої влади

12955
Справа Гонгадзе потребує нових свідчень і реакції нинішньої влади

Екс-голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко переконаний, що розкрити справу Гонгадзе допоможуть свідчення журналістів і «людей, які знають правду». Про це він сказав в ефірі «Шустер live» 25 березня.

 

«Кожний в цій студії -  і ви, Олексій, (Олексій Пукач - ТК), і я, і кожний, хто знає правду, і журналісти в тому числі чесні, які не змирилися з тією брехнею і тими злочинами, які проти них діялися злочинним режимом, мають зараз вчинити достойно: дати свідчення  письмові, дати вимоги письмові під керівництвом першого заступника генерального прокурора, врахувати це і дослідити під час слідства», - закликав пан Наливайченко.

 

Також він нагадав: «Ми говоримо про вбивство Гонгадзе, але маємо говорити, що, яка банда діяла при владі, вбивала й інших людей - журналістів, політиків, а може й просто безневинних громадян. На місці, на яке вказав Пукач в липні 2009-го року, ми знайшли рештки ще 10-ти людей».

 

Нагадаємо, одна з тем розмови «Шустер live» була означена як «Кучма: зона відповідальності». Коментуючи порушення кримінальної справи проти другого президента України,  екс-генпрокурор України Святослав Піскун сказав, що не пов`язує це з політичними мотивами: «Не треба думати, що це політика, що з кимось зводяться рахунки. Це - лакмусовий папірець розвитку демократії в Україні». Також він сказав: «Ні 2002-го, ні 2003-го, ні 2005-го року ні Кучма, ніхто інший не вмішувався і не вимагав від мене незаконних дій. Це дивно було, я щодня чекав, що викличуть в кабінет і скажуть "Вон! "». Треба віддати належне - мене не чіпали і дали можливість працювати».

 

На необхідності озвучення позиції нинішньої влади наголосила народний депутат з фракції НУ-НС, голова ТСК з питань розслідування цензури в ЗМІ, тиску на свободу слова та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів Ірина Геращенко: «Тиждень вже триває розгляд справи про другого президента України. Ми не маємо ніякої реакція Януковича, ми не маємо жодної реакції прем'єр-міністра Азарова. В якій країні таке можливо, щоби кримінальна справа проти президента не мала ніякої реакції влади? Глухонімі!» І в журналістів немає можливості задати запитання. Хіба це  не продовження цієї системи, про яку ми говоримо?».

 

Пані Геращенко наголосила: «Для Європи сьогодні стоїть не тільки питання Гонгадзе. Є ще питання Василя Климентьєва. Вперше за 10 років в Україні знову вбили журналіста, вперше про це не говорять журналісти. Благо, тут в Савіка, ми кілька разів піднімали це питання. Родина та друзі Климентьєва просять, щоб цю справу передали до Генеральної прокуратури, щоб вони це вивчали, бо ж міліціонери до начебто вбивства журналіста. Справа не передається».

 

Також у програмі планувалося включення з Вашингтону Мирослави Гонгадзе. Як пояснив у коментарі ТК шеф-редактор «Савік Шустер студії» Володимир Долін, спілкування з нею під час ефіру не відбулося з суто технічних причин. «Раніше у Мирослави планувався ефір за її участю, і про те, що їй вдалося домовитися про  зміну графіка, ми дізналися лише вчора (у п'ятницю, 25 березня - ТК), тож організувати включення в студії можливості вже не мали. Спілкуватися телефоном і скайпом Мирослава відмовилася», - пояснив Володимир Долін.

 

Нагадаємо, 24 березня Генпрокуратура висунула обвинувачення колишньому президенту Леоніду Кучмі у справі Гонгадзе після очної ставки з Олексієм Пукачем. Кримінальна справа щодо Леоніда Кучми порушена за ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 року («перевищення влади і службових повноважень», карається позбавленням волі строком від 5 до 12 років).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12955
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду