Ключове слово — активність

11 Березня 2011
20152
11 Березня 2011
11:24

Ключове слово — активність

20152
Євгенія Бєлорусець: Без якісної освіти, яка б допомогла молоді критично оцінювати ситуацію, нові спільноти та ініціативи не виникнуть
Ключове слово — активність
Євгенія Бєлорусець - київська фотографиня, перекладачка, письменниця і соціальна активістка. Нещодавно вона перемогла у конкурсі соціальної фотографії, який організувала британська газета Guardian спільно з Британським королівським товариством фотографії. Англійців глибоко вразив її проект «Гоголівська, 32», у якому показано умови життя людей у занедбаному будинку в центрі Києва.

- Ти здобула перемогу в фотопроект «Гоголівська, 32». Як ти взагалі вийшла на цей будинок?

- Я займаюсь протестною діяльністю, пов'язаною із забудовою Києва. Одна з акцій, куди мене запросили, стосувалась жахливих умов, в яких жили мешканці будинку на Гоголівській, 32. Це була чи не єдина протестна акція, яку організували самі мешканці, і якимось дивом я там опинилась. Власне, вони протестують увесь час - але їхній протест невидимий. Коли під час тієї акції я потрапила в квартири, мене вразили умови їхнього проживання. Я відчула, що ці люди опинились у складній ситуацій і шукають для себе способи висловити свою проблему. У мене виникла внутрішня потреба допомогти їм. Так я розпочала свій фотопроект. Спершу хотіла зробити просто кілька фотографій, але з часом мені здалось, що варто глибше зафіксувати життя мешканців, розширити проект, зробити його менш однозначним, і додати щось на зразок світогляду чи життєвої позиції цих мешканців. Моя мета була - стати інструментом для них. Проект тривав довго, три роки, починаючи з 2007 року.

 

- Фотографія - шлях зробити невидимий протест видимим?

- Безумовно. Участь у фотопроекті - це теж, свого роду, акція. Ці люди демонструють інтимну сферу свого життя невипадково, не зі своєї відвертості. Це їх спосіб заявити про ситуацію, що склалась.

 

- А як фотографії потрапили на конкурс?

- Я познайомилась із соціологом Анастасією Рябчук, з якою ми вирішили провести виставку про будинок на Гоголівській. І ось у пошуках фінансування для виставки вона надіслала фотографії на конкурс, у якому я перемогла. Тепер чекаю на публікацію в «Guardian» - хочу надіслати її нашим чиновникам, щоб подивились на результат своєї бездіяльності.

 

- Ти розраховуєш на ефект від свого фотопроекту?

- Звісно, розраховую. Обов'язково щось почне змінюватись. Міжнародна увага до проблеми не може не вплинути на ситуацію. Хоча, якщо це нічого не дасть - це також буде уроком для мене.

 

- Твій активізм у антизабудовному русі призвів до виклику в суд, наскільки я пам'ятаю. Як закінчилась ця історія?

- Так, на мене тричі подавали до суду за виступи проти незаконної забудови на вулиці Гончара - забудовники вирішили, що я один із основних організаторів протестів. Тепер подали вже в четвертий раз. Але перші три рази я виграла суд, подивимось, що тепер скаже четвертий, апеляційний.

 

- Яка була мета інтернет-проекту «проStory»? Як він розвивається зараз?

ФОТО ЄВГЕНІЇ БЄЛОРУСЕЦЬ

 

НОВУ ФОТОГРАФІЮ ІЗ ЦИКЛУ «ГОГОЛІВСЬКА, 32» ЄВГЕНІЯ ВІДЗНЯЛА НА ПОЧАТКУ БЕРЕЗНЯ ЦЬОГО РОКУ. «МЕШКАНКИ БУДИНКУ, МАТИ І ДОНЬКА, П'ЮТЬ ДЕННИЙ ЧАЙ У ПЕРЕРВІ МІЖ РОБОТОЮ І РОЗПОВІДАЮТЬ МЕНІ ПРО ТЕ, ЩО ПЕРІОДИЧНО ОТРИМУЮТЬ ЛИСТИ З РАЙОННОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ З ПРОПОЗИЦІЯМИ ПРОТЯГОМ ТИЖНЯ ВИЇХАТИ ІЗ АВАРІЙНОГО БУДИНКУ В ЦЕНТРІ КИЄВА В НЕ МЕНШ ЗРУЙНОВАНИЙ БУДИНОК НА САМІЙ ОКОЛИЦІ МІСТА, - КОМЕНТУЄ ФОТО ЄВГЕНІЯ. - ОСТАННІЙ ТАКИЙ ЛИСТ НАДІЙШОВ 1 БЕРЕЗНЯ 2011 РОКУ. ВИЇЗД ІЗ ЦЕНТРУ, ВОЧЕВИДЬ, ВИГІДНИЙ ЧИНОВНИКАМ, ОСКІЛЬКИ УСКЛАДНИТЬ СПІЛКУВАННЯ МЕШКАНЦІВ ІЗ ПРЕСОЮ ТА ПРАВОЗАХИСНИКАМИ, ЗРОБИТЬ МЕШКАНЦІВ ІЩЕ БІЛЬШ БЕЗПОРАДНИМИ»

- Ми, тобто група молодих літераторів, редакторів та перекладачів, вирішили створити літературний інтернет-ресурс, певну платформу для соціально-критичного літературного висловлювання. Ми прагнули показати новий погляд на соціальну критику, цілком відмінний від радянської критичної традиції. Також нам хотілось розкрити нову філософію перекладу, яка вбачає в ньому не тільки культурний діалог та заповнення ніш на книжковому ринку, але й створення нових просторів літературного процесу та розширення можливостей мови і літературного висловлювання. Нас не влаштовував підхід до перекладного тексту, прийнятий в українських редакціях, тож «проStory» мали стати зразковим ресурсом у цьому плані, творчою лабораторією із вдосконалення текстів. Отже, з одного боку це мала бути платформа для соціальної критики в літературі, а з другого боку - для філігранної роботи над текстами. Серед інших наших пріоритетів - публікація авангардної та некомерційної літератури. Чи справдилися наші надії? Складно сказати. Ми ніколи не розглядали «проStory» як джерело доходу, це некомерційний проект, тож на інтенсивну діяльність нам часу бракує.

 

- Про проблеми з якістю перекладів українською мовою - і художніх, і ще більшою мірою нехудожніх - говориться багато. А як тобі здається, чи бракує нам соціальної критики в мистецтві та літературі?

- Тут постає питання - а що розуміти під соціальною критикою? Мабуть, бракує відчуття, що вона є. Навіть якщо вона справді є, то вона лишається невидимою чи неінтерпретованою як така... Щодо мистецтва - є, скажімо, Худрада, молода кураторська ініціатива, що ставить на меті робити соціально-критичні проекти. Соціально-критичну публіцистику представляє ініціатива «Ліва думка» та результати її діяльності - сайт «Спільне» (commons.com.ua) та журнал «Спільне». Журнал більш професійний і соціологічний, сайт спрямований на ширше коло читачів. Не варто забувати і про Центр візуальної культури при Могилянці.

 

- Як гадаєш, ця діяльність у різних сферах - мистецькій, науковій - спонукатиме людей активніше боротися за свої права?

- Так, ключове слово «боротися», бути активним, вірити, що можна чогось досягти. Але треба розуміти, що не всі до цього готові, і підтримувати, надихати якомога ширші кола людей, щоб вони зробили свою проблему публічною. Адже багатьох проблем ми просто не бачимо, вони в затінку.

 

- Усі згадані тобою ініціативи створені не так давно, там діють молоді люди. Якими ти бачиш їх перспективи?

- Я бачу перспективи, але якщо взяти до уваги кризу української освіти, її постійне інтенсивне руйнування... Без освіти, яка б допомогла молоді критично оцінювати ситуацію, що склалась, нові спільноти та ініціативи не виникнуть, а вже наявні довго не протримаються. Тому боротьба за освіту, в цьому сенсі, видається мені надзвичайно актуальною.

 

- Твій батько - відомий перекладач Марк Бєлорусець. Можна сказати, ти пішла його дорогою...

- Він для мене був взірцем і неабияк надихнув мене. Саме надихнув, а не примушував стати перекладачем. Він підтримує багато з того, що я роблю, і я дуже ціную його думку.

 

Ігор Самохін, «День»

Фото - www.day.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ігор Самохін, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20152
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду